Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kassetænkning mellem amt og kommune blødt op

Kirsebærbakken Plejecenter i Hillerød har 28 geriatriske pladser fordelt på akutpladser, observationspladser, rehabiliteringspladser, aflastningspladser, hospicepladser og ventepladser. De mange kategorier af midlertidige sengepladser er udtryk for patientbehov og ikke for sygdomsdiagnoser som på et sygehus.

Sygeplejersken 2003 nr. 41, s. 16-18

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

En indlæggelse på Geriatrisk afdeling på Kirsebærbakken begynder med et velkomstinterview, hvor der sammen med patienten sættes mål for opholdet. ”Vi ser på helheder, og vi ser på patientens behov for sygepleje, ernæring, træning, behandling osv., så vi hurtigt kan finde frem til, hvilken personalegruppe der skal have det overordnede ansvar for indlæggelsesforløbet. Det handler om at trække de rigtige skuffer ud lige fra begyndelsen,” fortæller forstander Gerd Johnsen. Borgerne skal være aktive for at få noget ud af opholdet. En del af rehabiliteringen består i, at patienterne er med til at planlægge deres fremtid, og de motiveres til at følge planen, efterhånden som de ser og mærker de forskellige tilbud, der indgår i rehabilitering. ”Længden af opholdet aftales med patienten, så man må sige, at kommunen viser os stor tillid.”

De 28 geriatriske pladser på Kirsebærbakken Plejecenter i Hillerød fordeler sig på akutpladser, observationspladser, rehabiliteringspladser, aflastningspladser, hospicepladser og ventepladser.

Side 17 

Sammen med 33 plejeboliger udgør de tilsyneladende noget af en blandet landhandel. Men der er en idé med de mange kategorier af midlertidige sengepladser. De er udtryk for patientbehov og ikke for sygdomsdiagnoser som på et sygehus. Fordelingen af de 28 geriatriske pladser er fleksibel, så pladstyperne indretter sig efter patienternes behov. I 2002 passerede 233 patienter afdelingen.

Sygeplejeledet

Målgruppen for de geriatriske pladser defineres bredt som borgere, der ikke kan klare sig i eget hjem, men som har behov for sygepleje, træning, observation eller behandling, som ikke kræver hospitalsindlæggelse. Det er en lægefaglig vurdering, om disse behov helt eller delvis kan varetages af Kirsebærbakkens medarbejdere i samarbejde med sygehus eller praktiserende læge.

Alle Hillerød Kommunes borgere kan indlægges på Kirsebærbakken. Sygehusafdelinger, områdeledere, visitatorer, praktiserende læger og distriktsterapeuter kan henvise til Kirsebærbakken, Geriatrisk afdeling, som har døgnvagt. Henvisningen begrundes med årsag og formål samt forslag til, hvilken type plads patienten har behov for. Borgeren skriver under på henvisningen og skal selv betale 100 kr. i døgnet, som dækker mad, rengøring og tøjvask som overalt i primær sundhedstjeneste.

Kirsebærbakken er sygeplejeledet, men alle faggrupper inddrages ligeværdigt. Deres indsats vægtes forskelligt, afhængigt af den enkelte patients behov.

Helt afgørende for institutionens effektivitet er imidlertid aftalen mellem Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen og Hillerød Kommune. Aftalen beskriver præcis Kirsebærbakkens, sygehusafdelingernes og de praktiserende lægers opgaver og ansvar i forbindelse med indlæggelse af en patient på geriatrisk afdeling. Aftalen indebærer også, at Kirsebærbakken uden ventetid kan trække på alle kommunens afdelinger: Visitatorer, dagcentre, sagsbehandlere, hjemmesygepleje, hjemmehjælp, hjælpemiddelbevillinger osv. Dertil har geriatrisk

Side 18 

afdeling direkte adgang til stamafdelingen, hvis patienten har været indlagt på sygehuset.

Kan indlægge direkte

Når der er pres på Geriatrisk afdeling, må samarbejdspartnerne også geare op. Det gælder visitation, fremskaffelse af hjælpemidler og istandsættelse af plejeboliger. ”Hvis vi har brug for en bolig her og nu, kan vi ikke gå og vente på, at alle møbler er på plads. Det kan give ventedagsbetaling til amtet, hvis geriatrisk afdeling ikke kan modtage patienterne, når de er klar til udskrivning. Der er heldigvis forståelse for, at det er til gavn for hele kommunen og for økonomien.”

Kommunens tillid viser sig også ved, at medarbejderne på Kirsebærbakken i visse tilfælde kan indlægge en patient direkte på Hillerød Sygehus uden lægehenvisning. Hvis f.eks. en aftenvagt bliver urolig for en patient, kan hun få indlagt vedkommende uden om vagtlægesystemet.

Samarbejdet med sygehuset indebærer også, at sygehuset sørger for undervisning af Kirsebærbakkens medarbejdere ved særlige patientbehov og leverer de nødvendige remedier. Det kan f.eks. være aktuelt til patienter med drop, i dialyse eller med stråleskader.

”En del af kassetænkningen mellem amt og kommune er blødt op,” fortæller Gerd Johnsen. ”Det har taget tid. Det tager år at blive kendt af en mastodont som Hillerød Sygehus. Men vi har vist, at det kan lade sig gøre at samarbejde til fordel for patienten.” Det elektroniske journalsystem EP-Vitae betyder, at man ved hjælp af et cpr-nummer kan hente alt frem, inden patienten kommer, så det er muligt at forberede indlæggelsen med henblik på opdatering af medarbejdere og fremskaffelse af hjælpemidler.

Økonomisk rentabel

Indlæggelsestiden på Kirsebærbakkens geriatriske afdeling er noget længere end oprindeligt forudsat, og når man sammenligner med andre rehabiliteringsafdelinger. Den gennemsnitlige indlæggelsestid på rehabiliteringspladserne var i 2002 på 31 dage og for akutpladserne på 25 dage. Alligevel er den økonomisk rentabel, fordi planlægningen af patienternes fremtid rammer plet. Når planlægningen er i orden og aftalt med borgeren, spildes der ikke energi, tid og penge på at prøve sig frem, opgive og begynde forfra. Når et hjælpemiddel købes ind, er det, fordi patienten har behov for det og er i stand til at bruge det. Hjælpemidlet kommer ikke til at stå i et kosteskab.

En anden årsag til den amtslige velvilje kan findes i, at f.eks. den ortopædkirurgiske afdeling på Hillerød Sygehus kan spare rigtig mange sengedage og dermed penge, når de overflytter patienterne til en genoptræningsplads, selv om de skal sende penge med. En patient med en Don-joy-bandage efter operation på knoglebrud over knækondylerne skal normalt være indlagt i otte uger uden støtte. Geriatrisk afdeling kan tage imod patienten efter fem dage og holde de øvrige motoriske funktioner ved lige, så den reelle optræning af gangfunktionen afkortes betydeligt.

I underetagen ligger en stor veludstyret fysioterapi med motionscykler, løbebånd og forskellige andre motionsredskaber. Patienterne er imidlertid ikke særligt motiverede for at gå den lange tur ned i de store tomme lokaler, når de ikke skal til planlagt træning hos fysioterapeuten. På hver etage er der derfor indrettet et lille afsnit med motionscykel og et par andre enkle redskaber, patienterne selv kan træne med. Det har betydet, at der nu trænes flittigt både om eftermiddagen og i weekenderne.

Kirsebærbakken

Den politiske forståelse i Hillerød Kommune for ældre patienters særlige behov kan føres tilbage til en tidligere overlæge Jørgen Rosenbeck, der var lægelig konsulent på Kirsebærbakken fra 1972. Han foranledigede, at Hillerød Kommune i 1978 oprettede 12 pladser til optræning af geriatriske patienter.

I 1997 blev der nedsat en projektgruppe af Frederiksborg Amts Sygehusvæsen, Kommuneforeningen i Frederiksborg Amt, Hillerød og Skævinge Kommune og de praktiserende læger. Projektgruppen skulle finde frem til, hvilke patienter der kunne behandles lægeligt, sygeplejemæssigt, og fysio- og ergoterapeutisk i primærkommunerne. Man ønskede ikke en discountmodel, men en sundhedsmæssigt forsvarlig og helhedsorienteret model, der kunne spare sygehusindlæggelser.

Projektet startede i 1998 med 17 pladser og blev en stor succes. Belægningsprocenten var på 88, og en brugertilfredshedsundersøgelse viste stor tilfredshed med at blive indlagt på Kirsebærbakken i stedet for på sygehuset. I 2001 gik projektet i drift.

Siden 1998 er Geriatrisk afdeling yderligere udvidet til de nuværende 28 pladser i 2003. Hillerød Kommune betaler 22,5 af de 28 pladser. Udgifterne til de resterende 5,5 pladser, der svarer til taksten for ventedagsbetaling på sygehusene, deles ligeligt mellem amt og kommune.