Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fra koøje til digitalt koøje

Interaktivitet. Fremtidens operationsstue er digitalt overvåget, så kapaciteten på operationsstuen kan udnyttes effektivt. Personalet er glade for, at den nye teknologi bliver indført på Horsens Sygehus.

Sygeplejersken 2006 nr. 17, s. 49

Af:

Marie-Louise Ulsøe, oversygeplejerske,

Jane Elgø, oversygeplejerske

Et bud på fremtidens operationsstue er blevet afprøvet på Operationsafdelingen på Horsens Sygehus, og fra efteråret bliver det interaktive hospital udrullet på samtlige operationsstuer på den centrale operationsafdeling, på sengeafdelingerne samt i relevante serviceafdelinger.

Den nye teknologi forbedrer overblikket over afdelingens aktiviteter og personale. Teknologien kan vise, hvor personalet befinder sig på sygehuset. Et koøje i en dør på operationsstuerne er blevet et effektivt styringsredskab, der gør arbejdsgangene lettere for personalet.

Hver dør har stadig sit koøje, så man kan kigge ind i operationsstuerne, men siden den 1. december 2005 har man også haft digitale koøjer. Fra koordinatorcentralen som ligger midt i afdelingen, kan man kigge ind på tre af de ni operationsstuer. Der er ophængt to store fladskærme, som i tekst, grafik og levende billeder viser, hvordan aktiviteterne forløber på de tre stuer.

Grafisk er der med en pil vist, hvor langt operationen er på de enkelte stuer, fra patienten er ankommet, kniv start, kniv slut, rengøring osv. Desuden er der vist videoklip fra stuen via et webkamera. På de to skærme kan man se, hvor personalet befinder sig, hvilken mødetid de har osv. Der er billeder af personalet, så man kan se, hvilken stue de befinder sig på. Skærmene opdateres hvert 10. sekund. For hver operation står der en beskrivelse af operationen, patientens navn og cpr-nummer samt de deltagende kirurger og sygeplejersker.

Det interaktive hospital består af:

  1. Den interaktive operationsplan, som giver et overblik over patienternes forløb på operationsafdelingen og personalets aktiviteter, samt kommunikation til operationsstuer, opvågningsafdelingen og sengeafdelingen. Der er ophængt tilsvarende skærme i opvågningsafdelingen og sengeafdelingen. Her er der ikke vist videoklip, men grafik og tekst.
  2. Interaktiv telefon og chips, som ud over at fungere som en normal mobiltelefon med samtale og tekstbeskeder kan stedfæste, hvor personen med telefonen befinder sig.
  3. Interaktiv operationsstue, hvor der er placeret tilsvarende skærme som i koordinatorcentralen. Personalet kan følge deres operationsprogram samt sende og modtage tekstbeskeder via skærmen. Det fungerer i stil med chatprogrammer. I projektfasen indgår også talegenkaldelse samt sammenkobling af eksisterende systemer, digitale røntgenbilleder og elektronisk patientjournal.

På operationsafdelingen ser vi store muligheder med denne teknologi. De operationsprogrammer, vi er vant til at arbejde ud fra, er papirprogrammer, der hænger på en opslagstavle med fortrykte informationer som på den interaktive skærm. Forskellen til det nuværende system viser sig, når der sker ændringer i programmet, som der ofte gør i en operationsafdeling med akutte patienter og meget syge patienter. Ændringerne tastes med det samme ind på skærmen, og på én gang når informationerne ud til operationsstuerne, til opvågningsafdelingen samt til sengeafdelingen. Ligeledes kan alle, der har mobiltelefonerne, se ændringerne på telefonerne. Det betyder, at kommunikationen forbedres, spildtid minimeres, og koordinatorerne får et meget hurtigere overblik og dermed bedre udnyttelse af de tilstedeværende ressourcer.

Resultatet bliver mere effektive patientforløb og dermed flere operationer. Der er ingen tvivl om, at dette er et reelt bud på fremtidens operationsafdeling - formodentlig det første på verdensplan.

Jane Elgø og Marie-Louise Ulsøe er ansat på Operationsafdelingen, Horsens Sygehus, i anæstesiologisk område.
Jane Elgø er oversygeplejerske for hele området, Marie-Louise Ulsøe er afdelingssygeplejerske for Operationsafdelingen.