Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rens luften

Mødet mellem sygeplejerske og patient er velegnet til at sætte gang i et rygestop. Rygere er nemlig motiveret for at kvitte cigaretterne, når de får undersøgt deres helbred.

Sygeplejersken 2003 nr. 6, s. 16-19

Af:

Birgitte Pontoppidan, sygeplejerske, cand.cur.

06rygeSide 16

Billede

Side 17

Næsten halvdelen af dem, som holder op med at ryge, gør det i relation til en helbredsundersøgelse eller en indlæggelse på sygehus. Derfor er mødet mellem sygeplejerske og patient et ideelt sted at tilbyde hjælp til rygestop. Til dette har WHO udarbejdet et sæt anbefalinger (1), som Dansk Sygeplejeråd har oversat til dansk (2).

I det følgende vil WHOs anbefalinger blive eksemplificeret og uddybet med viden, der kan være nyttig, når sygeplejersker vil hjælpe deres klienter/patienter med at holde op med at ryge.

Tre slags afhængighed

At ryge cigaretter er ikke en isoleret handling såsom at spise bananer. Det indebærer såvel emotionel som fysisk afhængighed. For at forstå denne kompleksitet er det vigtigt at kende de tre faktorer, der handler om afhængighed:

  1. Fysisk afhængighed af nikotin

  2. Ubevidst vane, der inkluderer handlinger og ritualer

  3. Psykologisk/social/emotionel afhængighed.

Afhængighed af nikotin
Nikotin er et stof, der giver afhængighed. Man taler om fysisk afhængighed, hvis der viser sig markante fysiske forstyrrelser - abstinensreaktioner - når tilførslen af stoffet ophører.

Det tager mindre end otte sekunder for nikotinen at nå en rygers hjerne, når tobakken er inhaleret. Inden for 20 sekunder er nikotinen rundt i hele kroppen.

Figur 1. Rygestop-processen, Prochaska og DiClementes model. De fem A'er

De fem A'er fra WHOs anbefalinger kan hjælpe sygeplejersken i mødet med patienten:

Spørg (Ask)

Spørg alle patienter om deres rygevaner:
Ryger du?
Har du nogensinde prøvet at holde op?
Er du interesseret i at holde op med at ryge?´

Skriv herefter patientens rygestatus ned i sygeplejejournal.
Notér, om du vil vende tilbage ved næste besøg.
 

Rådgiv (Advise)

Rådgiv alle rygere til at stoppe.
Giv klar, stærk personlig rådgivning.
Kobl rygning til helbredseffekt og konsekvenser.
 

Vurder (Asses)

Vurder patientens motivation til at stoppe.

Assistér (Assist)

Hjælp patienten med at holde op med at ryge.
Foreslå patienten at finde en bestemt dag for rygestop.
Fortæl om brug af nikotinsubstitut, undtagen hvis det er kontraindikeret.
Diskutér helbredsfordele ved rygeophør.
Udlevér litteratur, pjecer.
Henvis til rygestopkursus/gruppe/Stop-linjen.
 

Arrangér (Arrange)

Arrangér et opfølgningsbesøg om muligt.

Rygere ryger for at opretholde et vist niveau af nikotin i blodet, og når dette daler til under et bestemt niveau, føler de øjeblikkelig trang til en ny cigaret. Rygeren vil derefter med mellemrum have trang til at ryge, f.eks. hvert 20.-45. minut, afhængigt af hvor den pågældendes niveau ligger.

Ubevidst vane med ritualer
Rygning bliver efterhånden en vane, altså en ubevidst adfærd i bestemte situationer. Den automatiske vane hænger sammen med mange forskellige aktiviteter som f.eks. at drikke kaffe eller alkohol, afslutte et måltid, køre bil, tale i telefon eller være sammen med bestemte venner i bestemte situationer. Rygning bliver en daglig rutine, der dårligt tænkes over. En pakke med 20 cigaretter kan ryges, uden at rygeren husker, hvornår han har røget dem.

Psykiske/sociale aspekter
Tobaksrygning opfylder både psykiske og sociale behov, og det at ryge giver ofte fordele og gevinster i bestemte situationer. Rygerne anfører, at det giver belønning - opnåelse af lyst, nydelse og befrielse af svære og ubehagelige følelser. Nikotin virker både beroligende og stimulerende. Stoffet kan derved dæmpe ubehagelige følelser som angst, nervøsitet og rastløshed og samtidig udløse positive oplevelser som velbehag og nydelse. Rygningen kan således både være opkvikkende og afslappende samt øge koncentrationsevnen. Tobakken påvirker evnen til at øge eller dæmpe sindsstemninger, følelser og stressreaktioner.

Mange rygere bruger cigaretter til at bevilge sig selv en pause eller en belønning i den daglige rutine.

For nogle er cigaretten en god ven, der altid er i nærheden, når rygeren rammes af kedsomhed, vrede, sorg, angst, nervøsitet. Den kan hjælpe til mestring af stress, og i visse situationer øges forbruget.

Rygeridentitet og livsstil

At være ryger bliver en integreret del af rygerens selvopfattelse og identitet, og man taler ligefrem om rygeridentitet. Dét at ryge signalerer bestemte ting, f.eks. en særlig livsstil eller et bestemt gruppetilhørsforhold - rygere har noget sammen og føler sig godt tilpas i hinandens selskab. Det at ryge sammen giver en slags fælles sprog, f.eks. på en arbejdsplads.

Rygning bliver betydningsfuldt i samværet med andre mennesker, og det giver bekymring ved tanken om rygestop: ''Hvordan skal en pause foregå uden at ryge?''

Mange rygere har et modsætningsfyldt forhold til deres tobaksforbrug, fordele og ulemper vejes op mod hinanden. Ofte afviser rygerne, at sygdom kan ramme dem. De giver udtryk for at have deres tobaksforbrug under kontrol og kalkulerer med en vis risiko ved at leve.

En hjælp for sygeplejersken i mødet med patienten kan være at tage de fem A'er til hjælp, der er omtalt i WHOs anbefalinger. Se boks her på siden.

Motiver til livsstilsændring

Hvis man vil hjælpe en ryger med at ændre livsstil, har det følgende vist sig relevant (3):

  • Find ud af, hvad din klient allerede ved og tror. Hvad han synes om den måde, han lever på, og hvilken effekt han mener, det kan have på hans helbred.

Side 18

  • Vær opmærksom på, at ikke alle patienter/klienter er parate til at ændre livsstil. Mange må have hjælp til at se, hvilken indflydelse deres livsstil har på helbredet, før de bliver i stand til at overveje et rygestop.

  • Lad klienterne beslutte, hvornår og hvordan de vil holde op. Lad dem samtidig forpligte sig til en aftale.

  • Opfordr folk til at skrive deres personlige mål ned. Dette er et vigtigt trin, da dét at nedfælde sine mål eller høre sig selv sige det højt ofte bliver mere forpligtende.

  • Hjælp dem til at overveje en handlingsplan med specifikke gøremål, når de er klar.

  • Hjælp dem med at holde fast på deres mål.

  • Check personens opfattelse af helbredsfordele ved rygestop, således at urealistiske forventninger ikke ødelægger planen.

Ikke alle rygere stopper ved første forsøg. Faktisk er det temmelig normalt at forsøge flere gange. Undersøgelser (4) viser, at jo flere gange en person har forsøgt, jo større er chancen for, at det vil lykkes i fremtiden.

Nogle af de mest almindelige udtalelser fra rygere, som det ikke er lykkedes at blive røgfri, er:

  • jeg havde ikke planlagt mit rygestop godt nok

  • jeg havde ikke planlagt et alternativ i stedet for at ryge

  • jeg troede, at jeg kunne tage bare én

  • jeg havde svært ved at styre vægten

  • jeg betragtede ikke mig selv som ryger.

Symptomer ved rygestop

Sygeplejersken må forberede patienten på de symptomer, han kan forvente ved rygestoppet. Nogle vil få alle symptomer, andre vil få færre. Det afhænger af, hvor meget rygeren har røget.

Vurdering af parathed

Det er vigtigt at vurdere, hvor parat en ryger er til at holde op med at ryge. Følgende spørgsmål kan være nyttige for denne vurdering:

  • Du fortalte mig, at du er ryger, hvad sætter du mest pris på ved at ryge?
  • Har du overvejet at holde op?
  • Er du bekymret over at kvitte og for, hvordan du vil føle det?
  • Vil du opgive for din egen skyld eller for andres?
  • Har du prøvet at holde op tidligere, og hvor længe varede det?
  • Hvordan havde du det i den periode, du var røgfri?Hvilke fordele fik du?
  • Hvorfor startede du igen, hvilken situation fik dig til at tage den første cigaret igen?
  • Vil du have informationer og hjælp nu?
Succes med rygestop

Patienter/klienter får succes med at holde op med at ryge, når:

  • de har tænkt på at holde op med at ryge i en periode
  • de er parate - ikke når andre prøver at tvinge dem
  • de forstår deres eget rygemønster og ved, hvorfor de har røget
  • de har nok information om deres rygevaner, og er klar over, hvorfor de ønsker at holde op
  • de er forberedte på, hvordan de vil få det, når de holder op med at ryge
  • de finder alternative handlinger til rygningen
  • de er parate til at øve sig i at klare de situationer, hvor de tidligere ville have røget en cigaret
  • de er i stand til at opbygge et image af sig selv som ikke-rygere og oplever, at de har kontrol med deres liv uden behov for cigaretter
  • de er i stand til at kvitte en vigtig del af deres liv
  • de refererer til sig selv som ikke-rygere i stedet for eks-rygere.
  • Stærk trang til at ryge. Trangen vil vare i 3-4 minutter, før den aftager. Dette bliver mindre hyppigt og mindre intensivt i løbet af tre uger. Abstinenserne topper i løbet af 2-3 dage og forsvinder gradvist i løbet af de kommende uger.

  • Stigende appetit. Nikotin stimulerer stofskiftet på en sådan måde, at ikke-rygere normalt vejer et par kilo mere, end hvis de havde været rygere. Vægtøgningen skyldes en kombineret effekt af ændret metabolisme, større appetit, øget smagsopfattelse og nye vaner, f.eks. at spise snacks i stedet for at ryge. Forbrændingen er 5-10 pct. mindre, end når man ryger. Man kan forsøge at komme problemet i forkøbet ved at spise fedtfattig kost og dyrke mere motion. Tidspunktet for vægtøgning udsættes ved brug af nikotinsubstitut.

  • Grådlabilitet, uro, irritabilitet og nedsat koncentrationsevne. Disse kan skyldes ophævelsen af en veletableret vane samt tilpasning til den nye situation. At holde op med at ryge er et tab, og nogle gennemgår ligefrem en sorglignende proces. Det kan tage måneder at tilpasse sig den nye livsstil.

  • Søvnforstyrrelser. Det kan være vanskeligt at sove og vanskeligt at være vågen. Det er ikke ualmindeligt at have en uge med afbrudt søvn efterfulgt af en uge, hvor det er svært at holde sig vågen.

  • Forværrelse af hoste. Millioner af fimrehår i luftvejene, hvis formål er at holde ren passage, starter med at rense vejen for urenheder. Dette kan medføre hoste i en overgang.

  • Svimmelhed. Menes at kunne forklares ved, at indholdet af kuldioxid falder, og ilttilførslen til hjernen stiger.

  • Prikkende fornemmelse. Muligvis tegn på, at blodet cirkulerer lettere rundt.

  • Øm tunge og mundsår. Muligvis et resultat af kemisk og bakteriel ændring i munden.

  • Obstipation. Tobak fremmer tarmperistaltikken.

Brug af nikotinsubstitut vil reducere symptomerne (5).

Rygeophørets faldgruber

Prochaska og DiClementes model ''Stages of Changes'' (4) er blevet meget populær til adfærdsændring. Et vigtigt element

Side 19

er, at mennesker, der har succes med at ændre adfærd, sjældent ændrer den spontant, men bevæger sig mellem en række stadier, hvor det sidste stadium er den vedvarende forandring.

Som det ses af figur 1, peger pilene i begge retninger, hvilket betyder, at man ikke altid bevæger sig fra første til sidste stadium lineært, men frem og tilbage i et tidsrum, indtil den endelige forandring er nået.

Det er helt almindeligt at gennemløbe denne proces 3-4 gange, før målet er nået, og nogle er oppe på 6-7 gange. Der kan gå måneder eller år, alt efter hvilke omstændigheder der er tale om.

Personer, der har forsøgt at ændre adfærd, oplever det ofte som et stort nederlag, når det ikke lykkes. Derfor er det vigtigt at få nederlaget vendt til noget positivt og få vedkommende til at bruge erfaringen konstruktivt. ''Hvad kan jeg gøre for at forebygge, at det ikke går galt igen?''

Nikotinsubstitution

11 pct. af de rygere (6), der er holdt op med at ryge, og 38 pct. af dem, der har planer om at holde op, har brugt eller ønsker at bruge nikotinsubstitution. Undersøgelser viser, at chancen for, at målet lykkes, derved fordobles. Nikotinsubstitutionen kan hjælpe patienterne med at holde op med at ryge, men den er ingen magisk kur. Den erstatter ikke cigaretter, men den hjælper med at reducere symptomer som irritabilitet, depression eller trang til at ryge.

Nikotinsubstitution giver kroppen nikotin på en langsommere og mindre tilfredsstillende måde, men mere sikkert og mindre afhængighedsskabende end cigaretter. Den indeholder kun nikotin og ikke tjære, der kan være kræftfremkaldende. Ingen undersøgelser tyder på, at nikotin kan være årsag til cancer. -

Birgitte Pontoppidan er sygeplejelærer på Frederiksborg Amts Sygeplejeskole.

Figur 1. Rygestopprocessen, Prochaska og DiClementes model

SY-2003-06-16-1

Helbredsfordele ved rygestop

20 minutter efter at du er holdt op med at ryge, vil blodtryk og puls returnere til det normale.Blodcirkulation til hænder og fødder bliver bedre.

Otte timer efter vil iltmængden i dit blod være normal. Risikoen for at få hjerteinfarkt begynder at falde.

24 timer efter vil CO2 være udskilt fra kroppen. Slimet i lungerne vil formindskes.

48 timer efter kan du ikke længere spore nikotin i kroppen. Smags- og lugtesanserne begynder at blive bedre.

72 timer efter bliver det lettere at trække vejret, og energien vender tilbage.

3-9 måneder efter vil vejrtrækningsproblemer som hoste og åndenød samt den generelle lungefunktion være forbedret med 5-10 pct.

Fem år efter vil risikoen for hjerteinfarkt være halveret.

10 år efter er risikoen for lungecancer halveret, og risikoen for hjerteinfarkt er, som hvis du aldrig havde været ryger.

Litteratur

  1. WHO, Evidence Based Recommendations on the Treatment of Tobacco Dependence. Geneva, World health Organization, 1992.

  2. WHO, Evidence Based Recommendations on Treatment of Tobacco, oversat af DSR, 2002.

  3. Rollnick et al. (1999) Health Behavior Changed - A Guide for Practitioners. Churchill Livingstone IBN 0-443-05850-4.

  4. Prochaska J, DiClemente C (1983) Stages and processes of self change in smoking: towards an integrative model of change. J. Consulting Clinical Psychology, 51:390-5.

  5. Lægemiddelkataloget, (Red. Kristensen MB, mfl.) (2002) Dansk Lægemiddelinformation A/S, København.

  6. Tobaksskaderådets monitorering af danskernes rygevaner, PLS-consult, 1999.