Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I kontakt med kolleger fra hele verden

Oplevelse. For den 43-årige sygeplejerske Lene Thougaard fra intensivafdelingen på Regionshospitalet i Randers har det været hårdt slid at forberede en poster til konferencen i Yokohama. Men det var også en fantastisk oplevelse at møde kolleger fra mange lande.

Sygeplejersken 2007 nr. 13, s. 28-29

Af:

Britta Søndergaard, journalist

1307-28-01-3Foto: Per Bodner

Sygeplejerske Kyunghue Kong fra Sydkorea står og studerer Lene Thougaards blå plakat, der hænger i et hjørne af den store udstillingshal i det gigantiske konferencekompleks i Yokohama.

"Interessant, at en dansk sygeplejerske arbejder med en metode, der kan forbedre planlægningen på intensivafdelingen. På de intensivafdelinger, jeg har arbejdet, var sygeplejerskerne ved at segne, fordi de havde for mange patienter. Den metode, de bruger i Danmark, kan måske lette presset," siger Kyunghue Kong, der som mange andre af de sydøstasiatiske sygeplejersker er iført stiligt jakkesæt, nylonstrømper og højhælede sko.

Det er fredag eftermiddag, og der er kun et par timer til konferencens afslutningsceremoni. Der er tæt med mennesker i den store hal, hvor godt hundrede sygeplejersker fra hele verden udstiller deres projekter.

Foreløbig har 20 sygeplejersker været for-bi Lene Thougaards poster. Blandt dem formanden for de græske sygeplejersker og en chefsygeplejerske fra Australien.

Det er første gang, Lene Thougaard fra Randers deltager i en så stor international konference. Hendes poster med overskriften "en metode til at dokumentere sygepleje og sygeplejeressourcer på en intensivafdeling i Danmark" fortæller, hvordan Intensivafdelingen på Randers Regionshospital siden 2001 har arbejdet med et særligt dokumentationssystem for intensive patienter. Ved indlæggelsen scores patienterne og inddeles i tre pointkategorier alt efter, hvor plejekrævende de er. Systemet gør det muligt meget præcist at dokumentere arbejdsbelastningen for afdelingens sygeplejersker.

"Det har f.eks. betydet, at det på et tidspunkt lykkedes at overbevise ledelsen om, at vi skulle have flere sygeplejersker til afdelingen," forklarer Lene Thougaard, som har udviklet systemet sammen med konsulent Tove Buch fra Herlev Hospital.

Lene Thougaard fortæller, at dokumentationssystemet er nemt at gå til for den enkelte sygeplejerske. Det er blot at klikke ind på et edb-skema i forbindelse med patientens indlæggelse.

"I lægekredse er der ingen, der tvivler på nytten af dokumentation. Jeg har altid brændt for, at vi i sygeplejen skulle dokumentere det, vi gør."

I Danmark har projektet vakt stor interesse, og sygeplejersker fra hele landet har været i Randers for at se systemet.

Ledelsens opbakning

Oprindelig var det oversygeplejersken på intensivafdelingen, der overbeviste Lene Thou-gaard om, at hun skulle prøve at få erfaringerne fra Randers bragt videre på konferencen i Yokohama.

I august sidste år sendte hun et abstract til ICN, og i efteråret fik hun en bekræftelse på, at det var blevet antaget.

Derefter fulgte arbejdet med at skaffe de ca. 20.000 kr., som opholdet i Japan koster. Lene Thougaard fik afslag på støtte fra Dansk Sygeplejeråd, men ledelsen på Regionshospitalet i Randers havde fra starten meldt ud, at de var villige til at hjælpe. Lene Thougaard modtog desuden 5.000 kr. fra Fagligt Selskab for Anæstesi-, Intensiv- og Opvågningssygeplejersker.

Efter nytår begyndte hun arbejdet med at lave en poster til konferencen. Lene Thougaard er habil til engelsk, men hun er ikke vant til at skrive engelsk fagsprog og fik hjælp af en erfaren kollega.

"Det var en udfordring at få beskrevet og fremstillet det vigtigste og få siet alle detaljerne fra," siger Lene Thougaard, der har for-beredt posteren i sin fritid.

"Det har været en fantastisk oplevelse at møde sygeplejersker fra hele verden. Selv om vi kommer fra vidt forskellige kulturer, så har vi faget til fælles, og vi snakker sygepleje," fortæller Lene Thougaard, der aftenen forinden har udvekslet erfaringer med sygeplejersker fra USA og Skotland.

Hun har tidligere deltaget i en specialkonference for intensivsygeplejersker i Skotland, men konferencen i Yokohama er meget anderledes, fordi det er en bred sygeplejekonference.

"Det er meget lærerigt at høre, hvad der rører sig internationalt. Samtidig bliver jeg bekræftet i, at danske sygeplejersker arbejder i et meget velfungerende sundhedssystem. Vi forsker måske ikke så meget som sygeplejersker i Japan, men i Danmark er vi nået langt med kvaliteten af indsatsen for patienterne," siger Lene Thougaard.

Opholdet i Yokohama har også budt på mere kuriøse oplevelser. Som f.eks. da hun sad til bords med jordanske prinsesse Munas anstandsdame ved en frokost. Den jordanske prinsesse var en af æresgæsterne ved konferencen.

Klokken nærmer sig to. Lene Thougaard pakker sin poster ned i et plastikrør for at begive sig de næsten 1.000 meter op til konferencens afslutningsceremoni.

Tre dages hektisk konference er ved at være forbi.

20 DANSKE SYGEPLEJERSKER I JAPAN

​1.000 sygeplejefaglige projekter fra hele kloden blev præsenteret i Yokohama.

20 danske sygeplejersker deltog i konferencen. Ni af de danske sygeplejersker præsenterede projekter.

ICN-konference i Yokohama