Sygeplejersken Årgang 2006 nr. 1

I dette nummer

Baggrund

Et anker midt i kaos

Støtte. Det giver ro at vide, at der er en sundhedskoordinator, der holder styr på alle aftalerne og det praktiske med transport, når man som Ammy Thomsen er cancerpatient i kemoterapi og går til kontrol for fire sygdomme og får taget mange blodprøver på forskellige sygehuse.

Den, der binder det hele sammen

Pionerer. Tre erfarne sygeplejersker er allerede begyndt i deres nye rolle som sundhedskoordinatorer i Frederiksberg Kommune. Den 1. februar bliver der ansat yderligere tre sund hedskoordinatorer. De skal hjælpe borgerne fra a til z, når de er syge og har brug for hjælp til at overskue deres sygdomsforløb.

Fag

Sygeplejerskers forestillinger om overvægt

Kritisk revision. Forenklede og forargede forestillinger om overvægtige patienter harmonerer ikke med kerneværdier i sygeplejen. Sygeplejersker kan hjælpe overvægtige patienter på en mere kvalificeret måde, hvis de erkender egne fordomme og bearbejder dem med faktuel viden.

Den store og den lille ondskab

Magtudøvelse. Om torturens ondskab og ondskaben i sygepleje. Sygeplejersker kan have de bedste hensigter, men alligevel komme til at gøre deres patienter ondt. Flere af torturens elementer indgår nemlig i sygeplejen.

Faglig information

I HVERT NUMMER

Dilemma: Sikre dødstegn

Din mening. Det vrimler med etiske dilemmaer i sygeplejen. Sygeplejersken vil gerne høre, hvad du ville gøre, hvis ...

Tema om epidemi

Dødelig smitte skærper beredskabet

Truslen fra fugleinfluenza og SARS. Sygehussystemets svaghed over for aggressive smittesygdomme blev nådesløst afsløret, da den canadiske by Toronto blev ramt af SARS i 2003. De smertelige canadiske erfaringer har stor betydning for, hvordan Danmark vil tackle en epidemi. For den kommer før eller siden, vurderer en ekspert.

Jeg har aldrig før været så syg

Øjenvidne. Patricia Tamlin er intensivsygeplejerske på Scarborough Hospital i Toronto og plejede den første SARS-smittede patient, der lå på hospitalet.

Sygeplejersker skal inddrages i beslutningerne

Indflydelse. Sygeplejersker skal være med til at bestemme, hvordan en epidemi som SARS skal håndteres, mener Doris Grinspun, der er direktør i den canadiske sygeplejerskeorganisation, RNAO.