Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tillid skaber integration

Marginaliseret. Flygtninge- og indvandrerkvinder har ofte sundhedsproblemer, som kan få alvorlige samfundsmæssige konsekvenser. De er præget af overvægt, vold i hjemmet og har problemer med at forstå deres børns liv. Et privat kursustilbud forsøger at hjælpe kvinderne videre i livet.

Sygeplejersken 2006 nr. 3, s. 49

Af:

Berit Haahr, sundhedsplejerske

Flygtninge- og indvandrerkvinder har mange erfaringer med det danske social- og sundhedsvæsen, men sjældent gode erfaringer. Manglende danskkundskaber, usikkerhed og misforståelser med risiko for fejlbehandling fører til skuffelse og mistillid. Sundhedsfag er derfor en integreret del af den private kursusvirksomhed SamKursers tilbud til flygtninge- og indvandrerkvinder i det, der hedder "Kvindeprojektet." Jeg er en af to sundhedsplejersker, som er hovedansvarlige for undervisningen af kvinder, der har brug for ekstra støtte til at komme videre i livet.

Kvinderne er mærket af sygdom, dårlig ernæringsviden og overvægt. Flere af kvinderne oplever vold i hjemmet og har problemer med at forstå deres børns liv. Ofte er der en mur, som vi skal bryde ned for at opnå tillid og respekt, så vi efterhånden kan begynde at tale om de emner, som virkelig trænger sig på.

Muren eksisterer i mange tilfælde, fordi kvinderne ikke har lært om sundhedsfaglige emner, lige fra seksualvejledning til sygdomsforebyggelse. Nogle kvinder har f.eks. oplevet at blive vækket om natten for at få serveret varm mælk, til de er næsten voksne. Derfor har de umiddelbart svært ved at acceptere, at deres børn skal drikke begrænsede mængder mælk. Pubertet og seksualitet er tabubelagte emner, og historier om første menstruation og bryllupsnatten kan være meget smertefulde.

Tavshedspligt

Et vigtigt emne er at forklare og vise, hvordan tavshedspligt forvaltes i Danmark. Kvindernes mindste udtalelser behandles med den dybeste respekt, hvilket efterhånden fører til, at vi kan kontakte samarbejdspartnere med stor grad af frihed. Telefonopkald foregår i videst muligt omfang kun sammen med kursisten. Det er vigtigt, at kvinderne forstår, hvad der siges i telefonen, og kun svarer på spørgsmål, de har forstået. Helst skriver jeg, så jeg kan gennemgå brevet grundigt med kvinden, inden vi sender det.

En kvindes behov for en samtale i enrum bruger vi tid på, så længe behovet er der. Når et sundhedsemne trænger sig på blandt kursisterne, samarbejder lærerne om at undervise i emnet fra forskellige vinkler. Kombinationen af tid og tværfagligt samarbejde giver kvinderne den viden og tillid, de mangler for at starte en positiv og selvstændig udvikling.

I sundhedsundervisningen indgår svømning, gymnastik og cykling. Kvinder med vandskræk kan opleve, at de kan svømme i det dybe vand efter et par måneders svømmeundervisning.

De flygtninge- og indvandrerkvinder, som deltager i kurset, har sundhedsproblemer, som kan få alvorlige samfundsmæssige konsekvenser. Vi formidler sundhedsviden og giver kvinderne værktøjer, der kan styrke deres tillid til sundhedssystemet. En filippinsk kvinde på 22 år fortæller: "I sundhedsfag har jeg lært meget om sundhed, mad, og hvad man kan gøre, når man får børn. På SamKurser er lærerne tålmodige, og de er gode til at lytte til vores personlige problemer. De hjælper os, og det giver mig selvtillid til at uddanne mig videre."

SamKurser er den eneste sprogskole, som prioriterer sundhedsundervisning så højt. Integrationsministeriet har netop bevilget penge til et nyt projekt "Aktivitetsraketten," hvor sundhedsundervisningen har høj prioritet.

Berit Haahr er ansat i SamKurser.