Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tag stilling som 45-årig

Fremtidssikring. Det gode seniorjob kræver forberedelse. Derfor bør sygeplejersker overveje deres jobmuligheder som ældre, allerede når de er i midten af fyrrerne.

Sygeplejersken 2006 nr. 12, s. 20-21

Af:

Britta Søndergaard, journalist

1206-17-01dModelfoto: Morten Nilsson

Kirsten er 59 år. Hun føler nattevagterne og de travle arbejdsdage som en voksende belastning og overvejer at gå på efterløn. I sidste øjeblik får hun tilbud om en senioraftale med ret til en fridag om ugen og fritagelse for nattevagter.

Sådan er situationen ofte, når sygeplejersker tildeles en seniorordning. Men den slags sidsteøjebliksløsninger er absolut ikke optimale. Tværtimod skal forberedelsen af arbejdslivet efter de 55 år i gang, allerede 15 år før efterlønnen er aktuel. For undersøgelser viser, at det først og fremmest er det spændende job og det gode arbejdsmiljø, som giver ældre sygeplejersker lyst til at fortsætte.

Det fortæller erhvervspsykolog Lotte Valbjørn. Som konsulent for Beskæftigelsesministeriet rådgiver hun om muligheden for senioraftaler. Lotte Valbjørn fremhæver, at specielt for kvinder er alderen midt i fyrrerne det tidspunkt, hvor mange giver slip på børnene og får mulighed for at tænke over, hvad resten af livet skal bruges til.

"På det tidspunkt er det vigtigt at spørge sig selv: "Har jeg jobbet, jeg vil have resten af mit liv, eller skal jeg i gang med noget andet?" Som 45-årig er mulighederne stadig åbne, men som 55-årig er de tørret væsentligt mere ind," forklarer Lotte Valbjørn.

1206-17-01eLotte Valbjørn har i en årrække rådgivet om muligheden for senioraftaler. Hun understreger, at det først og fremmest er det spændende job og det gode arbejdsmiljø, som giver ældre sygeplejersker lyst til at fortsætte.

Giv slip på familien

Lotte Valbjørn advarer mod, at modne sygeplejersker læner sig tilbage og forsømmer kurser af hensyn til familien.

"Det er karakteristisk for fag, hvor mange kvinder samler sig, at en del af dem også er der, fordi de har mulighed for at gå på deltid og lade familien komme i første række. Men når først børnene er blevet store, så er tiden måske inde til at bruge mere tid på spændende arbejdsopgaver," siger Lotte Valbjørn.

En af barriererne for udbredelsen af senioraftaler er ifølge Lotte Valbjørn sundhedsvæsnets tradition for stive vagtplaner.

"Sundhedsvæsenet deler derfor vilkår med mange andre virksomheder, som skal bemandes døgnet rundt. Men i it-alderen må det kunne lade sig gøre at lave en vagtplanlægning, der tager hensyn til den enkeltes situation," siger Lotte Valbjørn. Hun mener, at ledere bør drøfte spørgsmålet om senioraftaler med deres medarbejdere, når de er fyldt 55 år.

Når først beslutningen om senioraftale er taget, gælder det om at gøre hjemmearbejdet ordentligt. Som sygeplejerske er det vigtigt at være udfarende og fortælle chefen om sine kvalifikationer og komme med konkrete forslag til, hvordan arbejdstiden kan indrettes. Og så er det helt afgørende at få aftalen skrevet ned.

"Når jeg holder foredrag, møder jeg ansatte, som giver udtryk for, at fagforeningen og arbejdsgiveren "burde tage mere hensyn og sørge for mig." Men sådan spiller klaveret ikke. Selvfølgelig skal arbejdsgiveren og de faglige organisationer skabe nogle overordnede rammer for seniorordninger, men det er i høj grad også den enkeltes ansvar at få arbejdslivet efter de 55 år til at fungere," mener Lotte Valbjørn.

ÆLDRE VIL GERNE ARBEJDE

To tredjedele af lønmodtagerne over 55 år vil gerne blive på arbejdsmarkedet, til de er 62 år eller 65 år, hvis de får de rette betingelser.
Det viser en undersøgelse fra Ældre Sagen.
De ældre efterlyser ifølge undersøgelsen først og fremmest større fleksibilitet, så de får mulighed for nedsat tid, omsorgsdage ved pårørendes sygdom og mulighed for nogle ekstra ugers ferie.
Læs mere på www.aeldresagen.dk

INDHOLD I SENIORAFTALER.
  • Særlige jobfunktioner/opgaver som specialistfunktioner, sidemandsoplæring, mentorfunktion, tovholder og lignende.
  • Arbejdets tilrettelæggelse, deltid, flekstid, gradvis nedsættelse af tid, fritagelse for nattevagter, ugentlige fridage, orlov og forlænget ferie.

Beskæftigelsesministeriet har indført en seniorpolitisk konsulentordning, hvor alle arbejdspladser tilbydes fem timers gratis konsulentbistand.