Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kompetenceløn i København og Århus

I Københavnsområdet bliver ny løn for højere kompetence aftalt afdeling for afdeling. I Århusområdet indgås der aftaler for hele sygehuse. Det betyder i princippet tillæg til flere, men til gengæld har tillidsfolk været ude for, at pengene slap op undervejs.

Sygeplejersken 2003 nr. 6, s. 9

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Ny løn efter kompetence vinder især frem på sygehusene i Københavnsområdet og Århus Amt. Billedet i H:S og Københavns Amt er broget, fordi aftalerne typisk bliver indgået afdeling for afdeling, efterhånden som kompetencebeskrivelserne bliver udarbejdet lokalt. Kun Bispebjerg Hospital har indgået en aftale for hele sygehuset. Her får omkring 360 af 1.000 sygeplejersker tillæg på 849 eller 1.061 kr. om måneden.

I Århus Amt bliver der typisk indgået aftaler for et helt sygehus ad gangen (Skejby, Silkeborg og Randers) og tilsvarende aftaler for afdelingssygeplejerskerne.

På Skejby Sygehus får alle sygeplejersker f.eks. et tillæg på 716 kr. om måneden, når de når niveau 2. Det gælder omkring 650 ud af sygehusets 1.250 fuldtidsstillinger. Afdelingssygeplejersker på trin 1 og 2 får hhv. 716 og 1.433 kr. om måneden.

I Skejby er der stadig ikke den store begejstring for ny løn, oplever fællestillidsrepræsentant Leon Sørensen. Men når det endelig skal være, betragter hans kolleger løn efter kompetence som den mest retfærdige måde at fordele pengene på.

''Før eller senere kommer alle på niveau 2. Og det ligger i aftalen, at det er en ledelsesopgave at sørge for, at folk kommer videre og give dem værktøjerne til det, hvis der er nogen, der hænger.''

Tillidsfolk i dilemma

Problemet er at skaffe penge til så store grupper på en gang. På Skejby Sygehus har det taget et par år, og der er ikke aftalt et fast tillæg til niveau 3. Sygeplejersker på niveau 3 kan i stedet få tillæg for specialfunktioner.

På Silkeborg Centralsygehus giver en forhåndaftale 716 og 1.079 kr. om måneden til sygeplejersker på andet og tredje trin (''kompetent'' og ''excellent'').

''Men problemet er, at der ikke er penge nok. Folk må stå i kø efter tillæggene, selv om de er scoret ind som ''kompetent'' eller ''excellent,'''' siger fællestillidsrepræsentant Birthe Mossin.

''Så lige pludselig står en lokal tillidsrepræsentant med otte kolleger, der er scoret ind som kompetente. Men der er kun tillæg til fire.''

Det har skabt noget røre blandt tillidsfolkene, og flere har afvist at være med til at vurdere, hvem der så skal have.

''Når vi alligevel har sagt ja til aftalen, er det, fordi den trods alt giver synlighed i, hvem der skal have tillæggene. Den binder lederne op på at holde medarbejderudviklingssamtaler og sætter skub i den faglige udvikling,'' tilføjer Birthe Mossin.

''Men det bliver ikke godt, før alle kompetente og excellente automatisk får tillæg. Som det er, har vi den samme mangel på synlighed og den samme utilfredshed som før.'' -