Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere penge eller ringere pleje

Enten eller. De bornholmske plejehjem får pæne skudsmål i tilsynsrapporterne. Men de overskrider også budgetterne.

Sygeplejersken 2006 nr. 13, s. 19

Af:

Søren Palsbo, journalist

Samtidig med at kritikken haglede ned over et stort københavnsk plejehjem og fik politikerne til at sætte fokus på kvaliteten af ældreplejen, fik de bornholmske plejehjem pæne skudsmål i de udarbejdede tilsynsrapporter. Men desværre overskrider ældreomsorgen budgetterne.

Det har den ansvarlige udvalgsformand, Bornholms 1.-viceborgmester Jacob Kjøller (K), det godt med, men han erkender, at budgetoverskridelserne er et problem:

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har fået mange politiske tæsk for at have overskredet budgettet på mit område. Alene på personlig pleje har vi fået visiteret 45.000 timer mere, end hvad vi havde budgetteret med. Det svarer til 12,1 mio. kr. Pengene er brugt, og ydelserne er udført."

Jacob Kjøller tilføjer, at der er visiteret til personlig pleje efter den vedtagne kvalitetsstandard.

"Derfor har jeg også sagt i kommunalbestyrelsen, at enten må kommunalbestyrelsen have hår på brystet og ændre i vores kvalitetsstandard, eller også må man efterbevilge os de penge. Det har man så ikke villet. I stedet har man sendt problemet til hjørnespark indtil vores budgetlægning

Den politiske virkelighed

Jeg synes, det er at flygte fra den politiske virkelighed. Enten må man ændre vores kvalitetsstandard, så mål og midler kommer til at passe sammen. Eller også må man være parat til at spendere det, det koster."

Jacob Kjøller konstaterer, at det er tredje år i træk, at der er budgetteret urealistisk lavt.

Der er flere usikre faktorer, som bestemmer, hvor vanskelig den forestående budgetlægning bliver.

"Vi har et skattegrundlag, der kun er 81 pct. af landsgennemsnittet. Det sætter det måske lidt i perspektiv. Sidste regnskabsår brugte vi 57 mio. kr. mere, end vi havde råd til i forhold til de indtægter, vi har, både via bloktilskud, udligningsreform og skatteindtægter.

Det er så blevet delvist lånefinansieret, og det kan vi jo ikke blive ved med. Vi kommer nok ikke uden om, at vi er nødt til at tage noget hårdere fat, end vi tidligere har gjort. Jeg frygter lidt for mit ældreområde. Men jeg mener også, at omsorg for børn og ældre er en så basal kommunal opgave, at vi skal slås for disse områder, så længe vi kan."