Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Sygeplejersken 2003 nr. 27, s. 27

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Barbara Gram

Sigrid Riise - Et liv med børn

København: DR multimedie
Pris: 279 kr. 156 sider

SY-2003-27-27aSigrid Riise er både elsket og hadet i sundhedsplejerskekredse. Elsket, fordi hendes radioprogrammer har medvirket til at sætte sundhedsplejen på dagsordenen. Hadet, fordi hun af og til virker lidt kantet i sin rådgivning og ikke er så nuanceret, som man kunne ønske. Barbara Grams bog giver en del af forklaringen på, hvorfor hun blev til den sundhedsplejerske, som hun blev. Den giver en grundig beskrivelse af Sigrid Riises liv og virke.

Sigrid Riise blev født i 30´erne i Nordjylland, hun var barn under krigen og blev uddannet til sygeplejerske på Bispebjerg Hospital i en tid, hvor ”professoren var Gud og ikke alle afdelingssygeplejersker var engle.” Efter uddannelse til sundhedsplejerske fik hun først job i Københavns Kommune, hvor fattigdommen var stor, og senere i Gentofte Kommune, hvor de mere velstillede familier bor, men hvor der sandelig også var og er problemer om end af en anden karakter.

Sigrid Riise har oplevet, hvordan velstanden forandrede et nedslidt og fattigt samfund og gav frihed til især kvinder og børn. Med p-pillens fremkomst skete et skift. Fra at møde trætte desillusionerede kvinder med alt for mange børn, mødte hun bevidste veluddannede kvinder, som kun fik de børn, de ønskede sig. Bogen rummer mange fortællinger fra livet som sundhedsplejerske, og der reflekteres over nogle af de arbejdsgange, som var god latin, før synet på børn ændrede sig.

Som erindringsbog eller historiebog er den meget underholdende, men der er lidt rigelig beklagelse over, hvor hårdt det var dengang både for mødrene og for Sigrid Riise, og hvor forkælede nutidens mødre er. Ingen tvivl om, at vilkårene har været svære.

Det har ikke været nemt at være barn under krigen, tage uddannelse under vilkår, som i dag betragtes som groteske, og være vidne til mange familiers problemer i en tid med stor fattigdom. Men det er svært at få øje på de ting, som må have været positive i den tids kontekst.

Barbara Gram beskriver Sigrid Riise som havende en vis ”irritationsværdi” især blandt andre, som arbejder professionelt med børn. Grunden til dette er ifølge forfatteren, at det provokerer, når budskaber formidles meget snusfornuftigt og dermed får folkelig appel.

Om det er det, som gør Sigrid Riise elsket og hadet i sundhedsplejerskekredse, skal jeg lade være usagt, men bogen forstærker følelserne for denne folkets sundhedsplejerske, hvad enten de er negative eller positive, og man vil se en sundhedsplejerske, som med stor kærlighed til børn og på sin egen facon har gjort meget for de familier, hun har mødt på sin vej. 

Af Anne Marie Detlefsen, sundhedsplejerske i Sønderborg Kommune.