Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Selvskrevne til at forebygge livsstilssygdomme

Ambitiøst. Sygeplejersker kan og vil det hele - men ikke i fremtiden, hvor de bl.a. må koncentrere sig om opgaver med forebyggelse og sundhedsfremme i en tid, hvor livsstilssygdomme tordner frem.

Sygeplejersken 2005 nr. 11, s. 18-19

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Flere ældre. Flere kronisk syge. Og flere danskere, der vurderer deres helbred som dårligt og lider af livsstilssygdomme. Til gengæld falder antallet af sygeplejersker ansat i kommunerne. De faktorer hænger dårligt sammen. Især i lyset af, at kommunerne fra den 1. januar 2007 skal overtage mange opgaver fra amterne i form af patienter, der bliver hurtigere udskrevet til genoptræning og rehabilitering i hjemmet.

Fremover får kommunerne også en række helt nye forebyggende og sundhedsfremmende opgaver, hvor Dansk Sygeplejeråd ser hjemmesygeplejersken i en nøglerolle som koordinator i de nye sundhedscentre. Hvis alle de løse ender med flere opgaver og færre sygeplejersker skal nå sammen, skal der tænkes nyt.

Bl.a. derfor afholdt Dansk Sygeplejeråd og Kommunernes Landsforening for nylig i fællesskab konferencen "Fremtidens sygepleje i kommunerne." Antallet af tilmeldte til konferencen og folk på venteliste afslørede en enorm interesse fra sygeplejersker i kommunerne, som gerne vil høre, hvad fremtiden byder.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Connie Kruckow vil gerne have sygeplejerskerne frem på banen og påvirke, hvordan sundhedsvæsenet i kommunerne skal se ud i fremtiden.

"50 pct. af alle indlæggelser skyldes livsstilsrelaterede sygdomme, og om 15 år er det tal ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO steget til 70 pct. Livsstilssygdommene

Side 19
  

tordner frem, og der er et kæmpe potentiale for sundhedsfremme og forebyggelse," sagde Connie Kruckow. 

Sygeplejerskerne er ikke de eneste, der er uddannet til at tage sig af forebyggelsesopgaven. "De praktiserende læger vil gerne overtage forebyggelsesopgaven, for det er en god indtægtskilde, men sygeplejerskerne er selvskrevne til opgaven. Vi har den kliniske viden om bl.a. risikofaktorer. Vi ved noget om egenomsorg, motivation og rådgivning, og vi har den tætte kontakt med borgere og patienter," sagde hun.

Connie Kruckow mener dog, at regeringen er for uambitiøs på forebyggelsesområdet. Ifølge Dansk Sygeplejeråd er der brug for en national handlingsplan med øremærkede midler og klare krav til kommunerne.

Det synspunkt var konferencens anden hovedtaler, Lis Ravn Ebbesen, enig i. Hun er medlem af social- og arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening og byrådsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Kolding.

"Jeg er nervøs for, om de flotte ord om at satse på forebyggelse og sundhedsfremme også holder, når det kommer til finansieringen. I dag løfter amterne ikke forebyggelsesopgaven, så pengene kan ikke bare flyttes fra amterne over til kommunerne, det kræver ekstra penge," påpegede Lis Ravn Ebbesen.

For at motivere kommunerne til at forebygge har regeringen introduceret det princip, at det skal koste kommunerne penge, når en borger er indlagt på sygehuset. Det kan altså betale sig for kommunerne at sørge for sunde borgere, når den nye regionsstruktur træder i kraft fra den 1. januar 2007.

Sammenhængende patientforløb

En anden ny opgave i fremtidens hjemmepleje bliver at forbedre patientsikkerheden. Connie Kruckow opfordrer sygeplejerskerne til at se nærmere på de standarder og kliniske vejledninger, der dækker sygehusene for at få sammenhængende patientforløb og ensartet høj kvalitet.

Udviklingen, hvor sygehuse bliver nedlagt, vil sandsynligvis fortsætte, ligesom tendensen til øget specialisering og flere ambulante indlæggelser. Flere og flere opgaver vil blive flyttet over i hjemmeplejen.

"Sygeplejersker i kommunerne skal fortsat være generalister, men flere end i dag skal specialisere sig, og næsten alle kommer til at arbejde tættere sammen med sygehusene," sagde Connie Kruckow.

Hun nævnte tre nye krav til hhv. sygeplejersker og kommunalpolitikere. Kravene til sygeplejerskerne lyder: Sørg for sammenhængende patientforløb, faglig udvikling og en skarp sygeplejefaglig profil. Til kommunalpolitikerne: Ansæt flere sygeplejersker, sørg for mere kompetenceudvikling og tænk i sundhed. Hun opfordrede sygeplejerskerne til at være kreative og selv være med til at foreslå løsninger til politikerne.

"I Frederiksberg Kommunes projekt for et sundhedscenter vil man ansætte 10 sygeplejersker, der skal fungere som forløbskoordinatorer for bl.a. cancer-, diabetes- og KOL-patienter. Det er den helt rigtige vej at gå, for sygeplejersker har de faglige kompetencer, der skal til for at planlægge patientforløb," sagde Connie Kruckow.

Hun opfordrede sygeplejersker til at være mere offensive og gå i dialog med politikere og topchefer for at påvirke beslutningerne, inden de bliver truffet.