Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dissektionskursus for sygeplejersker

På afdelinger, hvor sygeplejersker deltager aktivt i kirurgi, er der behov for ny viden. Et kursus i dissektion for syge- plejersker har været en stor succes.

Sygeplejersken 2003 nr. 6, s. 20

Af:

Nina Vendel, sygeplejerske,

Niels Søe Nielsen, overlæge,

Lis Hoffensetz, klinisk sygeplejespecialist,

Carl Åge Hansen, overlæge

6operationDissektionen blev udført og instrueret af overlæge Niels Søe og sygeplejerske Nina Vendel. Seancen blev transmittereet via kamera til en storskærm i auditoriet.

Kan man lære at dissekere ved at overvære en dissektion på storskærm? Ja og nej. Selve håndværket kan næppe læres på en så enkel måde. Men en ikke ubetydelig praktisk indsigt i dissektion kan med fordel opnås ved hjælp af kamera og skærm. Og så er det oven i købet billigt.

100 sygeplejersker fra København og de fleste sygehuse på Sjælland deltog sidste år i det nyoprettede ''Dissektionskursus for sygeplejersker.'' Sygeplejerskerne kom overvejende fra ortopædkirurgiske operationsgange, ambulatorier og skadestuer, men også fra andre specialer. Kurset blev tilrettelagt af håndkirurgisk afdeling ved sygeplejerske Nina Vendel og overlæge Niels Søe. Kurset var så vellykket, at det søges fast indført blandt kliniske kurser for sygeplejersker.

På skadestuer med behandlersygeplejersker og på operationsafdelinger, hvor sygeplejersker deltager aktivt i kirurgien, har der længe været et behov for ny viden og nye kompetencer. Det første dissektionskursus blev derfor opbygget omkring det mest presserende emne, dissektion af underarm og hånd. Det er meget relevant for skadestuernes behandlersygeplejersker, som ofte diagnosticerer selvstændigt og behandler skaderne. En tredjedel af alle skader på skadestuerne ses netop på underarm og hånd.

Dissektionen

Selve dissektionen blev udført og instrueret af Nina Vendel og Niels Søe. Objektet var en kadaverarm, hvor anatomiske strukturer og patoanatomi kunne præsenteres tydeligt. Seancen blev transmitteret via kamera til en storskærm i auditoriet, hvor de 100 kursister opholdt sig. Denne teknik gav mulighed for en god tovejskommunikation mellem auditorium og dissektionsstue, hvor forskellige behandlinger blev omtalt og debatteret med kursusdeltagerne.

Transmission fra et dissektionsværelse til et auditorium har været brugt i flere år på de håndkirurgiske kongresser i USA og i Storbritannien. Her har ganske mange ergoterapeuter og sygeplejersker lært de anatomiske og biomekaniske processer på hånd og underarm via telemedicinsk teknik. Dissektionskurserne har været velbesøgte, ikke mindst pga. muligheden for dialog mellem underviser og auditorium.

Medical Education & Research Institute (MERI) i Memphis, USA, har været pionerer inden for undervisning i anatomisk og kirurgisk dissektion for læger og sygeplejersker. MERI har været rådgivere for flere sygehuse i USA, hvor man ønskede dissektionsundervisning tæt på de kliniske enheder, enten telemedicinsk eller i teamfunktion. Herhjemme har Københavns Amtssygehus i Gentofte suppleret teknikken med power point-illustrationer, så dissektionen understøttes af billeder og tekst til forståelse af de anatomiske strukturer, som ofte er meget små på hånden.

Evaluering

95 pct. af deltagerne var tilfredse med indhold, organisering og fremlæggelse. Kurset har åbenbart dækket et uopfyldt behov for ny klinisk viden og praktik på dette specielle område. Behovet har udspring i krav om nye kompetencer på mange sygehusafdelinger. Arrangørerne er overbevist om, at det er uhensigtsmæssigt at opretholde rigide faggrænser, som typisk kun medfører en besværet hverdag og desværre ofte en behandling, der ikke er tilfredsstillende for patienterne. Visionen er, at ''Dissektionskursus for sygeplejersker'' er kommet for at blive, og på det seneste er der indledt et samarbejde tværs over Øresund med kollegerne i Malmø, som har vist stor interesse for kurset. -

Nina Vendel og Niels Søe Nielsen er ansat på Københavns Amtssygehus i Gentofte. Lis Hoffensetz er ansat på Københavns Amtssygehus i Herlev. Carl Åge Hansen er ansat på Amager Hospital.

Dissektionen blev udført og instrueret af overlæge Niels Søe og sygeplejerske Nina Vendel. Seancen blev transmitteret via kamera til en storskærm i auditoriet.Privatfoto