Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kanylens retning

Myter i Sygeplejen: Sygeplejersken har undersøgt, om der findes fagligt velbegrundede argumenter for, at subkutane indsprøjtninger skal gives med kanylen pegende mod hjertet

Sygeplejersken 2005 nr. 11, s. 40-41

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Hjemmesygeplejerske Aase Høst fra Vejle Kommune ser jævnligt sine kollegaer give subkutane injektioner med kanylen pegende mod hjertet med den begrundelse, at injektionen skal følge kredsløbets retning.

"Det giver ingen mening," skriver Aase Høst til Sygeplejersken. Side 41

"Det subkutane væv er blodkarfattigt, og da man oven i købet skal trække stemplet i sprøjten tilbage for at sikre sig, at man ikke har ramt et blodkar, dur forklaringen ikke. Hvis kanylens retning skulle have betydning for selve absorptionen af lægemidlet, så kan den centimeter, kanylen når ned i huden, vel ikke gøre den store forskel."

Påstanden er en myte

Birtha Hansen, cand.cur., klinisk sygeplejespecialist ved Århus Kommunehospital, har fået forelagt problemet. Hun svarer:

"Jeg vil gerne punktere myten om, at subkutane injektioner skal gives med kanylen pegende i kredsløbets retning. I forbindelse med udarbejdelse af de kliniske retningslinjer for injektion af insulin til voksne med diabetes mellitus (1) er der foretaget systematiske litteratursøgninger og læst 247 abstracts om emnet. Der er ingen litteratur fundet, som viser, at kanylen skal pege i kredsløbets retning ved subkutane injektioner. Der findes ingen evidens herfor, hvorfor påstanden må betragtes som en myte."

Kort og kontant er myten aflivet.

Litteratur

  1. Hansen B, Kirketerp G, Ehlers G, Nordentoft E, Hansen G. Kliniske retningslinier for injektion af insulin til voksne med diabetes mellitus. Publikation nr. 508. København: Dansk Sygeplejeråd; 2002.

Det udfyldte skema bringes i Sygeplejersken nr. 12/2005.