Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2007 nr. 13, s. 51

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Til alle psykiatriske sygeplejersker

Anna Rosenbeck og Inger Thormann

Mor er psykisk syg

Hans Reitzels Forlag 2006
42 sider - 168 kr.

SY-2007-13-51aEn ganske fin fortælling om en familie med to børn, hvor børnenes mor er psykisk syg og efter et stykke tid bliver indlagt på psykiatrisk hospital. "Mor er psykisk syg" er beregnet til at blive læst for eller sammen med børn fra ca. fem til ca. ni år og er skrevet med det formål at lægge op til samtale omkring dette ømtålelige emne.

Den er relevant for alle psykiatriske sygeplejersker, da den giver et godt indblik i emnet. Den er også brugbar, når de møder børnene til familiesamtaler eller i andre sammenhænge.Bogen er velegnet som udgangspunkt for samtale med forældre om deres børns reaktioner og behov for forståelige forklaringer. Den lægger meget fint op til samtale og er illustreret med dejlige, farverige tegninger, som beskriver situationerne godt.

Bogen beskriver, hvilke tanker og følelser børnene har, og hvor forskelligt to søskende reagerer på det, der sker, og hvor svært det er, når ingen snakker med dem om det. Det er Line, der går i børnehaveklasse, som taler i bogen, men den beskriver også, hvor anderledes storebror i 5. klasse reagerer, og hvor svært det er at forstå hinanden, når ingen ved, hvad det er, der foregår.

Den beskriver deres mors symptomer, og hvor bekymrede børnene er, og hvilke fantasier og tanker de får. Til slut fortælles om de samtaler, børnene har med professionelle, som hjælper dem til at forstå og bearbejde det, der sker. "Mor er psykisk syg" har desuden fokus på vigtigheden af netværk, som i bogen primært er mormor og morfar.

En bog på 38 sider, som alle psykiatriske sygeplejersker bør læse og have stående på afdelinger og i distriktspsykiatrien til brug for ansatte og pårørende.

Af Lene Kirkeby, specialuddannet psykiatrisk sygeplejerske, ansat på Lokalpsykiatri Centrum. Århus C.

Menneskelig kontakt har betydning

Astrid-Mette Husøy

Blodprøvetagning

Forlag 2007
146 sider - 199 kr.

SY-2007-13-51bEt fejlagtigt laboratorieresultat kan have alvorlige konsekvenser for patienten. Derfor skal alle, der er involveret i opgaven med at tage blodprøver, gøre alt for at begrænse risikoen for menneskelige fejl. Denne nye lærebog giver en systematisk og grundig indføring i alle aspekter vedrørende blodprøvetagning. Den beskriver hele processen, fra blodprøven rekvireres, til det færdige resultat foreligger. Hvert enkelt led i forløbet gennemgås meget grundigt og stort set i den rækkefølge, behandlingen af blodprøven sker.

Bl.a. beskrives præanalytiske forhold, korrekt rekvisition, sikkerhedsaspekter, udstyr til almindelige og specielle blodprøver, patientnær analyse samt kvalitetsmonitorering af analyseresultaterne. Endvidere har bogen et enkelt kapitel om korrekt procedure ved opsamling og behandling af urinprøver.

Bogen er oversat fra norsk og baseret på forfatternes mangeårige erfaring med oplæring og vejledning i blodprøvetagning. Teksten er underbygget og suppleret med nye forskningsresultater og internationale anbefalinger og retningslinjer. Mange forskellige personalegrupper er involveret i en blodprøvetagning, og det er vigtigt, at alle er klar over, hvilket ansvar de har. Da bogen meget detaljeret gennemgår de praktiske handlinger i forbindelse med urin- og blodprøvetagning, er den velegnet som lærebog eller opslagsbog for sundhedspersonale, der er direkte involveret i den opgave.

Det er en brugbar og lettilgængelig lærebog, som sygeplejersker i primær og sekundær sektor kan bruge. Bogen er som nævnt en meget grundig indføring i de mere tekniske aspekter af blodprøvetagning, men en af dens kvaliteter er, at den også beskriver betydningen af den menneskelige kontakt i forbindelse med disse procedurer.

Af Anna-Grethe Andreasen, afdelingssygeplejerske, ansat på Onkologisk afdeling, Odense Universitets Hospital