Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2005 nr. 11, s. 45

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Dokumentarfilm
Familiens råd

SY-2005-11-45-0112-årige Marcs problemer med moderen søges løst gennem familierådslagning..Foto fra filmen

"Har en film om familierådslagning egentlig den store relevans for sundhedsplejersker? Det er vel socialrådgiverens gebet. Nej, selvfølgelig er det spændende at vide noget om emnet. Måske vil jeg møde familier, som har været til eller vil få tilbudt familierådslagning, og så er det da rart nok at vide mere end lige, hvordan ordet staves." Sådan omtrent lød min indre dialog, da jeg tog plads i plyssædet til premieren på dokumentarfilmen "Familiens råd."

Filminstruktøren Ulrik Holmstrup har igennem et år fulgt en familie, som gennemgår et familierådslagningsforløb. Marc på 12 år har ikke været i skole i tre måneder. Hans mor og far er skilt, og forældrene har mange skænderier og konflikter. Det påvirker Marc i en grad, så han ikke orker at gå i skole længere. Moderen, som han bor hos, magter ikke at få ham op om morgenen og af sted til skole. Socialrådgiveren foreslår familierådslagning som middel til løsning af Marcs problem. Vi ser Marcs mor i forskellige faser i overvejelserne om familiens involvering i hendes personlige problemer. Vi følger samordneren i hendes forarbejde inden familierådslagningen og de forskellige familiemedlemmers overvejelser og reaktioner på at blive inviteret til at medvirke. Morbror Allan har den bekymring, om han nu vil medvirke til, at Marc bliver fjernet fra sin mor af de sociale myndigheder.

Familien mødes til familierådslagning tre gange. Marc og hans mor har sammen med socialrådgiveren formuleret de spørgsmål, som skal behandles. Det er spændende og også bevægende at følge familien i arbejdet, som til tider er en tornebestrøet vej, for til slut at se en glad Marc, der passer sin skole.

Filmen indeholder ud over Marcs historie klip med andre familier, som har været igennem et familierådslagningsforløb, bl.a. en stor skolepige og hendes mor. Pigen havde som Marc haft langvarig skoleforsømmelse og hjemlige problemer. Initiativtageren til familierådslagningen er her skolesundhedsplejersken. Sundhedsplejersken og socialchefen i Fåborg Kommune bliver interviewet. Her har man arbejdet med familierådslagning siden 1999, og erfaringerne med denne arbejdsform er gode.

Da jeg efter en time i plyssædet rejste mig igen, havde jeg ondt i hænderne af at klappe. Skildringen af Marc, hans familie og deres arbejde for at få ham på ret køl er fin og rørende. Jeg er blevet langt klogere på denne sympatiske arbejdsmetode. Sympatisk, for som Marcs mor siger: "Min familie er dem, som kender mig bedst, og derfor dem, som bedst kan hjælpe mig." Filmen giver et godt indblik i arbejdsprocessen, det vigtige forarbejde, som initiativtager, samordner og familie yder for at lægge familierådslagningen til rette, og arbejdsgangen i selve familierådslagningen. Jeg blev nysgerrig efter at vide mere om, hvordan man arbejder med børn og unge og deres familier i Fåborg Kommune. En engageret socialchef fortæller i filmen begejstret om erfaringerne fra kommunen. Man fornemmer, at her er en kommune, som er optaget af forebyggelse og af tværfagligt samarbejde.

Filmen, som i øjeblikket vises på DR2, er oplysende for både fagfolk, der arbejder med børn, unge og deres familier, og for de familier, som har familierådslagning inde i deres overvejelser.

Hanne Lindhardt er sundhedsplejerske i Farum Kommune.