Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fem skridt frem og 61 tilbage

På fem ud af 66 afdelinger i Københavns Amt har sygeplejersker fået det endelige ansvar for ledelsen. Dansk Sygeplejeråd mener, at langt flere sygeplejersker burde have haft et sådant ansvar, mens lægerne siger op i protest, fordi de efter egen opfattelse mener at have monopol på lederansvaret.

Sygeplejersken 2001 nr. 36, s. 12-15

Af:

Claus Leick, journalist

Københavns Amt har ønsket at præcisere begrebet ''entydig ledelse'' på afdelingsniveau og har derfor vedtaget et nyt ledelsesregulativ, hvor det endelige lederansvar bliver placeret hos én person.

På den baggrund har amtets tre sygehuse i Gentofte, Glostrup og Herlev med virkning fra 1. juli udpeget henholdsvis 61 læger og fem sygeplejersker til fremover at have det endelige ansvar for afdelingsledelserne i amtet.

Selvom amtskredsformand Vibeke Schaltz fra København er godt tilfreds med, at der for første gang er blevet udpeget oversygeplejersker til at sidde med det overordnede ledelsesansvar på afdelingsniveau, er hun samtidig forundret over, at sygehusledelserne kun har udpeget i alt fem sygeplejersker.

''Det er svært at tro, at det er lederkvalifikationerne, der har betydet mest i valget af de nye ledere. Var det tilfældet, ville langt flere

Side 13

Annonce

Side 14 

end fem sygeplejersker være blevet udvalgt,'' forklarer Vibeke Schaltz.

Hun er generelt godt tilfreds med forhandlinsgforløbet omkring tilblivelsen af det nye ledelsesregulativ. Også selvom hun grundlæggende mener, at det er helt unødvendigt at definere entydig ledelse, som at det kun kan være én person, der har det endelige lederansvar.

''Amtet har ikke ændret på ledelsesregulativet, fordi det var et krav fra afdelingsledelserne. Tværtimod har både læger og sygeplejersker været godt tilfreds med den hidtidige model, hvor ledelsesansvaret var fælles i alle situationer,'' forklarer Vibeke Schaltz.

Men når amtet så alligevel vælger at ændre på ledelsesdirektivet, og der bliver vedtaget et regulativ, hvor det er den bedst kvalificerede, der skal have det endelige afdelingsansvar, så bør sygehusene også handle herefter, mener den københavnske amtskredsformand, som uddyber:

''Det mener jeg ikke, de har gjort. Når man tager i betragtning, at mange oversygeplejersker har langt mere praktisk erfaring med ledelse end lægerne - ofte endda for langt flere medarbejdere - virker det påfaldende, at kun fem ud af 66 oversygeplejersker er blevet valgt,'' siger Vibeke Schaltz og tilføjer:

''Det kunne se ud, som om ledelsen har valgt at give sygeplejerskerne en lille smule i håbet om at få ro. En mistanke, som man kan blive forstærket i, når man ser, hvor de fem sygeplejersker er placeret. To på hvert sygehus med undtagelse af Glostrup, hvor der kun er udpeget én sygeplejerske.''

Oprindeligt var planen, at der også skulle være udpeget to sygeplejersker på Glostrup, men den ene valgte at trække sig. Ifølge Vibeke Schaltz efter pres fra lægerne.

Efter hendes opfattelse har amtet måske gerne villet udpege flere sygeplejersker - ikke pga. deres fag, men fordi de er de bedst kvalificerede - men har så valgt kun at udpege et mindre antal.

''Måske i håbet om, at det ville tilfredsstille os, og samtidig kunne det undgå for meget uro og for mange protester fra lægerne,'' tilføjer hun.

Reaktionerne har dog været stik modsat.

Læger siger op i protest

Selvom Foreningen af Speciallæger (FAS) har været orienteret og høringspart i hele processen med at udforme det nye ledelsesregulativ, har de valgt at reagere meget kraftigt efter udnævnelserne af de nye ledere.

I midten af august måned valgte ni afdelingslæger på anæstesiafdelingen på Amtssygehuset i Glostrup at opsige deres stilling i protest over, at en oversygeplejerske var blevet udpeget til at skulle have det endelige lederansvar for afdelingen. Et ansvarsområde, som der i praksis måske vil gå år imellem, før det bliver nødvendigt at bruge.

I begrundelsen for at opsige deres stillinger anfører lægerne, at de ikke kan acceptere at arbejde på en afdeling, hvor det ikke er en læge, der har det øverste ansvar. Blandt overlægerne i afdelingen hersker der den samme holdning, men de har indtil videre valgt ikke at gøre noget.

For Vibeke Schaltz er der ingen tvivl om, at det er FAS, som står bag aktionen. Det sker,

Side 15

fordi FAS frygter, at udnævnelsen af fem sygeplejersker kan inspirere andre amter til at gøre det samme.

''FAS har derfor valgt at lade slaget stå i Københavns Amt,'' siger Vibeke Schaltz, der vurderer, at når det er blevet anæstesiafdelingen i Glostrup, der skal være ''slagmark,'' og ikke et af de andre to hospitaler i amtet, så hænger det sammen med, at flere læger i forvejen var på vej væk, samtidig med at det for anæstesilæger er nemt at få sig et job et andet sted.

Vibeke Schaltz håber, at sygehusledelsen på Amssygehuset i Glostrup og sygehusdirektoratet i Københavns Amt har mod og styrke til at holde fast i deres beslutninger.

Tager opsigelser med sindsro
Beslutningen om at indføre det nye ledelsesregulativ i Københavns Amt er truffet af et enigt amtsråd efter indstilling fra sygehusledelserne. På den baggrund har amtssundhedsdirektør Peter Orebo Hansen meget svært ved at forestille sig, at lægerne kan presse sig til ændringer af det allerede besluttede.

''På samme måde har jeg svært ved at forestille mig, at direktionerne på de enkelte sygehuse vælger at trække deres udnævnelser tilbage,'' siger han.

Opsigelserne fra lægerne vil derimod blive behandlet som andre og mere almindelige opsigelser fra læger. Det betyder, at der vil blive fulgt de procedurer, som man normalt følger, når der skal besættes nye lægestillinger.

''At besætte en lægestilling er en fortløbende proces, hvor man ikke opslår stillingen dagen efter, den er blevet ledig. Men det sker efter en periode, og sådan vil det også foregå i den aktuelle sag,'' siger Peter Orebo Hansen.  

Ledelsesregulativ for Københavns Amt § 15

''Afdelingsledelsen fremstår som en enhedsledelse, der agerer fuldstændig samstemt og med entydigt ansvars- og kompetenceforhold. Ledelsen udøves i et forpligtigende samarbejde, hvor ledelsens beslutninger tilstræbes truffet i enighed. Hvor afdelingsledelsen omfatter mere end en person, udpeger sygehusets direktion en person blandt afdelingsledelsens medlemmer, der har det endelige ansvar for, at de nødvendige beslutninger træffes og iværksættes. Den af direktionen udpegede person vil endvidere ved uenighed i afdelingsledelsen, samt i sager af uopsættelig karakter, have kompetence og pligt til at disponere på afdelingens vegne. Medlemmerne i afdelingsledelsen har i sundhedsfaglige spørgsmål lov- og aftalemæssig kompetence inden for hvert sit fagområde.''