Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: Der er forebyggelse i alt, hvad vi gør

Visiteret sygeplejerskeomsorg. I Greve Kommunes hjemmesygepleje er forebyggelse en visiteret sygeplejeydelse på linje med sårpleje og medicindosering. Men der er jo også forebyggelse i anden hjemmesygepleje, synes sygeplejerske Heidi Than.

Sygeplejersken 2006 nr. 22, s. 32-33

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Hjemmesygeplejerske Heidi Than har tilsyneladende to gear.

Under morgenmødet og på vej rundt mellem boligerne i området er hun den totalt effektive sygeplejerske. Ringer og rokerer rundt på sine besøg, afsætter en ukompliceret opgave til en assistent, sætter en vikar ind i dagens opgaver, drøfter problemer hos borgerne med sine kolleger, ringer endnu en gang til hende, som ikke tager sin telefon, laver en aftale med demensenheden, der ringer med et problem, de gerne vil have hende til at kigge på.

I samme øjeblik hun træder ind ad døren hos en borger, bliver tempoet et andet. Så er der fuld opmærksomhed.

Dagens første besøg er hos Inge Sørensen, hvor Heidi kommer en gang om ugen. Inge Sørensen har diabetes og skal ikke bare lære at måle sit blodsukker. Hun skal vænne sig til at leve med en sygdom, som kræver en daglig indsats på mange områder.

Heidi måler blodtryk og blodsukker, mens de snakker om hverdagen, om spisegruppen, om nye madvaner, om at komme ud af huset.

Inge Sørensen har en dejlig lejlighed i Greve syd for København. Men selv om der er grønt og indbydende i den lave boligbebyggelse, er der ikke altid trygt at færdes. Så kan det knibe med at få brugt de mange aktivitetstilbud, som rent faktisk findes.

Greve Kommune har satset på forebyggelse og sundhedsfremme, længe før kommunalreformen satte emnet på dagsordenen. For nylig har Heidi Than f.eks. deltaget i kombineret trænings- og undervisningsprojekt for diabetikere. Her har hun undervist i kost, fodpleje, medicin m.m., mens en terapeut har stået for træning og motion.

Og for tiden har hun fem borgere, der er visiteret til støtte og omsorg. En borger med en langvarig depression besøger hun to timer om ugen. Andre forebyggende besøg gælder ældre mennesker, der netop har mistet en ægtefælle. Men selv synes hun ikke, der er så stor forskel på den visiterede omsorg og de andre besøg.

"Der er forebyggelse i alt, hvad jeg gør. F.eks. i den rådgivning, jeg giver i demensenheden."

Hvad er det bedste ved den måde, det er tilrettelagt på hos jer?

"Når omsorgsbesøgene er visiteret, er man sikker på, at der er tid. Det er rart. Men det er jo ikke sådan, at vi lader være med at forebygge andre steder."

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft med en borger i den sidste uge?

"Det allerbedste var hos en ældre mand, snart 90, hvor jeg kommer, fordi hans hustru lige er død. Han er blevet rigtig glad for, at jeg er kommet ind i billedet, og forleden sagde han: "Tak for dit gode venskab." Det var så livsbekræftende. Så tænker man: Så gør man alligevel noget.""

Foto: Søren Svendsen
SY-2006-22-33-01Sygeplejerskerne holder morgenmøde i et hjørne af centerets træningslokaler, for de er netop kommet i gruppe med områdets terapeuter. I forgrunden sætter Heidi Than vikaren Pia Sinding ind i dagens opgaver.

SY-2006-22-33-02

Mellem besøgene er der hele tiden noget, der skal tjekkes eller planlægges. Som når demensenheden ringer og gerne vil have råd om et plejeproblem.

SY-2006-22-33-03

Frank Manniche har højst haft to sygedage de sidste fem år. Nu må han finde sig i at sidde hjemme med hunden efter et fald fra taget. Det kostede fire brud på håndleddet og tre på benet.

SY-2006-22-33-04

Med den rigtige kompressionsbehandling går det hurtigt fremad med Gunnar Jensens sår.