Sygeplejersken Årgang 2001 nr. 43

I dette nummer

Baggrund

Sovjetunionens biologiske våbenprogram

Et skræmmende perspektiv åbner sig i det vidnesbyrd om biologiske våben, som hovedmanden bag Sovjetunionens biologiske våbenprogram afgav til den amerikanske kongres allerede i oktober 1999. Dr. Kenneth Alibek hoppede af fra Sovjetunionen i 1992 og er i dag chefbiokemiker i Hadron Inc. i USA. Her bringes et uddrag af hans vidnesbyrd til Kongressen.

Tryksår kan forebygges for 800 kr.

På ortopædkirurgisk afdeling på Herlev Sygehus har man ikke oplevet tryksår, siden afdelingen for lidt over et år siden begyndte at risikovurdere patienter, så snart de kom ind i afdelingen. Også på Rigshospitalet er der kommet fokus på tryksår efter en undersøgelse, der viste, at personalet ikke havde tilstrækkelig viden om tryksår.

Festskrift censureret

En gruppe læger og sygeplejersker fik frie hænder til at skrive Herlev Sygehus' historie i anledning af sygehusets 25-års jubilæum. En ny sygehusdirektør var ikke enig med dem i, hvordan historien skulle fortælles.

Jordemødrene: Vi vil ikke have det hele

Jordemoderforeningens nye formand inviterer til samarbejde med sygeplejerskerne. ''Vi har slet ikke jordemødre nok til at dække alle barselgange i Danmark,'' påpeger hun.

Miltbrandøen i Aralsøen

Verdens største depot for anthrax er øen Vosrosjdenija i Aralsøen mellem Kasakhstan og Usbekistan. Her opbevares tonsvis af anthraxmateriale. Øen var Sovjetunionens største forsøgsområde for biologiske våben.

Fag

Sådan laver man tryksår

En rask 93-årig kvinde falder i hjemmet og brækker lårbenet. Efter knap to måneder forlader hun hospitalet med tryksår på hælene. Fem måneder senere dør hun afmagret, svækket og med smerter. Ifølge Patientklagenævnet overtrådte de involverede sygeplejersker ikke lov om sygeplejersker.

Tryksår skal forudses frem for behandles

En læge og en sygeplejerske fra Videncenter for Sårheling på Bispebjerg er blevet bedt om at vurdere sagen om den 93-årige patient. Her er deres kommentar samt gode råd om, hvordan man undgår tryksår.

Faglig information

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Et iatrogent traume

Engang var holdningen, at tryksår altid kunne relateres til dårlig sygepleje. I dag har vi mere viden og bedre hjælpemidler, men hvad med ansvarsfølelsen?

Tema om psykisk arbejdsmiljø

Fyns Amt: Tog godt imod kritik fra Arbejdstilsynet

Sygehusene i Fyns Amt har taget positivt imod de 10 påbud, Arbejdstilsynet pålagde dem efter tilsynsbesøg på en række afdelinger. Samarbejdet mellem sygehuse og tilsyn har tilsyneladende været præget af åbenhed og lyst til at gøre det psykiske arbejdsmiljø bedre.

Amtskreds efterlyser systematisk arbejdspladsvurdering

Mangelfuld og usystematisk arbejdspladsvurdering af det psykiske arbejdsmiljø er skyld i mange af de problemer, Arbejdstilsynet har fundet på sygehusene. Det siger amtskredsnæstformanden i Fyns Amt. Han erkender dog, at amtskredsen også har en del af ansvaret.