Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Et udrykningskorps kan lette byrden

Tungt speciale. Trods stadig flere svært overvægtige patienter mangler mange sygehuse og kommuner viden om, hvordan de håndterer denne patientgruppe. Et udrykningskorps kan være en del af løsningen.

Sygeplejersken 2006 nr. 22, s. 23

Af:

Christina Sommer, journalist

2206-23-01Foto: Thomas Tolstrup

Et halvt år. Så lang tid tog det medarbejderne i Brønderslev Kommune at lægge en slagplan for, hvordan kommunen kunne tilbyde passende pleje og omsorg til en 400 kilo tung borger, der var blevet udskrevet fra sygehuset. Kommunen stod nemlig helt på bar bund, når det kom til spørgsmål om bl.a. hjælpemidler, transport, akut hjælp, træning og særlige sygeplejefaglige problemstillinger knyttet til personer med svær overvægt.

"Den forflytnings- og plejeerfaring, kommunen havde, var faktisk lig med nul. Men med en stor og fælles indsats internt mellem bl.a. visitator, terapeuter og plejepersonale fik kommunen etableret en fornuftig løsning med fremadrettede mål for borgeren," fortæller fysioterapeut Mona Holm Sørensen fra Nordjysk BST.  

Sjældent møde

Hverken personale eller borger kan dog være tjent med en sagsbehandlingstid på et halvt år, mener Mona Holm Sørensen. Hun går derfor med tanker om et tværfagligt udrykningskorps med speciale i forflytning af overvægtige patienter.

"Selvom antallet af svært overvægtige danskere stiger, møder vi, sygehusene og plejepersonalet i landets kommuner langtfra sådanne patienter hver dag, men måske højst en-to gange i karrieren. Der er ingen, der når at blive eksperter, og ressourcerne bliver ikke brugt godt nok på den måde," siger Mona Holm Sørensen.

Sparsom viden

Mona Holm Sørensen forestiller sig, at udrykningskorpset skal operere på tværs af kommunale, og nok også regionale, grænser og rykke ud og instruere og vejlede de lokale sagsbehandlere og plejepersonalet, når de står ansigt til ansigt med en svært overvægtig bruger. Derved sikres patienten bedst mulig hjælp hurtigst muligt, mens plejepersonalet hurtigt får kendskab til de rigtige arbejdsteknikker, så arbejdsskader undgås.

Udrykningskorpset med speciale i overvægt er stadig blot tanker. Men inden længe holder arbejdsmiljøkontorerne i Nordjyllands Amt, Aalborg Kommune og Nordjysk BST et møde, hvor Mona Holm Sørensen vil tage udrykningskorpset med som punkt på dagsordenen. Og interesserede fra andre landsdele er meget velkomne til at henvende sig:

"Vores viden er stadig sparsom, og det gælder om at få samlet den, der er."