Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Patienter takker nej til hurtig behandling

Over halvdelen af en gruppe nordjyske ventelistepatienter har sagt nej tak til hurtig behandling på et hospital, der ligger uden for lokalområdet. De vil hellere blive på ventelisten for så på et senere tidspunkt at blive behandlet på deres eget hospital.

Sygeplejersken 2002 nr. 25, s. 12

Af:

Claus Leick, journalist

Det er ikke alle ventelistepatienter, der har et ønske om at blive behandlet hurtigst muligt - især ikke hvis behandlingen skal ske på et sygehus i den anden ende af amtet eller endnu længere borte.

Det viser erfaringerne fra flere amter, der i bestræbelserne på at få nedbragt ventelisterne har brugt regeringens halvanden milliard-pulje til at købe sig ekstra behandlingskapacitet.

En række patientgrupper har på den måde fået mulighed for at komme på operationsbordet væsentligt hurtigere end de oprindeligt var blevet stillet i udsigt - men har sagt ''nej tak.'' Amterne har dermed måttet sande, at penge og øget behandlingskapacitet ikke gør det alene. Patienterne er ikke ligeglade med, hvor de skal behandles.

F.eks. har Nordjyllands Amt for at nedbringe ventelisterne til operationer for åreknuder lavet en aftale med en privat speciallægeklinik fra Vejle om at operere i weekenderne på Frederikshavn Sygehus.

Amtet bestilte tidligere på foråret i alt 200 operationer hos specialklinikken. Operationer, som efter planen for længst skulle være afviklet.

Men der har været problemer med at skaffe tilstrækkeligt med patienter, fordi mange af ventelistepatienterne har takket pænt nej.

''Til vores store overraskelse har over halvdelen af de patienter, som fik tilbudt en hurtig behandling på Frederikshavn Sygehus, valgt ikke at tage imod tilbuddet,'' fortæller planlægningschef for sundhedsområdet i Nordjyllands Amt, Leif Serup.

Foretrækker eget sygehus

Begrundelserne for at blive på ventelisterne er forskellige.

En del har meddelt, at de hellere vil vente, til de kan blive behandlet på deres lokale sygehus.

''Andre har fortalt os, at de gerne ville have lidt mere tid til at overveje, om de overhovedet ønsker at blive opereret,'' forklarer Leif Serup.

Han regner dog med, at amtet nok skal få brugt de 200 operationer, der er bestilt og aftalt pris for med den private speciallægeklinik. Reaktionerne fra ventelistepatienterne har dog givet amtet noget at tænke over.

Sønderjyllands Amt har lignende erfaringer med, at ventelistepatienter ikke for enhver pris ønsker at blive behandlet hurtigt.

Amtet er i gang med at lave aftaler med tyske sygehuse om hjælp til at få taget toppen af nogle af amtets ventelister til eksempelvis operationer for åreknuder og sterilisation. Men telefonisk henvendelse til nogle af de patienter, som kan få mulighed for at blive behandlet i Tyskland, har afsløret, at en del patienter er skeptiske.

De foretrækker at vente lidt længere og så blive behandlet lokalt.

Føler sig utrygge

''Selvom vi kan garantere den samme kvalitet i behandlingen, ved vi fra aktuelle forespørgsler hos ventelistepatienterne, at en del nok ikke vil være interesseret i et tilbud om hurtig behandling i Tyskland,'' siger lægelig chef i Sønderjyllands Amt, Jens Asbjørn.

Amtet har ellers gode erfaringer med at sende patienter til strålebehandling i Flensborg. Her vælger 85 pct. at tage til Flensborg frem for den lange vej til Odense. Mange har kendskab til andre patienters gode erfaringer med strålebehandling i Flensborg og er derfor ikke utrygge ved selv at tage imod tilbuddet.

''Strålebehandlingen i Flensborg er et indarbejdet tilbud, som patienterne føler sig trygge ved. Men noget tyder på, at patienterne ikke føler sig helt så trygge, når det gælder kirurgisk behandling på et tysk sygehus.

Jens Asbjørn forudser derfor, at der kun i meget begrænset omfang bliver behov for at bruge de nordtyske sygehuse til afvikling af danske ventelister.

Set ud fra en lægelig og økonomisk synsvinkel er det ærgerligt:

Kvaliteten af behandlingen i Tyskland er nemlig lige så god som i Danmark. Desuden vil det være billigere for Sønderjyllands Amt at købe behandling på tyske sygehuse frem for hos danske privatklinikker og privathospitaler.

''Men der er altså et menneskeligt og psykologisk aspekt hos patienterne, som man er nødt til at tage højde for,'' fastslår Jens Asbjørn. -