Demonstrationsstue er gammeldags, synes man i Århus. Her har sygeplejeskolen satset på et veludstyret færdighedslaboratorium, hvor de studerende kan opøve egne færdigheder. Men der er brug for at dokumentere effekten af færdighedstræningen yderligere, vurderer to sygeplejelærere i relation til artiklen i Videnskab & Sygepleje.
Man skal forberede sig i god tid, når man rejser ud. Der kan gå op til seks måneder i forbindelse med autorisationsansøgning, inden at alle dokumenter og tilladelser er i hus, siger Bodil Jensen, administrativ sagsbehandler i Dansk Sygeplejeråd.
Mere end hver fjerde danske teenagepige har en adfærd, der kan føre til en egentlig spiseforstyrrelse. Det viser en ny dansk undersøgelse, som kortlægger den kvindelige danske befolknings risikoadfærd i forbindelse med spiseforstyrrelser. Risikoen topper i aldersgruppen 16-20 år.
Toksikologisk risikovurdering sikrer, at kemiske stoffer i føde- varerne ikke skader helbredet ved forbrug af en normal mængde fødevarer over en længere tidshorisont.
Sygeplejersken skal i sit arbejde sikre, at hendes faglige viden er ført ajour og medvirke til udvikling af faget.'' Sådan hedder det i De Sygeplejeetiske Retningslinier. En måde at puste liv i det tredje bud på er at blive ven med faglitteraturen.
Litteraturen viser, at træning i færdigheder har en værdi. Øvelserne i demonstrationsstuen er ikke en erstatning for praktik, men en forberedelse og et supplement til praktikken. Disse fund er baseret på daglig praksis. Der mangler derfor videnskabelige undersøgelser af effekten af færdighedstræning.
The literature shows that training in skills is valuable. Exercises in a clinical skills laboratory cannot replace practicals but can prepare for and supplement practicals. These findings are based on daily practice. Scientific studies on the effects of skills training are therefore lacking.