Sygeplejersken Årgang 2006 nr. 24

I dette nummer

Baggrund

På job: Hjemme i fire specialer

Fire i ét. Som det eneste i landet modtager Akut Visitationsafsnit på Vejle Sygehus patienter inden for hele fire specialer. Det stiller store faglige krav til sygeplejerskerne, som dog trives godt med det.

Jeg blev så vred

Øjenvidneberetning. Som sygeplejerske oplevede Jytte Rasmussen "den anden side," da hendes mand fik kræft. Det blev et møde med et system, der efter hendes mening lider af alvorlig mangel på indlevelse og omtanke, og det var ikke en fordel, at hun selv var en del af systemet - tværtimod.

Fag

Dissektionskursus for behandlersygeplejersker

Artiklen henvender sig til behandlersygeplejersker og operationssygeplejersker. Hovedbudskabet er, at dissektionskurser er værdifulde for sygeplejersker, der skal i gang med at diagnosticere og behandle lettere skader.

Barrierer for at opnå autorisation som udlænding

Artiklen henvender sig til sygeplejersker interesserede i muligheder og barrierer for opnåelse af dansk autorisation som sygeplejerske. Tre historier om sygeplejersker med anden etnisk baggrund end dansk illustrerer nogle af forhindringerne: det danske sprog, langvarig sagsbehandling og mangelfuld støtte. Forfatterne er tilknyttet mentornetværket under Kvinfo i Århus.

Faglig information

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Længe leve klynkekulturen

Vreden meldte sig. Jeg følte mig forrådt. Nu er det sådan, at mit arbejde ikke kan overtages af særlig mange andre sygeplejersker, og det er også sådan, at jeg ikke går hjem, før arbejdet er færdigt. Derfor er der ikke andet at gøre ved travlheden end at hænge på.

Tema om autorisation

Vi er som en udenlandsk kernefamilie

Sygeplejersker for altid. Syv kvinder fra forskellige lande uden for Skandinavien og EU. Syv forskellige livshistorier, der dog alle involverer en uddannelse som sygeplejerske og et nyt liv i Danmark. En speciel kvalificeringsuddannelse har bragt kvinderne sammen og gjort drømmene om dansk autorisation og job som sygeplejersker til virkelighed.

Sygeplejerskeuddannelse i verdensklasse

Alverdens sygepleje. Sygeplejerskeuddannelsen i Hovedstadens Sygehusfællesskab har succes med en særlig kvalificeringsuddannelse for sygeplejersker fra 3.-lande, der ønsker dansk autorisation.

Tema om job i udlandet

Når udlandet kalder

Udlængsel. Det kan blive en længere historie at opfylde kravene til et job i udlandet. Derfor kan sygeplejersker med udlængsel med fordel starte planlægningen i god tid.

Hurtigt og let til Australien

Down under. Spring ud i det, hvis du tør, lyder opfordringen fra to danske sygeplejersker, der rejste til Australien og fik job på et børnehospital.

En anderledes jobkultur

Ny rolle. Med et job i ud landet møder sygeplejersker ofte en anden måde at gøre tingene på. For Trine Jørgensen bød opholdet i Australien på udfordringer inden for kommunikation, ansvar og arbejdsmoral.

Mere end en oplevelse

Karrierefremmende. Opholdet i Australien har givet Claus Jensen masser af nye indtryk, men han har også haft fokus på, hvordan erfaringerne kan gavne karrieren.

Tema om kulturmøde

Imamen rykker ud på hospitalsgangen

Omsorg. En af de store udfordringer i sundhedsvæsnet er hospitalets møde med patienter fra andre kulturer. Det mener Naveed Baig, der er Danmarks første hospitalsimam og koordinator for den frivillige omsorgstjeneste, Etnisk Ressourceteam. Teamet hjælper kriseramte patienter med anden etnisk baggrund og rådgiver personalet.

Etniske patienter er vidt forskellige

Social ulighed. Når der opstår konflikter, skyldes det som regel patienternes dårlige sociale situation og ikke deres kulturelle og religiøse baggrund. Derfor er det vigtigt, at sygeplejersker møder etniske patienter med en åben og undersøgende holdning, lyder det fra sygeplejerske Asma Bashir, der er frivillig i Etnisk Ressourceteam.

Tema om sygepleje i Kina

Sygeplejersker under pres i Beijing

Trængsel. Stuer, trappeafsats og gange er proppet med patienter og pårørende. Patienterne skælder ud, og luften er så uhumsk, at personalet går med masker. Akut-afdelingen på Chaoyang Hospital er formentlig den bedste i Beijing, mener sygeplejerske Hai Xia, der brændende ønsker sig flere kolleger.

Et nådesløst system

Pengenød. Det kinesiske sundhedssystem viser sig fra sin brutale side, når der kommer penge mellem hospitalet og patienten.