Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Regioner som overgangsfænomen

Nærhed. Det er helt afgørende, at fagforeningen i en fremtidig struktur er så tæt på medlemmerne som overhovedet muligt.

Sygeplejersken 2006 nr. 3, s. 44

Af:

Anni Pilgaard, amtskredsformand

SY-2006-03-44aHvor langt skal en fagforeningsbestyrelse befinde sig fra medlemmerne, før det er en tvivlsom sag at tale om nærhed til medlemmerne? Ofte sker der det, at jo fjernere en bestyrelse rent geografisk befinder sig fra medlemmerne, des større bliver den psykologiske afstand mellem medlemmer og bestyrelsen.

Vi mener, at kommunalreformen, hvor Danmark inddeles i regioner, ikke har noget med nærhed at gøre. Det er en landspolitisk beslutning, som har sit udgangspunkt i effektivisering og markedsøkonomi.

For os indebærer det en klar forringelse af vores organisation, hvis vi lægger den fremtidige struktur i Dansk Sygeplejeråd op ad den kommende regionale struktur. Derfor anbefaler vi storkredsmodellen.

Vi synes, det er helt afgørende, at fagforeningen er så tæt på medlemmerne som overhovedet muligt. Vi har et kendskab til arbejdspladserne gennem tillidsrepræsentanterne. Vi pålægger hele tiden tillidsrepræsentanterne yderligere opgaver, og det er i forvejen ofte svært for dem samtidig at opretholde deres arbejde som sygeplejersker. Men netop kombinationen af, at de udfører sygeplejefaget, samtidig med at de arbejder for organisationen, er en enorm styrke, som vi ønsker at bevare.

For os at se er det umuligt at opretholde den styrke, hvis vi vælger regionsmodellen, samtidig med at der kommer stor afstand mellem tillidsrepræsentanterne, politikerne og den administrative ekspertise, vi har på de nuværende amtskredse. Vi frygter stor flugt fra det organisatoriske arbejde.

Lad os nævne et par andre problemer, som vi risikerer at løbe ind i med regionsmodellen: For det første skal vi erindre, at de nye storkommuner har fået en betragtelig del af sundhedsområdet tillagt, nemlig forebyggelse og genoptræning. Det indebærer, at kommunerne bliver en væsentlig større arbejdsgiver end hidtil. Den såkaldte storkredsmodel matcher denne udvikling betydeligt bedre end regionsmodellen.

For det andet kan de fem nye regioner på Danmarkskortet meget vel vise sig at være et overgangsfænomen. Vi erkender, at dette er gætteri. Men man skal huske på, at de nye regioner ikke er tildelt selvstændig skatteudskrivning, men er dybt afhængige af, hvad man på Christiansborg vælger at betænke dem med økonomisk, og resten af finansieringen skal tilvejebringes fra kommunerne. Derfor er det nærliggende at tro, at regionerne er midlertidige, indtil stat og kommuner bliver enige om at dele opgaven omkring sygehusvæsenet.

Vi mener, at storkredsmodellen er den mest fremtidssikrede. Tilhængere af regionsmodellen slår på, at en administration for en hel region vil indeholde en bred vifte af kompetencer og dermed vil kunne arbejde for bedre vilkår for medlemmerne og faget. Det mener vi ikke - tværtimod.

Vi mener, at viften af kompetencer bedst skabes ved en storkredsmodel. Det professionelle faglige miljø har vi allerede i den nuværende amtskredsstruktur, så fundamentet for videre udvikling er allerede til stede. Udvikling opnås ikke gennem strukturtilpasning, men gennem vækst indefra i organisationen, hvor omdrejningspunktet, vores medlemmer, fastholdes.

Anni Pilgaard.

Indsendt på vegne af amtsbestyrelsen for Dansk Sygeplejeråd, Ribe Amtskreds.
Anni Pilgaard er formand for DSRs amtskreds i Ribe Amt.