Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Når udlandet kalder

Udlængsel. Det kan blive en længere historie at opfylde kravene til et job i udlandet. Derfor kan sygeplejersker med udlængsel med fordel starte planlægningen i god tid.

Sygeplejersken 2006 nr. 24, s. 12-14

Af:

Nils Gottlieb Johansen, journalist

SY-2006-24-12a
Foto: Simon Knudsen

Hvert år rejser mellem 400 og 500 danske sygeplejersker til udlandet for at arbejde. Nogle tager af sted for eventyret, andre skal være i nærheden af en ægtefælle, der er udstationeret. Fælles for alle sygeplejersker er, at der er masser af spørgsmål, der skal besvares, før du forlader Danmark til et nyt job i et andet land. For mange er det første skridt at kontakte Dansk Sygeplejeråd (DSR).

"Sygeplejersker er et rejselystent folkefærd. Jeg får dagligt flere henvendelser fra sygeplejersker, der har spørgsmål om at arbejde i udlandet. De fleste kontakter os i første omgang for at høre, hvad der skal til for at få arbejde i udlandet. Vi har masser af information om mulighederne for at få job i andre lande, og hvis vi ikke kan give svar på det, der bliver spurgt om, så kontakter vi vores søsterorganisation i det pågældende land for at finde ud af det," siger Bodil Jensen administrativ sagsbehandler i DSR.

DSR har i gennemsnit 1.500 medlemmer i udlandet, og man bifalder, at sygeplejerskerne rejser ud.

"Her i huset er vi meget positive over for, at sygeplejerskerne tager til udlandet. Det er meget sjældent, at vi får negative tilbagemeldinger fra sygeplejerskerne selv, og jeg har ikke nogen klagesager liggende," siger Bodil Jensen.

GODE RÅD FØR DU REJSER UD

Bodil Jensen fra Dansk Sygeplejeråd giver råd om arbejde i udlandet. Der er flere ting, der er vigtige at være opmærksom på, inden du tager til udlandet:

Undersøg krav til autorisation

"Kravene til autorisationen i det pågældende land, de er vigtige. Det kan tage lang tid at finde ud af, hvad der skal til, hvis man skal skrive frem og tilbage med myndighederne i udlandet og indhente de rigtige oplysninger," siger Bodil Jensen.

Planlæg i god tid

Det kan være tidskrævende at få fat på den nødvendige dokumentation, før du har ret til at arbejde i udlandet, og man kan ikke bare rejse af sted fra den ene dag til den anden. Især til rejsemål uden for Skandinavien er det nødvendigt at planlægge i god tid.

"Tre til seks måneders planlægning kan være både for kort og for lang tid, men det kommer helt an på, hvor man skal hen. Man kan vel sige, at jo længere man skal væk - f.eks. USA, New Zealand eller Australien - jo længere tid tager det at planlægge," vurderer Bodil Jensen.

Der kan være særlige krav

Sygeplejerskerne kan blive mødt med særlige krav i specialiserede stillinger.
"Der er forskel på, om man vil ud som anæstesisygeplejerske eller i et mere generelt job. Desuden kan man risikere,
at man skal supplere sin uddannelse, hvis den ikke opfylder kravene i det pågældende land," siger Bodil Jensen.
Uden for EU og Norden er de faglige krav til sygeplejerskerne afhængige af den nationale lovgivning.

Hvad med pension, skat og forsikring?

Før kontrakten er skrevet under, og man er helt rejseklar, skal sygeplejersker være opmærksomme på, at betingelserne for bl.a. skat, forsikring og pensionsopsparing også ændrer sig, når man rejser til udlandet.

Få papir på dig selv ...

Mens det kan tage lang tid at få en autorisation i udlandet, så kan sygeplejerskerne i løbet af en uges tid få papir på, at man har en gyldig autorisation. Det er Sundhedsstyrelsen, der udsteder attestationen, der er gratis, da den bliver regnet for at være en del af sygeplejerskernes almindelige autorisation.

MERE INFORMATION OM JOB I UDLANDET

 www.dsr.dk   

HVOR TAGER VI HEN, OG HVEM TAGER AFSTED?

Hovedparten af de danske sygeplejersker bliver i Skandinavien, mens ca. 100 sygeplejersker årligt tager udfordringen op med at arbejde i den øvrige del af verden. Her er det især de engelsksprogede lande, der er populære.

DSR hjælper sygeplejerskerne videre i selve jobsøgningen gennem internationale tidsskrifter eller internettet. Næsten alt fra nyuddannede til garvede sygeplejersker søger en international blåstempling af uddannelsen.

"Det er et blandet felt, der søger om attestationen. Der er alt fra erfarne sygeplejersker, der typisk tager til udlandet, fordi deres mand har fået job, til yngre sygeplejersker.

De fleste har dog mindst et par års erfaring," siger Randi Gjerding, der er sygeplejekonsulent i Sundhedsstyrelsen, der udsteder attestationerne.

DANSKE AUTORISATIONER TIL LANDE UDEN FOR NORDEN

2002: 124

2003: 109

2004: 76 (usikkert tal)

2005: 106

2006: 107 (år til dato)

Kilde: Sundhedsstyrelsen.