Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Gruppevis undervisning i inkontinens

Besparelse. Det kan lade sig gøre at undervise inkontinente kvinder i gruppe, viser en lille undersøgelse fra Glostrup Amtssygehus.

Sygeplejersken 2006 nr. 12, s. 33

Af:

Mette Hulbæk, kontinenssygeplejerske

Ventelisterne på indkaldelse til forundersøgelse på hospital i Danmark bliver længere og længere. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, hvis der kan effektiviseres på dette område.

På Gynækologisk afdeling på Amtssygehuset i Glostrup venter alle inkontinente patienter ofte op til fire måneder for at komme til forundersøgelse. For at minimere ventetiden til forundersøgelse har vi prøvet at ændre den gængse forundersøgelse - som hos os varer 45 minutter - til gruppeundervisning ledet af en sygeplejerske og en læge.

Men hvordan virker det på patienter med en tabubelagt sygdom som inkontinens at skulle mødes i en gruppe og offentligt høre om og snakke om deres inkontinens? Vil udkommet blive godt nok? Kan man spare ressourcer på den måde?

Nogle af disse spørgsmål blev vi lidt klogere på efter en pilotundersøgelse af vores nye koncept. Over tre omgange blev henholdsvis 9, 8 og 12 patienter indkaldt til en fælles forundersøgelse, hvor en læge og en sygeplejerske i en time underviste fælles om inkontinens, om hvad man som patient selv kan gøre for at afhjælpe sine symptomer, og om hvad man kan forvente sig i udrednings- og behandlingsforløbet.

Herefter blev patienterne kaldt individuelt ind til gynækologisk undersøgelse hos en læge, hvor der samtidig blev optaget en kort standardjournal ud fra et afkrydsningsskema. Patienten gik derfra med en plan om behandling samt skriftligt informationsmateriale.

Til sidst bad vi patienterne (i alt 17) svare på et spørgeskema om deres tilfredshed med informationsniveauet generelt, og om hvorvidt de syntes, det var en god ide at have fælles undervisning til forundersøgelsen. Ligeledes spurgte vi en tilsvarende gruppe (i alt 14) af indkaldte inkontinente patienter, som blev forundersøgt individuelt uden fælles undervisning, om deres tilfredshed.

Muligt at spare tid

Opgørelsen viste efterfølgende, at det er muligt at reducere forundersøgelsens tidsforbrug med op til 35 minutter svarende til en reduktion på 39 pct. ved at indføre fællesundervisning.

Ingen patienter syntes, det var dårligt eller virkelig dårligt at få informationen/undervisning om inkontinens i en gruppe. Alle syntes, det var en virkelig god ide eller en god ide (se figur 1). Begge grupper var stort set lige tilfredse med informationsniveauet ved forundersøgelsen. Muligvis var gruppen af patienter, der fik gruppeundervisning, mere tilfredse (se figur 2).

Konklusionen ud fra pilotundersøgelsen var, at

  • gruppekonsultationer kan være tidsbesparende
  • informationsniveauet ved gruppekonsultationer ikke falder
  • patienterne føler, at det er i orden at blive informeret i grupper.

Vi arbejder videre med at forbedre arbejdsgangene, forhåbentlig til glæde for både os og patienterne.

1206-33-01 1206-33-01

Mette Hulbæk er ansat som kontinenssygeplejerske i Abena a/s.