Sygeplejersken Årgang 2001 nr. 44

I dette nummer

Baggrund

Hvis krigen kommer

Danske sygehuse er ved at ruste sig mod et evt. angreb med bakterier eller kemikalier.

Dansk livsstil giver indvandrere diabetes

​Langt flere indvandrere end danskere får diabetes. Men den politiske interesse for at give den rigtige vejledning og forebyggelse er minimal. Det kan give sundhedsvæsenet problemer om nogle år.

Mentalt et halvt skridt foran

Alle sygeplejersker på Rigshospitalets Traumecenter har været eller skal snart på kursus i kemisk beredskab. Kurserne, som var planlagt længe inden terrorangrebene mod USA i september, har givet personalet en følelse af ro og parathed.

Fag

Hvedebrødsdage i et psykiatrisk botilbud

Hvordan undgår man at bringe dårlige vaner og ejendommelige rutiner med sig, når man begynder på en ny arbejdsplads? Tidsskriftet følger i et års tid personalet på et nyåbnet socialpsykiatrisk botilbud for at se, hvordan personalet arbejder med at skabe holdninger og handlinger med udgangspunkt i dokumenteret faglig viden.

Kvinden bag sygeplejens nobelpris

Forældrene blev fortvivlede, da Christiane Reimann bestemte sig til at blive sygeplejerske. Men beslutningen blev startskuddet til en international sygeplejekarriere. Hun blev den første danske sygeplejerske, der tog en akademisk grad, og senere fulgte årene med opbygningen af det internationale sygeplejeråd til en verdensomspændende organisation.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Den kønne løn

Hvorfor er det netop i den kvindedominerede kommunale sektor, at lønafkastet på uddannelse, erfaring og arbejdet med mennesker skal være så lavt?

Faglig kommentar: Bearnaise til baby

I Danmark er madkulturen mangelfuld, hvis den overhovedet eksisterer. De skyldige er de voksne, der ikke gider tage suppeskeen i den anden hånd og holde op med at jamre over tiden. Den tid, der aldrig er nok af; den tid, der bare går eller løber. Måske er tiden tværtimod inde.