Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tørlagte plejehjem i Odder

Forbruget af bleer på kommunens plejehjem er faldet med 15.000 stk. på et år pga. krav om udredning af hver enkelt beboer, før der gives bevilling til bleer.

Sygeplejersken 2003 nr. 29, s. 11

Af:

Bente Markfoged Jensen, sygeplejerske

Det betaler sig at have fokus på urininkontinens. Det må man sande i Odder Kommune, hvor samtlige lokalcentre har ansat plejepersonale, som i dagligdagen er særligt opmærksomme på tilrettelæggelsen af plejen til beboere med urininkontinens. På kommunens seks lokalcentre er der i alt 17 inkontinenskontaktpersoner, som alle har været på fælles temadage og modtaget undervisning i det udredningsprogram, kommunens fire kontinenssygeplejersker har udarbejdet.

Udredningsprogrammet er desuden godkendt af byens praktiserende læger og danner derfor et godt grundlag for en fælles forståelse for det tværfaglige samarbejde på området. Kollegaerne på lokalcentrene kender inkontinenskontaktpersonens funktion og henvender sig, hvis beboere får problemer med urininkontinens.

Inkontinenskontaktpersonen, som fortrinsvis er social- og sundhedshjælper, sygehjælper eller social- og sundhedsassistent, tilrettelægger herefter udredningen i samarbejde med den enkelte beboer. I udredningen tages der hensyn til beboernes individuelle behov, idet det kan være vanskeligt at gennemføre en total udredning hos plejehjemsbeboere, der ikke selv kan være aktive i udredningen. Erfaringen er, at inkontinenskontaktpersonerne med tiden bliver gode til at observere og aflæse informationer, der på anden vis er tilgængelige, for derefter at handle på baggrund af informationerne.

Væske-/vandladningsskema

Væske-/vandladningsskema ført i tre døgn er en præcis og hurtig måde til at få beskrevet blærens funktion i dagligdagen, men det forudsætter beboerens forståelse for at føre skemaet korrekt. Skemaet er ikke anvendeligt hos beboere, der selv går på toilet og indtager drikkevarer, men glemmer at få det ført.

Inkontinenskontaktpersonerne har også opmærksomheden rettet mod falsk inkontinens, hvor årsagen skal findes i ydre faktorer. Nogle beboere kan have svært ved at finde toilettet, og andre kan have problemer med tøjet. Her sættes fantasien i sving for at finde individuelle løsninger. Tydelig skiltning eller afmærkning på gulvet kan for nogle beboere være tilstrækkelig hjælp til at finde vej til toilettet, og velcrobånd i stedet for knapper kan være en hjælp til dem, der har problemer med tøjet.

Resultatet af udredningen drøftes med kontinensygeplejersken, den praktiserende læge og evt. distriktsfysioterapeuten. Herefter tilrettelægges det videre forløb for beboeren, hvor væske-/vandladningspædagogik og bækkenbundstræning er faste berøringspunkter. Mange med inkontinens, både kvinder og mænd, har rigtig god effekt af bækkenbundstræning, men for nogle plejehjemsbeboere kan det være en svær og måske umulig øvelse, når de skal finde bækkenbundsmusklerne. Til disse beboere aftales ofte faste toilettider, og der bevilges en ble af passende størrelse.

Målet med indsatsen i Odder Kommune er, at der ikke gives bevilling til bleer, før udredning har fundet sted, og der er en kendt indikation for bevillingen. Denne holdning kræver et stort engagement af kontinenssygeplejerskerne og inkontinenskontaktpersonerne, da der fortsat er lave forventninger til behandlingsmulighederne, både hos urininkontinente og hos fagpersoner. Dette til trods for, at man regner med, at mellem 50 og 70 pct. kan hjælpes med simpel udredning og behandling; ”minimal care.”

Sparer bleer

På plejehjemmene i Odder har indsatsen båret frugt. Ikke sådan, at plejehjemmene er tørlagte, men forbruget af bleer er det sidste år faldet med 15.000 stk. Af kommunens ca. 170 plejehjemsbeboere har 113 beboere i 2002 haft en blebevilling og tilsammen brugt 136.000 bleer. Det er fortsat mange bleer, der anvendes, men hver beboer er nøje vurderet, inden bevillingen gives.

Opgørelsen af bleforbruget viser, at anvendelsen af blesortimentet har ændret sig. Det ses ved, at blebevillingerne på plejehjemmene i dag breder sig ud over hele spektret af blefabrikantens varenumre, og det fortæller noget om, at bevillingerne nøje vurderes ud fra den enkelte beboers behov.

Kontinenssygeplejerskerne og inkontinenskontaktpersonerne sørger for, at der er fokus på området hele tiden, hvilket helt klart har betydet en holdningsændring hos plejepersonalet. Toilettræning og faste toilettider bliver altid forsøgt og anvendes også, selvom der er givet en blebevilling.

Ingen beboere får ble på for at spare tid hos personalet.

Bente Markfoged Jensen er centerleder på Hou Ældrecenter.