Dilemma: Snydepleje

SY-2006-04-53aIllustration: Bodil Molich

Fru Nielsen er 84 år og bor på et ældrecenter. Hun har haft en blodprop i hjernen og får hjælp til det meste. Personlig hygiejne, mobilisering, spisning osv.

I dag skal Nadja, som er sygeplejestuderende, hjælpe med at give Fru Nielsen medicin og mad. De to sidder ved bordet i dagligstuen. Den grønne og hvide voksdug er plettet af rande fra en kaffekop. Fru Nielsen sidder i sin kørestol, Nadja på en stol ved siden af. P3 kværner i baggrunden.

Fru Nielsen tilkendegiver tydeligt, at hun ikke vil have sine piller. Hun spytter dem slet og ret ud, så de havner på hendes sorte cardigan. Nadja kommer i tvivl.

Fru Nielsen har fået en ostemad og en kop kaffe, fordi hun er blevet hjulpet med at drikke og spise, men hvad med pillerne? Nadja spørger den sygeplejerske, der iler forbi med en pakke sterile forbindinger under armen.

"Andrea, hvad gør jeg, når fru Nielsen ikke vil have sine piller?"

"Du knuser pillerne og putter dem ind i en skefuld syltetøj, så plejer de at glide ned," svarer Andrea.

Nadja overvejer. Hun synes ikke, det er helt rigtigt at snyde et gammelt menneske på den måde.

Hvad du ville gøre, hvis du var Nadja?

Kommentarer i Sygeplejersken nr. 5 2006 

Det er ulovligt

Snydepleje er ikke bare ubehageligt og nedværdigende, det er også ulovligt. Det ville nok være en god idé at starte med medicinen, så kunne kaffen og ostemaden være en kærkommen dessert. De fleste kan faktisk meget lettere tage en lille pille frem for noget ubestemmeligt pulver. Det kræver tålmodighed og passende forklaring om vigtigheden af medicinen. Pillerne gives en ad gangen sammen med patienternes foretrukne fødemiddel eller væske.

Nogle gange kan det hjælpe at give patienterne pillen mellem to fingre, så de selv kan putte den i munden. Kan de ikke det pga. gigt eller andet, kan man få deres tilladelse til at gøre det med fingrene eller en ske. Skal medicinen knuses, fordi patienten ønsker det, skal det foregå foran denne, så hun kan se: Det er min medicin, der bliver knust. Så kan hun indtage medicinen sammen med sit udvalgte synkemiddel.

Kirsten Ahlgreen, sygeplejerske, forfatter til bogen Værdighed i Demensplejen.

God idé

Det er ikke rigtigt at snyde et (ældre) menneske ved at knuse pillerne og give dem "under cover" på marmelade.

Måske spytter Fru Nielsen pillerne ud, fordi hun ikke har en god synkefunktion. En komplikation til apopleksi kan jo være fejlsynkning eller problemer med at synke. Jeg mener, idéen med at knuse pillerne er god - man behøver jo ikke holde det hemmeligt for Fru Nielsen. Chancen for, at Fru Nielsen gerne vil indtage medicin, når blot den er knust, er stor!

En anden mulighed er at forklare Fru Nielsen, hvad hun får den forskellige medicin for og måske ved hjælp af egen læge reducere i den faste medicin, hvis det på nogen måde er muligt.

Kirsten Marie Knudsen, sygeplejerske, ansat på Geriatrisk afdeling, Haderslev Sygehus.

Emneord: 
Dilemma
Lægemidler
Plejecenter