Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Søg nye partnere i aids-forebyggelsen

At stoppe spredningen af hiv og aids er globalt den største udfordring for sygeplejersker i dag, fastslår ICNs hovedtaler, professor Sheila Tlou fra Botswana. For i en række udviklingslande har aids ødelagt alle de fremskridt, der er sket i befolkningens sundhed.

Sygeplejersken 2001 nr. 25, s. 32-34

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Sygeplejersker må søge nye forbundsfæller og partnerskaber i deres kamp for at begrænse hiv- og aids-epidemien, siger hovedtaleren på den internationale sygeplejerskekongres, professor Sheila Tlou fra University of Botswana.

De må mobilisere mændene. De må inddrage lokalsamfundet. De må alliere sig med de gamle, der i stigende grad får ansvaret for at pleje de syge og passe de forældreløse børn. De må samarbejde med andre sygeplejersker, men også med de syge, som bedre end nogen kan fortælle om sygdommen.

''Sygeplejersker verden over spiller en helt central rolle, når det drejer sig om at oplyse individer, familier og lokalsamfund,'' siger Sheila Tlou.

''For den primære forebyggelse er den mest betydningsfulde faktor i kontrollen af hiv- og aids-spredning.''

Det ny århundrede

Sheila Tlous tale til kongressen var til-egnet sygeplejepioneren Virginia Henderson. Hendes synsvinkel er globaliseringen og de udfordringer, som sygeplejersker står over for i det nye århundrede. De er mange.

Sundhedsreformer står på dagsordenen over hele verden, og det er sygeplejerskernes ansvar at belyse konsekvenserne. De må sige fra, hvis effektivisering og privatisering truer svage grupper i samfundet.

Genteknologi, dødshjælp og forsøg på patienter rejser etiske spørgsmål. Informationsteknologien rummer store muligheder. Den giver adgang til viden og uddannelse på tværs af grænser og afstande. Men teknologi koster penge, og derfor vil sygeplejersker i udviklingslandene stadig stå med et vidensmæssigt efterslæb.

Kvinder i en række lande bliver stadig diskrimineret i et omfang, så det truer deres sundhed. Som kvinder er sygeplejersker selv udsat for diskrimination. De må søge indflydelse i sundhedspolitikken og på de administrative niveauer, hvor det traditionelt er mænd, der dominerer. Det er deres ansvar at sikre kønsperspektivet i sundhedsvæsenets planlægning og praksis.

Dødsårsag nummer et

Men for Sheila Tlou er den allerstørste udfordring hverken genteknologi, sundhedsreformer eller kvinders ret til ligestilling sundhedsmæssigt. Det er kampen mod hiv og aids.

''I de fleste udviklingslande ødelægger hiv og aids alle de fremskridt i befolkningens livskvalitet, som er skabt ved forbedring af sundhedsvæsenet. Verden over skønnes 36 mio. mennesker at være smittet med hiv, 95 pct. af dem indbyggere i udviklingslande. Aids er dødsårsag nummer et i Afrika syd for Sahara, hvor over 24 mio. mennesker er smittet. Siden epidemien startede, er omkring 21 mio. døde af aids, tre fjerdedele af dem i

Side 33

SY-2001-24-6-3Sheila Tiou: "Mænd, der opfører sig ansvarligt, kan bruges som rollemodeller."

Side 34 

Afrika. Mere end 13 mio. børn er blevet forældreløse på grund af aids, 12 mio. af dem afrikanske,'' siger Sheila Tlou.

Mandlige rollemodeller

Hun fremhæver det bemærkelsesværdige i, at de lande, der er hårdt ramt af epidemien, ikke har gjort nogen forsøg på at mobilisere den mandlige del af befolkningen. Selv om det er indlysende, at mænds socialisering og adfærd er afgørende for smittens udbredelse.

''Først i det sidste år er det gået op for mange, at mænd, der opfører sig ansvarligt, kan bruges som rollemodeller. Den slags mænd må sygeplejersker arbejde sammen med.''

Lokalsamfundet er en anden meget vigtig samarbejdspartner.

''De fleste regeringsprogrammer mislykkes, fordi de ikke bygger på lokalsamfundets erfaringer og ekspertise. Fattigdomsbekæmpelse kan man f.eks. ikke gennemføre oppefra, hvis ikke de lokale forhold bliver ændret.''

Ældre mennesker er igen en gruppe, som har været overset i indsatsen mod hiv og aids.

''Men de er nøglepersoner, fordi de i stadig stigende grad overtager et overset og ulønnet socialt og økonomisk ansvar for at passe de syge og for de børn, der er blevet forældreløse. Ofte på bekostning af deres eget helbred. Derfor skal sygeplejersker sikre, at hiv- og aids-programmer også omfatter og støtter de ældre.''

Folk, der lever med hiv og aids, kan med fordel inddrages i oplysning og forebyggelse. Og endelig må sygeplejersker i udviklingslandene skabe netværk, som kan støtte udviklingen af pleje og forebyggelse. Ligesom deres kolleger i de mere udviklede lande allerede har gjort.

Sheila Tlou er den anden sygeplejerske, der holder ICNs Virginia Henderson Forelæsning. Den blev indstiftet med støtte fra Kelloggs Foundation i 1997. Sheila Tlou er masteruddannet i sygeplejeforskning ved Catholic University of America, Washington, i undervisning fra Columbia University, New York, og har en doktorgrad fra University of Illinois, Chicago.

Forskning på første og anden klasse

Forskningssamarbejde mellem sygeplejersker i rige og fattige foregår desværre sjældent på lige fod, mener Sheila Tlou.

''I 1997 samlede ICN en ekspertgruppe til at se på prioriteter og samarbejdsmuligheder for sygeplejeforskere.

Fem år senere er der kommet meget lidt ud af det samarbejde.

I udviklingslandene er den igangværende forskning isoleret til universiteterne, og meget få sygeplejersker fra klinikken forsker.

Når større undersøgelser bliver gennemført, foregår det som regel på den måde, at sygeplejeforskere fra de rige lande identificerer problemer. Derefter sender de dataindsamlere og kliniske specialister til de fattige lande.

Sygeplejersker fra de fattige lande bliver indbudt til at deltage som dataindsamlere. Men det er en samarbejdsmodel, der gør meget lidt for at opbygge forskningskapacitet i de fattige lande. Derfor fører den heller ikke til udvikling af interventioner og plejeprincipper, som er kulturelt tilpasset de fattige lande.

Resultatet er en fortsat afhængighed af sygeplejeforskning fra de mere udviklede lande.''

University of Botswana, hvor Sheila Tlou er professor i sygepleje, har officiel status som samarbejdspartner med WHO.

ICN-kongres i København 2001

Wonderful Copenhagen bød verden velkommen - Sygeplejersken nr. 24/2001   

Verdenssygeplejersken - Sygeplejersken nr. 24/2001 

Tyveri af sygeplejersker - Sygeplejersken nr. 25/2001  

Ondt i kvindelivet  - Sygeplejersken nr. 25/2001   

Søg nye partnere i aids-forebyggelsen - Sygeplejersken nr. 25/2001   

Kritiske blikke på sygeplejen - Sygeplejersken nr. 25/2001