Sygeplejersken Årgang 2003 nr. 22

I dette nummer

Baggrund

Usikkerhed holder pårørende udenfor

Faglig usikkerhed hos sygehuspersonalet er skyld i, at pårørende holdes udenfor, mens deres kære bliver behandlet for f.eks. hjertestop. Det mener en udviklingssygeplejerske, som i over 10 år har undervist i hjertestopbehandling. Hun efterlyser åbenhed og retningslinjer hos sygehusene.

Kom de pårørende i møde

Hvis det har en gavnlig effekt for patienten, at pårørende er til stede under behandlingen, må sygehuspersonalet strække sig langt for at imødekomme pårørendes tilstedeværelse, siger lektor i sundhedsret.

Fag

Hårtab under strålebehandling

Kræftpatienter, som modtager strålebehandling, forbereder sig på at tabe håret. De går til frisør eller køber en kasket, og patientens nærmeste får besked om, at udseendet snart vil ændres. Forandringen har en central plads i patienternes bevidsthed.

Glem ikke mennesket

Glem ikke mennesket. Sundhedssektoren er uvant med at inddrage religiøse aspekter hos mennesker, som ønsker det under en indlæggelse.

Faglig information

Vikaren som vejviser

Vikaransatte sygeplejersker er mindre syge og mere tilfredse med deres arbejdsliv end fastansatte sygeplejersker. Det viser en undersøgelse udarbejdet under uddannelse til arbejdsmiljøsygeplejerske.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Dokumenter om sygepleje må ændres

Der bliver ikke taget hensyn til plejen af patienter fra kulturelle og religiøse mindretal i de vigtigste danske dokumenter om sygepleje. Dokumenterne skal derfor reformuleres for at afspejle nutiden.

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken