Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Der mangler politik for at løfte de svært overvægtige

Svære løft. De færreste kommuner og sygehuse har en politik for, hvordan man forflytter svært overvægtige borgere og patienter. Det giver problemer for personalet, som mangler viden og de rigtige hjælpemidler. På en messe i Nordjylland blev hjælpemidler og forflytninger af overvægtige for nylig demonstreret.

Sygeplejersken 2006 nr. 22, s. 21-22

Af:

Søren Prehn, journalist

SY-2006-22-21aHanne (th) er sosu-assistent og forflytningsvejleder. Sammen med sine kollegaer fra plejehjemmet “Havbakken” ved Thornby studerer hun en loftlift. Liften er transportabel og kan flyttes fra sted til sted. Brugervægt maks. 200 kilo. Fås også i en udgave der kan løfte personer op til 272 kilo. Foto: Thomas Søndergaard

Det er ikke kun i USA, at folk har problemer med at skulle bøje sig ned og vaske sig mellem tæerne, i Danmark er antallet af svært overvægtige mere end fordoblet på 20 år.

Det skaber problemer i kommunerne og på sygehusene, lige fra om bygningskonstruktionen kan holde i hjemmet, til at sengene er for smalle, og løftene belastende. 

Nordjysk BST afholdt midt i september en messe om forflytning af svært overvægtige med 180 deltagere, heriblandt sygeplejersker og andet sundhedspersonale foruden mange sælgere fra diverse firmaer, som har specialiseret sig i overvægtige. Alle var de mødt op i Brønderslev for at se hjælpemidlerne demonstreret.

Ærlig uvidenhed

Palle Ulrik Nielsen, som i dagens anledning agerede model i forhold til hjælpemidler, kunne være eksempel på en af de patienter eller borgere, som stadig flere sundhedspersoner møder på sygehuset, i hjemmeplejen eller på plejehjemmet. Dagens første opgave lød nu på at få ham over i sengen på sikker vis.

"Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre," sagde en af de frivillige hjælpere ganske ærligt, da patienten skulle have sejl på og kobles til loftliften.

Det kunne hun sige uden at føle sig fagligt svag. Hjælperedskaberne var ikke de samme som dem hjemme på arbejdspladsen. Her kunne loftliften bære op til 350 kilo.

"Og når det siger klik, så er de der," lød det beroligende fra sælgeren, da stropperne skulle sættes på liften.

"Der er stor efterspørgsel fra kommuner, som ønsker viden på dette område. De står tit i svære situationer, når de møder overvægtige brugere, og spørger meget til forflytninger," fortæller fysioterapeut Mona Holm Sørensen fra Nordjysk BST.

Risikofyldt arbejde

Man skal også være opmærksom på de overvægtige i forbindelse med forebyggelse af arbejdsskader, understreger hun.

"Plejearbejde er i forvejen risikofyldt, og når man ikke har de rigtige hjælpemidler, så øges risikoen."

Der blev trykket på fjernbetjeningen til liften, og langsomt blev den tunge patient hejst det sidste stykke ned i den ekstra brede seng. Hele tiden i de rigtige arbejdsstillinger, det sørgede fysioterapeut Lars Ulrik Pedersen for. Han er sikkerhedskoordinator i ældreplejen i Vejle Kommune.

"I dag har kun 4-6 pct. af landets kommuner en decideret politik for, hvad de skal gøre, når der kommer en overvægtig bruger. Der opstår typisk problemer, når brugeren skal fra sygehus til hjem," sagde han.

Motorblokløfter i brug

Hjemmeplejen i Brønderslev Kommune er en af de arbejdspladser, der pludselig fra den ene dag til den anden i januar i år skulle forholde sig til at få en overvægtig borger på ca. 400 kilo hjem efter et hospitalsophold. En opgave, som kommunen slet ikke var gearet til, fortalte visitationsleder Tina Grønbæk.

"Da han skulle transporteres fra sygehuset til hjemmet, skulle der ni Falckreddere til at flytte ham. Det var svært at få hjælp nogen steder fra. Hvordan skulle vi få ham vendt og ordnet sårene bagpå?, Hvordan skulle vi få ham på toilettet?" spurgte Tina Grønbæk.

Som nødløsning måtte hjemmeplejen i første omgang låne en motorblokløfter fra et nærliggende autoværksted, så borgeren kunne komme fra sengen til toilettet. Kommunen endte med at få en arkitekt til at udtænke en måde at indrette stuen med loftsløfter. Et særligt sejl til løfteren blev produceret, og en specialseng blev bestilt fra USA. Brønderslev Kommune er langtfra den eneste eller den sidste kommune, der kommer til at opleve den type opgaver. Workshoppen viste med al tydelighed, at det er en stor udfordring at få en overvægtig borger ind i systemet.

SVÆR OVERVÆGT ER ET STIGENDE PROBLEM

Antallet af svært overvægtige brugere over 150 kilo er stigende på landets sygehuse og i kommunernes hjemmepleje og plejecentre. Det giver alvorlige problemer for personalet, som ofte mangler både viden, de rigtige hjælpemidler og den nødvendige plads til at løfte, flytte og pleje de meget tunge patienter og borgere.

Problemerne er tilsyneladende størst på sygehusene. Halvdelen af sygehusene og hver fjerde kommune føler sig ikke særlig godt eller dårligt rustet til at modtage brugere over 150 kilo. Oplysningerne stammer fra en undersøgelse, som Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed gennemførte i april 2005 blandt alle landets kommuner og sygehuse.