Sygeplejersken Årgang 2005 nr. 10

I dette nummer

Baggrund

Vi behandles efter vores hudfarve

Diskrimination. Lige så snart man har en anden hudfarve, sker der noget med omgivelsernes reaktioner. Så får man ikke samme behandling som flertallet, siger Özlem Cekic, som har taget initiativ til Mangfoldighedsnetværket for etniske sygeplejersker.

Fag

Nye kultursygdomme - et velfærdsproblem

Sygeliggjort. Diagnoserne fibromyalgi og piskesmæld skaber et sygt samfund, hvor man sygeliggør en stor del af den raske befolkning. Kvinderne får en dom på livstid, fordi de bliver tildelt en livslang sygerolle, og det er der mange, som kan leve af - bl.a. medicinalindustrien.

Mænd æder - kvinder psykologiserer

Selvforståelse. Overvægtige mænd ser de ekstra kilo som et resultat af manglende viljestyrke. Kvinder mener ikke på samme måde, at overvægten er deres egen skyld. Derfor skal tilbuddene til overvægtige mænd og kvinder være forskellige for at få den største effekt.

Faglig information

Lommelineal ensretter sårbehandling

Fælles sprog. Ved behandling af tryksår og diabetiske fodsår er det vigtigt, at sundheds- personalet taler samme sprog. Ny lommelineal sætter definitionerne på plads.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Grib opgaven

Selvskrevne aktører. Sygeplejersker og ledere i kommunerne skal diskutere, hvilke opgaver de skal tage sig af i fremtiden, og de skal gøre det nu, før andre tager beslutningen.

Tema: Supervision

Arbejdet gav mareridt

Ingen krisehjælp. Sygeplejerske Rikke Bassø Andersens værste oplevelse var, da hun behandlede et barn i konstante kramper og ikke vidste, om den sidste sprøjte ville slå barnet ihjel.

For lidt krisehjælp til sygeplejersker

Barsk hverdag. Sygeplejerskernes barske oplevelser på jobbet skal bearbejdes. Men alt for ofte er det overladt til tilfældighederne, om sygeplejerskerne får den psykologhjælp, de har behov for.

Psykologen er kutyme

Klar arbejdsgang. På Skejby Sygehus er psykologen en fast del af programmet. Det er ikke noget, man kan vælge fra.