Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fornærmelse mod overlægerne

Sygeplejersken 2001 nr. 36, s. 14

Af:

Claus Leick, journalist

​Beslutningen om at lade fem ud af 66 lederstillinger på sygehuse i Københavns Amt gå til sygeplejersker har oprørt formanden for Overlægeforeningen og medlem af Foreningen af Speciallæger (FAS), Steen Tinning:

''Amtets beslutning er absurd og en fornærmelse mod seriøst arbejdende overlæger.''

Han frygter, at amtet med sin beslutning fremover vil vægte det administrative langt højere end det faglige, når der skal vælges ledere.

''Det giver alvorlige perspektiver for lægegruppens funktioner, når fagligheden som grundlag for sygehusets drift på den måde bliver draget i tvivl,'' siger Steen Tinning.

Han mener desuden, at hvis amtet fastholder sin beslutning, må det få konsekvenser, således at lægerne i højere grad får mulighed for og mere erfaring med at arbejde administrativt. Flere læger må derfor trækkes væk fra stuegangen og operationsstuerne, så de i stedet får mulighed for at koncentrere sig om de administrative opgaver.''Kun på den måde opnår de erfaring til at kunne matche sygeplejerskerne, der i stort omfang arbejder administrativt på fuld tid,'' siger Steen Tinning.

FAS og Overlægeforeningen havde i sidste uge bedt om et møde med Sygehusdirektoratet i Københavns Amt for at diskutere det nye ledelsesdirektiv og lægernes utilfredshed med det.

Hverken Steen Tinning eller amtssundhedsdirektør Peter Orebo Hansen ønsker at fortælle, hvad der blev talt om på mødet.

Peter Orebo Hansen siger dog:

''Vi havde en god drøftelse, men blev ikke færdige med at snakke. Derfor har vi aftalt et nyt møde i september.''

Han oplyser dog, at mødet ikke har ændret noget i forhold til amtets hidtidige holdning til protestopsigelserne fra de seks afdelingslæger på Amtssygehuset i Glostrup.

Holdningen er, at der ikke bliver ændret på det nye ledelsesdirektiv eller på udpegningen af de fem sygeplejersker. Lægernes opsigelser vil blive betragtet som almindelige opsigelser, hvor de ledige stillinger snarest vil blive opslået.

Samtidig ser det ud til, at der ikke i denne omgang kommer flere opsigelser fra lægerne. Amtskredsrepræsentant for Overlægeforeningen, overlæge Niels Bækgaard fra Amtssygehuset i Gentofte, siger:

''Mig bekendt er der ikke flere opsigelser på vej. Men der hersker fortsat bekymring blandt lægerne, fordi amtet ikke har ønsket at fastholde den hidtidige praksis med at lade overlægen være den øverste ansvarlige for afdelingerne.''

Niels Bækgaard understreger, at lægerne ikke er ude på at genere de ledende sygeplejersker, og at de generelt har stor respekt for deres lederegenskaber.

''Men vi mener, at det er uacceptabelt, at overlægen med det nye regulativ risikerer at blive tilsidesat i forhold til at have det endelige ansvar for afdelingen,'' siger han.