Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

For få børn ammes fuldt ud

Brystbørn. En landsdækkende ammeundersøgelse viser, at alt for få børn ammes fuldt ud i de første fire måneder. Den viser også, at de enkelte fødesteder har ret forskellige resultater.

Sygeplejersken 2004 nr. 29, s. 25-26

Af:

Anne Salter, sygeplejerske,

Inge Therkildsen, sundhedsplejersker

I en treårig periode er der ikke sket en stigning i antallet af børn, der ammes fuldt i de første fire måneder. Der er heller ikke sket et fald i antallet af mødre, der helt ophører med at amme inden for de første fire måneder efter fødslen.

Det fremgår af en samlet landsdækkende forløbsundersøgelse på tre år af ammemønstret hos børn ved firemånedersalderen, som nu er publiceret i to rapporter. Den ene rapport indeholder amtsopgørelserne med tabeller fra de deltagende amter, fordelt på hver af de tre års undersøgelsesresultater og det samlede resultat. Formålet med denne rapport er, at sundhedspersonale lokalt kan følge udviklingen i amning og evt. udvælge særlige fokusområder.

Den anden rapport, landsrapporten, er en samlet afrapportering fra årene 2000, 2001 og 2002. Formålet med denne undersøgelse var at følge ammemønstret hos børn i de deltagende amter og på landsplan i en treårig periode.

Der blev i 1999, 2000 og 2001 født 198.750 levende børn. Undersøgelsespopulationen udgjorde 16.852 børn født i september måned i 1999, 2000 og 2001. Det svarer til 8,5 pct. af levendefødte børn i den treårige periode.

I denne undersøgelse er fuld amning defineret som modermælk og intet andet. Undersøgelsen viste bl.a. at: 

  • stort set alle kvinder begynder at amme i dag.

  • 50 pct. af danske børn ammes fuldt fire måneder efter fødslen.

  • 76 pct. af børnene ammes delvist ved fire måneder.

  • 24 pct. af mødrene er ophørt med at amme fire måneder efter fødslen.

  • mødre, der udelukkende ammede fire måneder efter, er karakteriseret ved at være flergangsfødende med barn nummer to eller tre, i alderen 30-39 år, funktionær, fødte ambulant eller på et fødested, der var godkendt som spædbarnsvenligt.

Anbefaler seks måneder

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn ammes fuldt til omkring seks måneder. I Sundhedsstyrelsens udmeldinger fra

Side 27 

august 2002 lægges der op til, at det først og fremmest er andelen af børn, der ammes fuldt de første fire måneder, der skal øges.

I anledning af Ammekomiteens 10-års-jubilæum i 2002 blev der i uge 44 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt kvinder, der blev udskrevet fra barselsgangen i samme uge. Opgørelsen af svarene tyder på, at der stadig er en række forældede rutiner, der skal fjernes for at bedre ammeindsatsen.

Alt i alt ligger der inden for ammeområdet en stor og spændende opgave for sundhedsplejersker både i forhold til eget arbejde i familierne, men også i udvikling af samarbejde med fødestederne, så det bliver muligt for flere kvinder at amme deres barn i de første seks måneder. Der er stadig langt igen.

Undersøgelsen er initieret af Fagligt Forum for Amtssundhedsplejersker m.fl., og en arbejdsgruppe herunder har udarbejdet rapporterne. Undersøgelsen er støttet økonomisk af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Anne Salter er studieleder på Sundhedsplejerskeuddannelsen CVU Øresund. Inge Therkildsen er ledende sundhedsplejerske i Frederiksberg Kommune.