Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ammeplan på Fyn

Kvinder skal kunne amme, så længe de ønsker. Det er baggrunden for en ammepolitik i Fyns Amt, udarbejdet af en tværfaglig gruppe sundhedspersoner, som beskæftiger sig med amning.

Sygeplejersken 2005 nr. 4, s. 25

Af:

Jette Rasmussen, sundhedsplejerske

Den seneste ammeundersøgelse fra 2002 viser, at 98,5 pct. af alle nybagte mødre lægger ud med at amme, men at kun 54 pct. af børnene på Fyn ammes fuldt i fire måneder mod 60 pct. på landsplan.

I foråret 2002 anbefalede Fyns amtsråd, at der blev udarbejdet en fælles ammepolitik for amtet. Anbefalingen kom i forbindelse med, at fødeplanen for Fyns Amt blev vedtaget. Fødeplan Fyn beskriver indsatsen i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel for kvinder og deres familier i Fyns Amt. Hensigten var at sikre en ensartet indsats for amning, og ammepolitikken skulle tage udgangspunkt i ”Det spædbarnsvenlige initiativ” fra WHO samt ”Ammestrategien for sundhedsplejersker” (se boks).

Den udkom i januar 2003 og blev udarbejdet af en gruppe bestående af jordemødre, sundhedsplejersker, en praktiserende læge samt hospitalspersonale, som arbejder med amning. Formålet med ammepolitikken er:

  • at fynske børn ammes fuldt de første seks måneder
  • at fynske kvinder/familier får det forløb, de ønsker, og føler selvtillid og selvværd, uanset om de vælger at amme eller ej
  • at det ikke er manglende viden om amning, der hindrer mødre på Fyn i at amme.

Ammepolitikken blev godkendt og vedtaget af Sygehusudvalget i sommeren 2003, men uden økonomisk støtte.

En netværksgruppe bestående af jordemødre, sundhedsplejersker samt sygeplejersker fra barsels- og børneafdelinger, i alt syv personer, fik herefter til opgave at implementere ”Målsætning for den Fynske Ammepolitik.” Det vil sige at sikre og udvikle det tværfaglige samarbejde omkring amning, at sikre kvaliteten i forhold til ammepolitikken og at følge op på og evaluere politikken.

Netværksgruppen arbejder videre med de tiltag i politikken, som kan gennemføres med de eksisterende ressourcer:

  • indførelse af ”Ammedagbog” til gravide
  • pjecen ”Kort og godt om amning” til alle gravide (fødestederne deler udgiften)
  • optimering af samarbejdet mellem fødestederne og sundhedsplejerskerne i området
  • fælles forum for alle faggrupper involveret i ammeforløb på Fyn to gange årligt.
  • Pga. mangel på ressourcer kan det ikke lade sig gøre at arbejde videre med følgende ideer:
  • graviditetsbesøg af sundhedsplejersken til alle gravide med henblik på at oplyse om og motivere til amning
  • vagttelefon med sundhedsplejerske ved telefonen om aftenen på hverdage og i weekender
  • ansættelse af amtsammekoordinator 20 timer ugentlig som tovholder for initiativerne og til at sikre implementeringen af politikken
  • opkvalificering af personale i forhold til information og vejledning om amning, bl.a. ved hjælp af en fælles amtslig temadag om amning hvert 2. år.

Tilslutningen til to afholdte stormøder i Ammeplan Fyn har været overvældende.

”Kort og godt om amning” bliver nu udleveret af jordemødrene til alle gravide i amtet, og endelig er ”Ammedagbogen,” som skal følge den gravide fra graviditeten via fødestuen og barselsgangen til ”Barnets bog” i hjemmet ved besøg af sundhedsplejersken, under færdiggørelse.

Desuden arbejdes der på at dokumentere - bl.a. ved hjælp af statistik udledt af elektroniske journaler i sundhedsplejen - at vores indsats gør en forskel. Om flere kvinder ammer så længe, som de ønsker.

Ammestrategien

Ammestrategien for sundhedsplejersker er de ”10 skridt” i Sundhedstjenesten, som WHO/Ammekomitéen har beskrevet, og som har til formål at bidrage til, at flere kvinder får mulighed for at amme. Ammestrategien ses som en tværfaglig udvidelse af det spædbarnsvenlige initiativ, som fungerer på flere fødesteder.

Jette Rasmussen er sundhedsplejerske i Svendborg Kommune.