Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Min mor skal aldrig på plejehjem

Uganda-Danmark. Journalist Carolyne Nakazibwe fra Uganda regnede med, at der ville være store forskelle på, hvordan det danske og ugandiske sundhedsvæsen fungerer. Hendes formodninger holdt stik og mere til. Og så havde hun aldrig drømt om, at det kunne regne 24 timer i træk.

Sygeplejersken 2007 nr. 18, s. 35

Af:

Christina Sommer, journalist

1807-35-01-2Ugandiske Carolyne Nakazibwe har arbejdet på The Weekly Observer siden 2004 og har beskæftiget sig med sundhedsstof siden 1999. Hun bor i hovedstaden Kampala sammen med sin mor og syvårige datter. Foto: Heine Pedersen

I Uganda sætter man en ære i selv at passe de gamle familiemedlemmer. Plejehjem eksisterer ikke, og patienter med Alzheimers er lige så sjældne som patienter med fugleinfluenza i Danmark. 32-årige Carolyne Nakazibwe gjorde derfor store øjne, da hun i starten af juli besøgte et dansk plejehjem.

Til daglig arbejder hun som journalist på den uafhængige avis The Weekly Observer i Uganda, hvor hun fast dækker sundhedsområdet. Men i uge 27 var hun i Danmark som led i et udvekslingsprogram mellem The Weekly Observer og Sygeplejersken, arrangeret af Mellemfolkeligt Samvirke.

"Jeg har aldrig set en patient med Alzheimers før. Til at starte med var det meget deprimerende at se de gamle mennesker sidde helt alene i deres kørestole. Men efter lidt tid gik det op for mig, at det måske er den eneste løsning.

De er ofte så syge og har så mange problemer, at det nærmest vil være umuligt for dem at leve hjemme og blive ordentligt plejet," siger Carolyne Nakazibwe og fortæller, at middellevetiden i Uganda er 51 år.
Nogle folk bliver ældre, også i hendes egen familie, men hun oplever ikke, at de lider af f.eks. demens eller Alzheimers. Og sende sin egen mor på plejehjem, hvis det skulle blive nødvendigt? Det kunne hun og hendes søskende aldrig drømme om.

"Min bror har lige bygget nyt hus, og her er der lavet plads til hende."

Moderne og rene hospitaler

Besøget på det danske plejehjem var bare et af mange, der i løbet af ugen gav Carolyne Nakazibwe et indblik i, hvordan det danske sundhedsvæsen fungerer. Dertil kom en række andre indslag, bl.a. middag på den ugandiske ambassade i Danmark og besøg på dagbladet Politiken.

Hun tøver da heller ikke med at kalde sit ophold i Danmark "spændende, hektisk og lidt hårdt," og hun har på ingen måde nået at fordøje de mange indtryk endnu, før turen går tilbage til Uganda. Hun er dog ikke i tvivl om, at besøget på plejehjemmet og på Bispebjerg Hospital har gjort meget stort indtryk.

"Jeg er imponeret over, hvor moderne og rene jeres hospitaler er. Behandlingen virker meget kompetent og avanceret," siger Carolyne Nakazibwe.

Hun er tillige imponeret over, at alle danskere har lige og gratis adgang til hospitalerne.
"Jeg kendte ikke meget til det danske sundhedsvæsen, før jeg kom, og jeg er overrasket over den gode service og høje ekspertise, som alt sammen er gratis. Systemet er muligt på grund af jeres skattesystem og mangeårige investeringer. Vi har også gratis behandling på hospitaler i Uganda, men ikke i samme grad. Man skal tit betale for bl.a. medicin og den mere specialiserede behandling. Alle hospitaler har private afdelinger, og det er her, eksperterne samler sig," siger hun.

24 timer med vand

To andre ting til vil dog også fylde meget i Carolyne Nakazibwes erindringer fra besøget i Danmark. Hun har aldrig før oplevet, at det regner 24 timer i træk, og hun er også imponeret over, hvordan de danske sygeplejerskers fagforening bor.

"Vi har fagforeninger i Uganda, men de er slet ikke så rige og magtfulde. I bor flot med masser af plads," siger hun. 

Læs mere: Det afrikanske spejl