Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker lægger kitlen

Frafald. Overalt på kloden mangler der hænder i sygeplejen, og problemet forstærkes, fordi sygeplejestuderende og nyuddannede forlader deres fag.

Sygeplejersken 2007 nr. 13, s. 26-27

Af:

Britta Søndergaard, journalist

1307-26-03-2Foto: Per Bodner

Det lille rehabiliteringshospital med 80 senge i udkanten af den japanske by Yokohama ligner et mønstereksempel på japansk ældrepleje. Patienterne sidder i kørestole i de store renskurede fællesarealer, og selvom stuerne er små efter dansk standard, så kan de ældre nyde godt af de særlige japanske fællesbade og en helt moderne fysioterapi.

Direktøren for hospitalet, Mori Yasuhiro, har dog en bekymring: "Manglen på sygeplejersker er et stort problem, og vi er ikke meget for at hente sygeplejersker i lande som Filippinerne, for de kan ikke japansk og forstår ikke vores kultur," forklarer Mori Yasuhiro.

Direktøren på det japanske rehabiliteringshjem i Yokohama er ikke alene med sin bekymring. Den globale mangel på sygeplejersker var et af de temaer, der var i fokus på ICN-konferencen i Japan.

Problemet forstærkes, fordi både studerende og nyuddannede sygeplejersker dropper faget i alt for stort tal. I England kvitter hver femte sygeplejestuderende uddannelsen, og i både Skotland og Danmark springer hver tredje studerende fra.

En undersøgelse fra New Zealand viser, at 40 pct. af de nyuddannede sygeplejersker har droppet deres fag efter tre år i sygeplejen. Herhjemme viser nye tal fra Dansk Sygeplejeråd, at otte pct. af sygeplejerskerne har forladt deres fag efter fem år.

"Sygeplejersker elsker deres fag, men mange forlader det alligevel. I en tid med sygeplejerskemangel har vi ikke råd til at miste dyrebar arbejdskraft. Det er spild af ressourcer," lyder det fra konsulent i International Council of Nurses (ICN), Mireille Kingma. På ICN-konferencen holdt hun oplæg om frafaldet blandt sygeplejersker. Mireille Kingma henviser til beregninger fra USA, som viser, at det kan koste arbejdsgiveren en sygeplejerskes årsløn, når en veluddannet medarbejder forlader sit job, og en ny skal læres op.

Idealer i klemme

Ifølge Mireille Kingma er en af årsagerne til det høje frafald blandt sygeplejersker, at der ofte er for stort gab mellem de idealer om sygepleje, som de studerende lærer under uddannelsen, og den praktiske virkelighed på hospitalerne eller i ældreplejen. Hun henviser til internationale undersøgelser, som viser, at over halvdelen af de nyuddannede får for dårlig supervision. Det hænger bl.a. sammen med, at det erfarne personale har for travlt til at lære de nye op.

"Jo større forskellen er mellem forventningerne til faget og den praktiske virkelighed, jo større er også risikoen for, at sygeplejersker falder fra," siger Mireille Kingma.

For lav løn er ifølge Mireille Kingma en anden grund til, at sygeplejersker finder andre karrieremuligheder.
"Lønnen er ikke den vigtigste målestok for sygeplejersker. Men i mange lande er det sådan, at en håndværker eller en ufaglært kan tjene mere end en sygeplejerske, og det virker demotiverende," siger Mireille Kingma.

Hun har ikke noget enkelt svar på, hvad der kan gøres for at mindske det høje frafald.

"Det er en problematik, som ICN mener bør undersøges grundigt. Men hvis man skulle begynde et sted, kunne man se nærmere på kriterierne for optagelse af de studerende, inden de kommer ind på uddannelsen. Når frafaldet er så højt, tyder det på, at optagelsen af studerende ikke fungerer optimalt. I mange lande er der en tendens til udelukkende at se på ansøgernes akademiske kvalifikationer. Jeg tror, at man i højere grad skal inddrage de unges forudsætninger for at arbejde med mennesker."

PORTUGISISKE SYGEPLEJERSKER PÅ DANSKE SYGEHUSE 

En sygeplejerske fra Portugal ve​d sygehussengen. Sådan kan fremtiden komme til at se ud på danske hospitalsafdelinger, hvis det står til de danske sygehusejeres organisation, Danske Regioner. Ifølge Dansk Sygeplejeråd mangler der i øjeblikket 1.500 sygeplejersker på danske hospitaler, og det har fået formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til at foreslå, at Danmark går i gang med at rekruttere sygeplejersker i udlandet.

Konsulent i ICN Mireille Kingma har forsket i sygeplejerskers migration, og hun mener, at forslaget kan være en af løsningerne på den danske sygeplejerskemangel.

"Vandring af sygeplejersker mellem landene er kommet for at blive. Nogle steder i Europa har vi en mangelsituation. Andre steder er der overskud af sygeplejersker. Men det er naturligvis en forudsætning, at portugisiske sygeplejerskers uddannelse matcher kravene i det danske sundhedsvæsen. Hvis de portugisiske sygeplejersker lærer dansk og får samme løn som en dansk sygeplejerske, så er den form for udveksling af arbejdskraft helt i orden," siger Mireille Kingma.

ICNs migrationsekspert advarer dog samtidig mod at tro, at ansættelse af udenlandske sygeplejersker i sig selv kan løse den danske mangelsituation.

"Der er en hel masse kulturelle og sproglige barrierer, som betyder, at det i praksis vil være begrænset, hvor mange udenlandske sygeplejersker der reelt kan arbejde som sygeplejersker i Danmark. Derfor er det også nødvendigt, at I satser på selv at uddanne flere sygeplejersker."

ICN-konference i Yokohama