Sygeplejersken Årgang 2007 nr. 13

I dette nummer

Fag

Sygeplejerske på vikingeskibet Havhingsten

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som interesserer sig for skæve sider af sygeplejen. Den beskriver sygeplejen på vikingeskibet Havhingsten. Artiklen er skrevet efter en dag om bord på skibet.

Faglig information

Borgeren bestemmer

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, der gerne vil inddrage borgeren i sundhedsfremme og forebyggelse. Den er baseret på forfatterens arbejde med konceptet "Du bestemmer," og hovedbudskabet er, at man kan lære at give borgeren ansvaret for egen sundhed frem for selv at tage det.

Udsmykning på sygehuset

Artiklen henvender sig til sundhedspersonale med interesse for kunst i det fysiske miljø. Artiklen er baseret på en konkret udsmykningsopgave, og hovedbudskabet er, at kunst på sygehuset gør patienter og personale mere tilfredse.

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Et teoriløst paradis

Er vi virkelig ikke kommet længere, end at en teoriløs amerikansk pleje- og omsorgsideologi, iblandet en religiøs undertone, bliver den aktuelle løsning på alle problemer?

ICN Konference

Gode hjerter kan gøre mere skade end gavn

På forkant. Klodens klimaændringer og de seneste års store naturkatastrofer har for alvor sat sygeplejerskers kompetencer i krisesituationer på dagsordenen. ICN har netop dannet et nyt netværk for katastrofeberedskab.

Sygepleje kan gøre forskellen mellem liv og død

Mod. Hun har været sygeplejerske i det borgerkrigshærgede Tjetjenien og det hungersramte Niger. Den svenske sygeplejerske Anneli Eriksson, der i forbindelse med ICN-konferencen modtog den internationale Florence Nightingale-Pris, fortæller her om sine erfaringer fra verdens brændpunkter.

Global sygeplejerskemangel på dagsordenen

Mangel. 3.000 sygeplejersker fra hele kloden mødtes tre dage i Japan for at drøfte katastrofeberedskab, sygeplejerskers arbejdsmiljø og den verdensomspændende mangel på sygeplejersker.

Sygeplejersker lægger kitlen

Frafald. Overalt på kloden mangler der hænder i sygeplejen, og problemet forstærkes, fordi sygeplejestuderende og nyuddannede forlader deres fag.

I kontakt med kolleger fra hele verden

Oplevelse. For den 43-årige sygeplejerske Lene Thougaard fra intensivafdelingen på Regionshospitalet i Randers har det været hårdt slid at forberede en poster til konferencen i Yokohama. Men det var også en fantastisk oplevelse at møde kolleger fra mange lande.

Tema om afføringsproblemer

Forstoppelse koster millioner

Dyre vaner. En stor del af befolkningen lider af forstoppelse og spiser afføringsmidler for millioner. Maven gør knuder, fordi livsstilen er gal. Men hjælpen er svær at finde.

Ikke lige mit bord

Hvem har ansvaret for at få antallet af forstoppede danskere ned? Det har Sygeplejersken spurgt en række aktører i det danske sundhedsvæsen om.

De gamle døjer mest

Jo ældre danskerne er, desto flere er i medicinsk behandling for forstoppelse.

Ro, venlighed og lydhørhed

Rådgivning virker. Med en grundig, vedholdende og opsøgende rådgivning hjælper sygeplejersker på Bispebjerg Hospital patienter af med forstoppelse. Princippet er hjælp til selvhjælp.

Børnene har også problemer

Antallet af børn og unge i behandling mod forstoppelse er steget med ca. 75 pct. fra 2002 til 2006, viser Lægemiddelstyrelsens register.

Teori og praksis

Udnyt ressourcerne hos svært demente gamle

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker med interesse for demens, men har særlig adresse til demenskoordinatorer, visitatorer og sygeplejersker med ledelsesansvar på ældreområdet.