Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nye sundhedstilbud kommer med bussen

Idékatalog. Bornholm har besluttet at oprette sundhedscentre senest i løbet af 2005. Fagpersoner og brugere har sendt et idékatalog om sundhedscentre til politikerne.

Sygeplejersken 2004 nr. 29, s. 16-17

Af:

Søren Palsbo, journalist

2004-29-16-01De røde busser kommer rundt overalt på Bornholm, og netop nærheden til de små lokale samfund er et væsentligt element i sundhedscenter-planerne. Derfor tankerne om sundhedscentre som en mobil løsning.
Foto: Henning Sigvardsen

De skal være lettilgængelige, tæt på borgerne og gerne mobile, f.eks. i form af en bus eller et skib. De skal bygge på sundhedsfremme og forebyggelse og være kendetegnet ved et højt fagligt niveau og tværfaglighed med tilbud til borgere i alle aldre. Og så skal de være et tilbud. Ikke en omklamring af borgerne.

Det er nogle af overskrifterne i det idékatalog om sundhedscentre, som godt og vel et halvt hundrede repræsentanter for forskellige af sundhedsvæsenets faggrupper samt politikere og borgere i fællesskab har udarbejdet på Bornholm. Kataloget er tænkt som et værktøj for de lokale politikere i Bornholms Regionsråd, når de i nær fremtid skal beslutte, hvor og hvordan sundhedscentrene skal blive til virkelighed. Beslutningen om at oprette sundhedscentre på klippeøen er nemlig allerede truffet.

Bornholm tog hul på kommunalreformen allerede den 1. januar 2003, da amt og fem kommuner blev til én regionskommune. Nu vil det østligste Danmark også være i forreste geled, når det gælder nye tilbud i grænselandet mellem sygehussektoren og den primære sundhedstjeneste.

Dansk Sygeplejeråds og FOAs lokale amtskredse var sammen med regionskommunen initiativtager til den cafédebat i starten af september, som resulterede i idékataloget til de lokale politikere.

Fast køreplan

Mulighederne er mange, påpeger idékatalogets ophavsmænd og -damer, deriblandt mange sygeplejersker. Sundhedscentre kan f.eks. starte med en caféfunktion, hvor der er mulighed for socialt samvær, træning, etablering af sundhedsbutik, tilknytning af professionelt og frivilligt netværk og foreninger og iværksættelse af målrettede aktiviteter.   

På et tidspunkt må der handles

Fælles spørgsmål til to bornholmske lokalpolitikere:

Er der blevet større tilbøjelighed blandt politikere til at investere i sundhedsfremme og forebyggelse end tidligere?

Sundhedsudvalgsformand Bente Helms, Bornholms Regionskommune:

”Ja, det oplever jeg. Jeg tror, at nu har der været talt og skrevet i mange år om forebyggelse. Flere og flere laver vellykkede projekter, der viser, at det nytter. Så på et tidspunkt må ordene høre op, og der må handles. Vi kan jo alle også se de øgede udgifter til behandlinger, som kunne undgås, hvis der i tide blev taget fat. Og så tror jeg, at det har vist sig, at selv små tiltag har en forebyggende effekt.”

Medlem af Regionsrådet, Elisabeth Asmussen:

”Jeg mener bestemt, at der er større tilbøjelighed blandt politikere til at være opmærksom på forebyggelse og sundhedsfremme. Åbenhed om konsekvenser af dette og hint har fremmet denne forståelse. Der er megen fokus på børn, hvad angår fysisk aktivitet, mad osv. Det er nemt at forstå, at det ikke er sundt - fysisk og psykisk - at være et tykt barn, og at det er de voksnes ansvar. Der er heldigvis megen fokus på, og det er ”in” at dyrke løb, stavgang osv. Når det er et tema, som borgerne ved en masse om og går op i, så vil borgerne også have en forventning om, at det er noget, der drøftes politisk.”

Sundhedscentre kan etableres i eksisterende bygninger. De kan være fagpersonernes base, hvor man henter gensidig inspiration og faglig sparring, og hvorfra der er udgående/opsøgende funktioner. Måske om bord i en bus eller et skib. Og måske er der et mobilt bibliotek i bussens bagende til erstatning for lukkede lokale biblioteker. Sundhedscenterbussen kan have fast køreplan, så borgerne altid ved, hvornår den holder ved den lokale havn eller det lokale torv.

Der vil blive tilknyttet mange fagpersoner til Sundhedscentrene på Bornholm, hvis det står til forslagsstillerne. Både de velkendte sundhedsfaglige uddannelser og alternative behandlere.

Præst, frisør og familierådgivere er også med på den lange liste med forslag til, hvem borgerne kan møde i sundhedscentret. Der skal være tilbud om anonymitet, og konceptet for sundhedscentrene skal eventuelt være forskelligt, så der kan differentieres

Side 17 

ud fra borgernes ønsker og behov. Sundhedscentrene skal kort sagt både kunne tage sig af livsstil og ondt i livet.

Tre politiske bud

Sygeplejerske og medlem af Bornholms regionsråd, Elisabeth Asmussen (Borgerlisten), var indbudt som første oplægsholder forud for cafédebatten om Bornholms sundhedscentre. Hun betonede betydningen af, at sundhedscentre henvender sig til borgere i alle aldre:

”Jeg ser store muligheder i, at man opretter sundhedscentre, som løser opgaver fra vugge til grav. Sundhedscentre, der både henvender sig til børn, unge og ældre.

Næsten ligegyldigt, hvor store eller små centre man opretter, skal der være liv. Der skal ske noget, så folk har noget at komme der for. Og så er det sundhedsfremme og forebyggelse, der skal stå med store røde bogstaver over alle aktiviteterne. Sundhedscentrene skal være netværksskabende. De skal rumme tværfagligt fællesskab og den synergieffekt, der kommer af, at faglige personer er sammen og kan udnytte hinandens faglighed.”  

Gamle Bornholm

Selv om alle aldersgrupper er inde i billedet under de igangværende overvejelser om sundhedscentre på Bornholm, så fylder den ældre befolkning meget i de bornholmske politikeres bevidsthed. Det er ikke så mærkeligt, for andelen af borgere, der er 60 år og derover, er 4,3 pct. større i det østligste Danmark end landets gennemsnit. Eller sagt på en anden måde: Gruppen af ældre bornholmere har allerede i dag en størrelse i forhold til de øvrige aldersgrupper, som man forventer i landet som helhed i år 2014.

Kilde: Danmarks Statistik, matrice BEF1.

Formanden for sundhedsudvalget i Bornholms regionskommune, Bente Helms (Borgerlisten), fulgte efter. Hun ønskede bl.a. en afklaring af, i hvilket regi sundhedscentrene skal drives:

”Jeg tror, det er vigtigt at se på den hårfine balance, der består i, om det nu - igen, fristes man til at sige - er det offentlige, der skal tage ansvar eller medansvar for, hvordan den enkelte borgers liv udvikler sig. Er det igen det offentlige, der skal tage fat i mine børn og sige, at nu skal de til idræt et vist antal gange det næste halve år, de skal svømme, de skal gå en tur med mor og far om søndagen, de skal på vægten hver uge, for ellers går det helt galt? Er det det offentlige, som skal ud og gribe ind? Eller skal vi købe os ind på de mange private tiltag, som vil komme, hvis vi ellers har råd til det? Så får vi klaret vores livsstil - eller gør vi?

Eller er et sundhedscenter et sted, hvor man mødes, udveksler erfaringer og måske nyder godt af gode gamle gedigne råd, fif, fiduser, vink om, hvordan man kan forme sit liv, uden at det bliver alt for formynderisk, for det kan det meget nemt blive, hvis det er i offentligt regi.”

Bente Helms tilføjede, at sundhedsproblemer som f.eks. tykke børn bliver et samfundsproblem, hvis man ikke forholder sig til det. Og hun betonede, at sundhedscentrene skal stå for både nærhed og tværfaglighed, og at de også har betydning som steder, hvor man kan finde socialt samvær. Eksisterende bygninger er ingen hindring, og der kan sagtens skabes godt nyt i kendte rammer, bemærkede udvalgsformanden med adresse til de stramme offentlige budgetter.

Formanden for ældre- og handicapudvalget på Bornholm, Jakob Kjøller (løsgænger), understregede, at sundhedscentrene ikke skal være minisygehuse, men lokale centre, og han forestillede sig, at det kan være en caféfunktion, der først kommer i gang, og at der kan kobles andre tilbud på efterhånden.

”Sundhedscentre ser jeg som en løftestang til at gøre tingene på en anderledes og bedre måde,” sagde Jacob Kjøller. Hans bud var et sundhedscenter i hver af Bornholms fire ældrevirksomheder.

Spørgsmålet om, hvem der skal betale, blev ikke glemt helt og aldeles ved det bornholmske idémøde om sundhedscentre. Der er generel enighed om, at det i stort omfang vil være muligt at bruge og omlægge eksisterende ressourcer, men det blev også gjort klart, at der vil være behov for økonomisk ”starthjælp” ved etableringen af sundhedscentre. Nu er det op til regionsrådet at tage de næste skridt.  

Et fremskudt dige.

Inden 2006 skal der være etableret et antal sundhedscentre fordelt rundt på Bornholm. Sundhedscentrene skal være et ”fremskudt dige” i forhold til sygehuset og primær- og praksissektoren, og sundhedscentrene skal varetage en bred vifte af funktioner.

Det fremgår af servicemålene for etablering af sundhedscentre, som er formuleret af Bornholms Regionsråd. Den bornholmske kommunalbestyrelse har vedtaget en række politiske målsætninger, der angiver den overordnede udviklingsretning for kommunens opgavevaretagelse.

Forebyggelsestankegangen indgår i alle dele af samfundslivet. Det er en af regionsrådets visioner for ”en afbalanceret udvikling, der sker med respekt for Bornholms særegne natur, for øens befolkning og dens levende by- og landmiljøer.”

Kilde: Bornholms Regionsråds vision for Bornholm og politiske målsætninger.