Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Netbaseret forskningssamarbejde med australsk universitet

Monopolbrud. Forskning i sygepleje er rykket vestpå. Det nye Center for Sygeplejeforskning i Viborg bryder med de danske universitetshospitalers monopol på forskning. Det sker gennem en samarbejdsaftale med et australsk universitet.

Sygeplejersken 2005 nr. 22, s. 10-12

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

SY-2005-22-10-1-forskningInitiativtagerne til den nyskabende aftale om forskningsenheden i Viborg: Chefsygeplejerske Tove Kristensen (tv) og rektor Aase Lydiksen (nedenunde tv). Foto: Kissen Møller Hansen

Hvorfor sidde pænt og vente på, at andre går i gang, når man nu både vil og kan selv?

Chefsygeplejerske ved Sygehus Viborg, Tove Kristensen, og rektor for sygeplejeskolen i Viborg, Aase Lydiksen, har både tænkt kreativt og alternativt, da de sammen med den australske professor Pauline Nugent fostrede ideen til et nyt Center for Sygeplejeforskning - Viborg, som netop er indviet. Centeret skal bygge bro mellem praksis, forskning og uddannelse.

Sygehus Viborg er det første danske "ikke-universitetshospital," der springer ud med egen forskningsenhed. Det betyder brud med et monopol, som universitetshospitalerne har håndhævet over det ganske land. De har haft forskningskompetencen. De har haft tilknytningen til de universitære miljøer. Landets øvrige syge

huse har derfor måttet vente på, at universitetshospitalerne producerer og publicerer den eftertragtede nye viden, hvorefter det så forventes, at man lokalt udvikler sin sygepleje i overensstemmelse med universitetshospitalernes forskningsresultater.
SY-2005-22-10-2-forskning
"Men med det pres, der er for at kunne yde evidensbaseret sygepleje, så må vi selv i gang - også fordi det har vist sig svært at implementere forskningsresultaterne i et sygeplejemiljø, hvor der ikke forskes. I bedste fald bliver den nye viden først omsat med års forsinkelse. Derfor er vi nødt til selv at have et forskningsmiljø," siger Tove Kristensen.

Spurgte og fik nej

Konstruktionen Center for Sygeplejeforskning - Viborg bygger på en såkaldt partnerskabsaftale med det australske

Side 11 

Deakin University i Melbourne, hvori indgår sygehuset, sygeplejeskolen og det australske universitet.

Viborg/Deakin Nursing Research Unit er navnet på konstruktionen. Men inden den kom i stand, havde man pænt forespurgt et par danske universiteter, om de kunne være interesseret i et samarbejde. Svaret var nej.

"Vi fik tilbud om udstationering af en forsker til et projekt, men det var jo ikke det, vi ville. Vi vil selv forske og selv have et forskningsmiljø," siger Tove Kristensen. 

Samarbejdsaftale mellem sygeplejeskolen i Viborg og Deakin University

Viborg/Deakin Nursing Research Unit er etableret i et partnerskab med henblik på oprettelse af et regionalt viden- og udviklingscenter i klinisk sygepleje. Aftalen indebærer, at institutionerne i fællesskab ansætter en klinisk forskningslektor, der indgår i sygeplejeskolens stab, men er placeret på Sygehus Viborg. Forskningslektoren skal i 50 pct. af arbejdstiden være aktiv forsker på Sygehus Viborg og i 50 pct. af arbejdstiden have undervisnings- og vejledningsopgaver på sygeplejeskolen. Forskere fra Deakin University yder vejledning og støtte til gennemførelse af forskning i klinisk sygepleje - både til fælles forskningsprojekter og projekter, der alene er designet af forskningsenheden. Forskningslektoren skal inddrage sygeplejersker, sygeplejestuderende, undervisere på skolen samt master/kandidat- og ph.d.-studerende i forskningsaktiviteterne. Samarbejdet mellem Sygehus Viborg, sygeplejeskolen i Viborg og Deakin University sigter på at skabe sammenhæng mellem fagudvikling og kompetenceudvikling, hvor temaerne i de enkelte forskningsprojekter skal tage udgangspunkt i den kliniske praksis på sygehuset. Samarbejdsaftalen gælder frem til den 31. december 2009.

"Nøjagtig samme situation var sygeplejeskolen i, da vi i sin tid gerne ville

Side 12 

etablere et ph.d.-netværk. Dengang ønskede vi, at det skulle være underviserne selv, der arbejdede forskningsbaseret," supplerer Aase Lydiksen."

Nogle vil måske kalde Viborg Amt et udkantsområde i forhold til de danske universitetsmiljøer, men så må vi jo bare gå nye veje. Vi fik vores netværk op at stå og har siden 2001 også kunnet tilbyde en international masteruddannelse i sygepleje takket være vores samarbejdsaftale med Deakin University, hvor School of Nursing uddanner sygeplejersker på alle niveauer - fra grunduddannelse til diplom-, master- og ph.d.-niveau.

Vi har netop haft den store glæde at kunne holde graduation ceremony for de første 12 internationale mastere, som er blevet færdige med deres uddannelse," siger Aase Lydiksen.

Baglandet i orden

Aase Lydiksen ser samarbejdet som en fremtidssikring:

"Måske bliver vores utraditionelle samarbejde med et universitet omme på den anden side af jordkloden vores overlevelse i sidste ende. Takket være det har skolen fået etableret sit forskningsmiljø og universitære tilknytning, hvor hensigten netop er at stimulere interessen og muligheden for at udvikle sygeplejen både hos de kliniske sygeplejersker og de studerende på bachelor-, diplom-, master- og ph.d-niveau," siger hun og tilføjer: 

"I det hele taget lever vi ganske pænt op til undervisningsministerens målsætning om internationalisering. For ud over det nævnte samarbejde har vi et internationalt modul på vores grunduddannelse, ligesom vores sygeplejestuderende har mulighed for at komme på et udvekslingsophold på Deakin University. Andre er faktisk begyndt at tale om Viborg-modellen, og jeg har fået flere forespørgsler fra nogle CVU-institutioner om, hvordan vi klarer tingene her hos os."  

Sådan blev det dansk-australske samarbejde etableret

Samarbejdet med Deakin University, der ligger i den australske storby Melbourne, er kommet i stand gennem personlige kontakter. Et sommerbesøg i Danmark af den danske sygeplejerske Bodil Rasmussen, der er bosiddende i Australien og lektor ved sygeplejeskolen på Deakin University, medførte i 1998 en udvekslingsaftale mellem sygeplejeskolen i Melbourne og sygeplejeskolen i Viborg for studerende og undervisere. I 2003 fik chefsygeplejerske Tove Kristensen lejlighed til at mødes med rektor for den australske sygeplejeskole, Pauline Nugent, der var på besøg på sygeplejeskolen i Viborg. Her fortalte hun under en frokost om sine vanskeligheder med at få etableret et forskningssamarbejde med et dansk universitet, og dermed var interessen skabt for et samarbejde, der nu i 2005 har ført til oprettelsen af den dansk-australske Viborg/Deakin Nursing Research Unit. Det australske universitet har i forvejen partnerskabsaftaler med australske hospitaler.

Aase Lydiksen understreger, at det er afgørende, at man får opbakning fra topchefer og toppolitikere, når man går nye veje:

"Fremtidens store udfordring bliver de nye regioner. Når de etableres, er det vigtigt, at baglandet er i orden. For så ved vi, at vi skal kæmpe om ressourcerne i konkurrence med andre. Alle underviserne ved sygeplejeskolen er opkvalificeret, så næste trin bliver, at vi nu skal flytte os fra primært at være en videnformidlende institution til også at være en videnproducerende og videnomsættende regional institution. Og her kommer den nye forskningsenhed stærkt ind i billedet, fordi vi sammen med Sygehus Viborg og Deakin University netop skal i gang med forskningsprojekter, både fælles og egne."

Barrierer i systemet

På Sygehus Viborg bliver det de specialeansvarlige sygeplejersker, som skal formidle og omsætte forskningsresultaterne til praksis. "Vi må have nogle ressourcepersoner til at gå foran. Vognene skal kunne følge med, når toget kører," forklarer Tove Kristensen og tilføjer:

"Det er aldrig nemt at ændre på tingene. Der kan være mange forskellige barrierer i systemet, uanset om forskningsresultaterne siger, det her er den bedste viden på området."

Tove Kristensen ser det som en stor opgave at få uddannet de kliniske sygeplejersker til det nye forskningssamarbejde, så der bliver skabt en fælles platform, når det drejer sig om at tilegne sig og implementere de nye forskningsresultater. Målet er også, at sygeplejerskerne skal kunne indgå i dataindsamlingen til enhedens forskningsprojekter.

"På sigt håber jeg, at vi sammen får udviklet et miljø, hvor vores sygeplejersker bliver fortrolige med evidensbaseret sygepleje," siger hun og tilføjer:

"Næste skridt bliver så at kigge på organiseringen af sygeplejen og hele jobstrukturen. Måske er der basis for særlige stillinger, der har fokus på udvikling af ny viden. Forskning kræver forandring. Den udvikling er i gang mange steder. Og nu er den også kommet til Viborg."