Sygeplejersken Årgang 2000 nr. 5

I dette nummer

Baggrund

Sygeplejerskers ledelsesansvar under pres

Med den skærpede fokus på sygeplejerskernes rolle i sygehus- og afdelingsledelserne er det vigtigt at få diskuteret, hvornår det gør en forskel, at der sidder en sygeplejerske i ledelsen. At kæmpe for ledelse for ledelsens skyld giver ingen mening, mener snart forhenværende direktør for Haderslev Sygehus, sygeplejerske Mette Fink.

Kroniske smerter i albuer og håndled

En undersøgelse i Århus Amt viser, at anæstesisygeplejersker risikerer kroniske skader i albuer og håndled. Men skaderne kan forebygges med det rigtige arbejdsmiljø, understreger konsulent i Dansk Sygeplejeråd Kirsten Holmboe, der er initiativtager til undersøgelsen.

Fag

Øjenscreening kan forebygge blindhed

Fyns Amt er et af de tre amter, der tilbyder øjenscreening af diabetikere som forebyggelse af blindhed. Angsten for helt eller delvist at miste synet er den senkomplikation, der optager den enkelte diabetiker mest. På Diabetes-øjenscreeningsklinikken på Odense Universitetshospital er det sygeplejersker, der står for fotografering og vejledning.

Motion skal der til

Et sundhedsfremmeprojekt for ældre i Roskilde Amt viser, at motion og bevægelsestræning er godt for både helbredet og humøret. Projektet har inkluderet et socialt netværk, som rækker ud over selve projektperioden. En tredjedel af de ældre siger, at deres hverdag er blevet lettere, efter at de har været med i projektet.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Flere sygeplejersker på plejehjemmene

Den uheldige udvikling på plejehjemmene begyndte i slutningen af 60'erne, hvor politikere og medier talte meget og særdeles højlydt om omklamring af ældre på institutioner. Det blev starten på nedlæggelse af plejehjem landet over.

Faglig kommentar: F(n)is under dynen

Takt og diskretion er gode dyder, men det kan også blive for meget. Så meget, at patienterne ikke får behandlet deres problemer seriøst og professionelt af sygeplejersken.

Teori og praksis

Regulering af tarmfunktionen ved obstipation, diaré og afføringsinkontinens

Udskillelse af afføring er et tabubelagt emne. Alligevel bruger sundhedspersonalet megen tid på at diskutere patienters afføringsproblemer. Hvis sygeplejersker havde en bedre viden om årsagerne til obstipation, diaré og afføringsinkontinens, kunne de dels spare tid, dels forebygge smerter og ubehag hos patienterne. Årets første Klinisk Sygepleje-artikel går i dybden med problematikken.

Tarmanamnese, analyse, mål og handlinger

Mange faktorer har indflydelse på tarmfunktionen. Derfor er det nødvendigt med en masse oplysninger om patientens afføringssystemer, når man skal udføre sygepleje til patienter med obstipation, diaré eller afføringsinkontinens.