Sygeplejersken Årgang 2000 nr. 6

I dette nummer

Baggrund

Patientforeninger: 5,2 mio. danskere er syge

Patientforeninger vurderer ofte selv, hvor mange der lider af en bestemt sygdom, og disse skøn påvirker sundhedsdebatten. Sygeplejersken har sammenlagt de 14 største sygdomsforekomster, baseret på patientforeningers vurderinger. Tallet bliver over 5 mio. Ekspert mener, det er for højt. Lægeformand frygter, det kan skade tilliden til foreningerne.

Patientforeninger langt fra medlemmerne

Patientforeninger er i stigende grad centralt styrede foretagender, som har vigende kontakt til deres medlemmer. Det kan være katastrofalt, fordi medlemmerne bliver inaktive, og fordi foreningerne risikerer at arbejde i en anden retning, end medlemmerne ønsker, mener en svensk jurist med speciale i patientforeninger.

Fag

Sygeplejersken og Citronen

Sygeplejerske Ellen Christensen fik i 1953 en Florence Nightingale-medalje som anerkendelse for sin indsats med at redde jøder, modstandsfolk og allierede flyvere under besættelsen. Ellen Christensen var sygeplejerske for Danmarks kendteste sabotør, Citronen. Hun var med i de dramatiske begivenheder, der endte med hans voldsomme død.

Ernæring - et uddannelsesprogram

I 1997 gennemførte Amtssygehuset i Roskilde et tværfagligt uddannelsesprogram om ernæring. Det medførte hurtigt positive resultater for indlagte patienters ernæringstilstand.

Raske børn bliver også indlagt

I Ringkøbing Amt har en tværfaglig projektgruppe undersøgt sammenhængen mellem indlæggelser på børneafdelingen og forældrenes bekymring for deres syge børn.

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Døden på businessclass

Sundhedsvæsenet er en pølsefabrik, mener sognepræst Tom Andersen Kjær, som vi har bedt om at skrive denne uges faglige kommentar. Han opfordrer sygeplejersker til at gøre op med sundhedsvæsenets urimelige behandling af døende.