Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bedre kvalitet uden merudgift

Dansk Sygeplejeråd og FOA vil udbrede positive erfaringer fra udviklingsprojekt i Søllerød Kommunes ældrepleje til landets øvrige kommuner.

Sygeplejersken 2004 nr. 14, s. 10-11

Af:

Søren Palsbo, journalist

SY_2004_14_10_01Bedre kvalitet i ældreplejen til glæde for borgerne, de ansatte og de politisk ansvarlige - uden at det samlet set kræver flere økonomiske ressourcer. 

Det er budskabet fra Søllerød Kommune i Nordsjælland, som i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) har gennemført et udviklingsprojekt i kommunens ældrepleje. Projektet ”Etik i ældreplejen” har resulteret i en afsluttende rapport, som de tre parter kunne fremlægge ved den officielle afslutning af projektet for nylig.

350 medarbejdere, der på mange forskellige måder er involveret mere eller mindre direkte i Søllerød Kommunes ældrepleje, har deltaget i Dansk Sygeplejeråds, FOAs og kommunens fælles projekt. 

Det har resulteret i hen ved 300 ”refleksionsskemaer” om etiske dilemmaer i dagligdagen, og hvordan man tackler disse dilemmaer, så der opnås en balance mellem borgernes ønsker og faglige hensyn. Medarbejderne har i grupper brugt Dansk Sygeplejeråds og FOAs ”dialogkort.” Kortene beskriver forskellige dagligdags situationer, som rummer fagligt-etiske dilemmaer for ældreplejens medarbejdere i mødet med borgerne og deres pårørende. 

Ved udarbejdelsen af rapporten om etikprojektet har rapportens forfattere udvalgt tilbagemeldinger vedrørende 10 dialogkort ud af 24 mulige. Derved er 43 pct. af tilbagemeldingerne analyseret indgående. 

I Søllerød Kommunes ældreområde har man valgt at arbejde videre med projektet som en naturlig del af hverdagen, såvel de etiske diskussioner som de konkrete tilbagemeldinger, der er kommet fra medarbejderne gennem projektforløbet. Den alt overvejende del af det deltagende personale (90 pct.) har tilkendegivet, at de har haft udbytte eller stort udbytte ved de gennemførte diskussioner af fagligt-etiske dilemmaer. Kun to procent af medarbejderne mener, at projektet ikke har givet dem et udbytte. 

Konkrete resultater 

Få dage efter præsentationen af rapporten om etikprojektet i Søllerød Kommunes ældrepleje havde kommunens socialudvalg selv lejlighed til at prøve Dansk Sygeplejeråds og FOAs dialogkort med tilhørende dilemmaer under kyndig vejledning af repræsentanter for forvaltningen. Socialudvalgets formand, Jens Bruhn (S), er begejstret for det gennemførte etikprojekt:

”Det epokegørende ved etikprojektet er at se, at vores værdier - Søllerød Kommunes politik om individuel service, fleksibilitet, indflydelse og valgmuligheder - bliver til virkelighed hver dag over-for den enkelte borger. Det er ikke kun flotte ord, men reelle handlinger. 

Samtidig er det frugtbart, at et så vigtigt projekt bliver til i et samarbejde med de faglige organisationer FOA og Dansk Sygeplejeråd, som har givet os et vigtigt redskab til arbejdet med etiske dilemmaer. Nu er det helt i orden at drøfte vanskelige situationer. 

Jeg håber, mange flere kommuner tager hul på etikken - både for borgernes og medarbejdernes skyld,” siger socialudvalgsformanden. 

Samme ønske giver Dansk Sygeplejeråds 2.-næstformand, Aase Langvad, udtryk for:

”Vi vil anbefale andre kommuner at gå i gang med tilsvarende udvikling i ældreplejen. Først og fremmest er der behov for, at medarbejderne gives tid og rum til indbyrdes at drøfte de etiske dilemmaer. Der skal gives tid og rum til erfaringsudveksling. Tid og rum til at inspirere hinanden og blive bevidste om håndteringen af etiske dilemmaer. 

Det er alt afgørende, at der er opbakning fra den politiske og daglige ledelse til at skabe disse rum. Projektet viser, at det kan betale sig - ikke kun i kroner og øre,

Side 11

men nok så meget hvad angår kvaliteten i ældreplejen. Såvel over for brugerne, de pårørende, men også medarbejderne. De får mulighed for at bruge deres faglighed på en anden måde og at opdage, at vi kan utrolig meget i fællesskab.” 

Aase Langvad tilføjer, at de to fagorganisationer nu skal i gang med at få udbredt erfaringerne fra Søllerød Kommune. 

Sektorformand Karen Stæhr fra FOA konstater, at de direkte omkostninger ved at etablere et projekt som det, Søllerød Kommune har gennemført, er små, når man tænker på, hvad kommunen får igen i form af øget kvalitet og øget tilfredshed hos borgere, politikere og medarbejdere. Hun peger på, at andre kommuner på samme måde kan markere sig som et sted, hvor der er fokus på kvalitet og medarbejdernes personlige og faglige udvikling. Det betyder meget for både rekruttering og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere. 

Dansk Sygeplejeråd og FOAs samarbejde om udvikling af ældreplejen indledtes for efterhånden fire år siden og resulterede blandt andet i udarbejdelse af et fælles ”kvalitetspapir” for ældreplejen og efterfølgende oplistning af ti basale rettigheder for ældre.

Disse rettigheder, der ligger til grund for det gennemførte etikprojekt i Søllerød Kommune, er retten til at spise den mad, man kan lide, retten til at føle sig velklædt og soigneret, retten til at bestemme egne tider og rutiner, retten til at komme ud, når man har lyst, retten til at træffe andre mennesker, retten til at købe tøj og ting efter egen smag, retten til at komme i sin sædvanlige dagligvarebutik, retten til at udvikles livet igennem, retten til at holde sine minder levende og retten til at vælge, hvor man vil bo.  

Søllerød Kommunes projekt er omtalt i Sygeplejersken nr. 37/2003.