Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Erfaring er guld

Arbejdsglæde. Jane Nielsen på 65 år og Inger Hald Sørensen på 62 år arbejder 30 timer om ugen, fordi de har en senioraftale. Men de to sygeplejersker fra Aalborg Sygehus kunne godt have ønsket sig bedre information om ordningen. For det var helt tilfældigt, at de for tre år siden fandt ud af, at de kunne gå på nedsat tid.

Sygeplejersken 2006 nr. 12, s. 18-19

Af:

Britta Søndergaard, journalist

   

1206-17-01b65-årige Jane Nielsen vil gerne fortsætte på operationsafdelingen et par år endnu: ”Jeg synes stadig, mit arbejde er spændende, og elsker, at der ikke er to dage, som forløber ens,” siger Jane Nielsen. Foto: Kissen Møller Hansen

"Du er en god gammel kommode med masser af skuffer." Sådan lød udsagnet, da et par kolleger for et par år siden skulle karakterisere sygeplejerske Jane Nielsen på et seminar.  

Den 65-årige operationssygeplejerske er bestemt ikke ked af sammenligningen. Klokken er tre om eftermiddagen, og Jane Nielsen er ved at afslutte en vagt på operationsgangen på Aalborg Sygehus.

Siden klokken syv har hun assisteret ved tre operationer. Kollegaen Inger Hald Sørensen på 62 år har lige taget toget de 37 kilometer fra hjemmet i Brønderslev og iført sig den grønne kittel for at møde ind på den lange vagt, der varer fra 14.45 til 7.15 næste morgen.

Jane Nielsen og Inger Hald Sørensen kunne være gået på efterløn, men har valgt at fortsætte i en særlig seniorordning.

Mens begge deres mænd nyder pensionistlivet, arbejder de to sygeplejersker hver 30 timer om ugen og modtager den fulde pensionsindbetaling fra deres arbejdsgiver. Det har betydet en lønnedgang på 2.000 kr. om måneden efter skat. Til gengæld har de takket nej til tilbuddet om at blive fritaget for de i snit fire kombinerede aften- og nattevagter om måneden.

"Vagterne giver en dejlig frihed, fordi vi får afspadsering. Samtidig kan jeg godt lide at have nattevagt, hvor vi kun er to til at bestemme. Vi kan sove i vagtværelset efter klokken 22, hvis ikke der er brug for os. Jeg har ikke problemer med at falde i søvn næste dag. Det er blevet en vane," siger Inger Hald Sørensen. Det afskrækker heller ikke, at de skal stå op under operationerne og nogle gange arbejder koncentreret op til syv timer i træk.

"Jeg synes stadig, mit arbejde er spændende, og jeg elsker, at der ikke er to arbejdsdage, som forløber ens," siger Jane Nielsen. Hendes senioraftale betyder, at hun har kunnet bruge sin ugentlige fridag på et kursus i fotografering med digitalkamera.

1206-17-01cInger Hald Sørensen er 62 år og har valgt at fortsætte med nattevagter. ”Vagterne giver en dejlig frihed, fordi vi får afspadsering. Samtidig kan jeg godt lide at have nattevagt, hvor vi kun er to til at bestemme,” siger Inger Hald Sørensen. Foto: Kissen Møller Hansen

Ingen information

Det var helt tilfældigt, at Jane Nielsen for tre år siden hørte om muligheden for at få en seniorordning ved en fødselsdagsfest hos en kollega.

Derefter gik hun til sin tillidsmand, som fik skruet en senioraftale sammen. Da Inger Hald Sørensen ønskede en tilsvarende aftale, kunne hun gøre brug af Jane Nielsens erfaringer.

I dag mener de to sygeplejersker, at Dansk Sygeplejeråds amtskreds i Nordjylland og Aalborg Sygehus burde have informeret dem om mulighederne for at gå på nedsat tid.

Generelt mener de, at samfundet bør lokke med gulerødder, hvis de ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet. Højt på deres ønskeliste står særlige omsorgsdage for ansatte over 60 år.

"Det ville betyde, at man kunne have mere tid til sig selv. I det hele taget synes jeg godt, at samfundet kunne tilbyde os ældre lidt mere, hvis de gerne vil beholde os på arbejdsmarkedet," siger Inger Hald Sørensen.

Vil gerne fortsætte

I dagligdagen er alder ikke noget, de to sygeplejersker tænker på. Af operationsafdelingens 23 sygeplejersker er hovedparten mellem 40 og 50, fem er omkring de 30, og tre er fyldt 60 år.

Inger Hald Sørensen og Jane Nielsen betragter den brede alderssammensætning som et plus. Men Inger Hald Sørensen understreger, at det kræver faglig åbenhed at være senior. Det er vigtigt at være parat til at diskutere nye måder at gøre tingene på. Derfor har de begge gjort en dyd ud af at tage efteruddannelseskurser. Senest har Inger Hald Sørensen gennemført et kursus i at udføre skopier inden for mave/tarmkirurgien.

"Vi tilhører den gamle skole, der skulle et år i huset inden vores uddannelse. Mange af de unge er nok lidt mere teoretisk funderede, men vi har til gengæld erfaringen. Det er en god kombination. Der er ikke så meget, der kan komme bag på en, når man har arbejdet 40 år i faget," siger Jane Nielsen.

Selv om Jane Nielsen er berettiget til folkepension, vil hun gerne fortsætte et par år endnu. Den ubekendte faktor er helbredet. Sidste år døjede Jane Nielsen med en dårlig hofte, men trods smerterne fandt hun det lettere at være i sving på operationsstuen end at gå hjemme. I det hele taget er det kun enkelte af afdelingens ældre sygeplejersker, som har valgt efterløn. Og det har de to sygeplejersker en god forklaring på:

"Vi har et utrolig godt sammenhold på afdelingen, og vi elsker vores arbejde. Afdelingssygeplejersken er genial til at imødekomme vores ønsker om vagter. Hvis ikke det var sådan, at vi kunne lide at stå op til vores arbejde hver morgen, så ville vi bestemt holde op."

EN GEVINST FOR AFDELINGEN

Det er syv år siden, at Anæstesiafsnittet på Aalborg Sygehus indgik den første senioraftale. I dag har seks af afsnittets sygeplejersker over 59 år en senioraftale, og erfaringerne er positive. Det fortæller afsnittets ledende oversygeplejerske, Ragna Larsen.

"Anæstesien er et område, hvor sygeplejersker ikke bliver udlært på en dag. Derfor er det en gevinst at fastholde ældre medarbejdere. Samtidig vil vi gerne værdsætte, at sygeplejersker har knoklet et helt liv," siger Ragna Larsen.

Ragna Larsen understreger, at senioraftalerne ikke må belaste de øvrige medarbejdere.

"Det er en balance. Vi kan ikke have for mange ordninger i samme afdeling. Patienterne skal passes, og der er et hensyn at tage til de øvrige medarbejdere," fortæller Ragna Larsen.

INFORMATIONEN VAR IKKE GOD NOK

"Når medlemmerne siger, at de ikke har fået ordentlig information om senioraftaler, så er vi ikke gode nok til at informere om muligheden." Det siger formanden for sygeplejerskerne i Nordjyllands amtskreds, Jytte Wester. Hun mener ikke, det er i orden, at de to sygeplejersker Jane Nielsen og Inger Hald Sørensen helt tilfældigt fandt frem til muligheden for at få en senioraftale.

"Vi må da tænke over, hvordan både amtskredsen og tillidsfolkene bliver bedre til at informere om seniorordninger," siger Jytte Wester.

Lønchef ved Aalborg Sygehus, Helle Jørgensen, mener, at informationen om senioraftaler er blevet forbedret inden for de seneste år.