Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ugandas familielæge er heksedoktor

Alternativt. Patienter i Uganda opsøger ikke primært en læge eller et hospital. Fire ud af fem går derimod til en heksedoktor eller en traditionel healer, når de rammes af sygdom, graviditet eller ægteskabsproblemer.

Sygeplejersken 2007 nr. 20, s. 30-32

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

2007-30-01-3Tekst og foto: Katrine Birkedal Christensen,  journalist

Da aids kom til Afrika, vidste meget få, hvilken sygdom der ramte dem. Nogle af de traditionelle medicinere, også kaldet heksedoktorer, fik den tanke, at man for at helbrede den aids-syge var nødt til at helbrede hele familien.

Derfor indkaldte landsbyens kloge mand mor, far, børn og bedsteforældre til behandling. Urtemedicin blev efter et snit i håndryggen lagt ind i det åbne sår for at gøre sin ringe indvirkning. Desværre blev samme kniv brugt til at snitte samtlige familiemedlemmer, hvilket resulterede i en ekstremt hurtig smittespredning.

"Hele landsbyer blev udryddet, fordi de traditionelle healere ikke kendte til smittevejene," fortæller Roselyne Achula Katandi, der leder en interesseorganisation (THETA) i Kampala i Uganda, der forener vestlig og traditionel medicin forenes.

Til trods for de tragiske historier om de traditionelle healeres misforståede helbredelsesforsøg bærer de selv samme healere på en stor viden om urters helbredende virkning. De har dybe erfaringer, der er viderebragt gennem generationer af et folk, som har levet og stadig primært lever af naturens ressourcer.

Effektiv urtemedicin

Med en befolkning, der uagtet myter og mangler stadig har større tiltro til den traditionelle medicin end den vestlige, besluttede den lokale interesseorganisation THETA i 1992 at undersøge, hvordan vestlig medicin og traditionel afrikansk medicin kunne kombineres.

Bl.a. testede en række læger fra Ugandas største hospital Mulago Hospital en urtemedicin og sammenlignede den med den moderne medicin til at helbrede diarré og hudsygdomme hos hiv-patienter.

Lægerne fandt ud af, at begge typer medicin virkede præcis lige effektivt og helbredende.

"Det fik os til at tænke: Hvis begge dele virker lige godt, hvorfor skal vi så ikke tilbyde urtemedicinen? Det vil særligt være en stor hjælp i de fattige områder, hvor den vestlige medicin stadig er meget dyr og svær at få fat i. Urterne til at lave den traditionelle medicin findes jo i naturen og i baghaverne, så det er så godt som gratis," fortæller Roselyne Achula Katandi.

I Uganda arbejder der blot 2.000 læger, mens der, ifølge THETA, findes 157.000 praktiserende healere i landet.

Én af dem er Andrew Juliamuganzi, der er 37 år, katolik og oplært af sine forældre. Han bor i udkanten af Ugandas hovedstad Kampala, hvor han modtager patienter, der kureres eller lindres af urter, grøntsager og træer fra hans baghave. Han kan skabe medicin, der kan kurere alt fra feber og hoste til diarré og anoreksi.

2007-31-03-283 pct. af uganderne benytter sig først og fremmest af de traditionelle healere, medicinmænd og heksedoktorer. Hos interesseorganisationen THETA forsøger man at kombinere det bedste fra den traditionelle medicin og den vestlige viden. THETA har siden 1992 tilbudt landets 157.000 praktiserende medicinmænd en 18 måneder lang uddannelse, men pga. de begrænsede ressourcer i organisationen har endnu blot 2.000 modtaget uddannelsen. Foto: Katrine Birkedal Christensen

Den kloge heksedoktor

Andrew Juliamuganzi er en af de traditionelle healere, der som de første blev optaget på et 18 måneder langt kursus hos THETA. Kurset forfiner styrkerne ved de traditionelle healeres viden om naturens helbredende kræfter, men samtidig tilføjer det deltagernes viden fra den vestlige medicin om hygiejne, smitteveje samt forebyggelse af sygdomme.

"Før kurset vidste jeg ikke, hvad aids var. Nu ved jeg, at jeg med urterne kan styrke kroppens funktioner, men jeg kan ikke kurere hiv/aids," siger Andrew Juliamuganzi, der har praktiseret siden 1988, hvor han som 17-årig var klar til at helbrede.

En konsultation hos de traditionelle hea-lere indebærer ofte meget andet end behandling af sygdomme.

"Det er også rådgivning og terapi. F.eks. har aids-patienten ofte andre problemer end selve sygdommen. Det er en kronisk sygdom, der betyder, at man konfronteres med, at døden står for døren, og det giver mange problemer i ægteskabet," fortæller Andrew Juliamuganzi.

Doktor, min kone lugter

Og så er der de ganske simple, gode råd, som mange søger hos sognets kloge mand.

"En mand kom til mig og brokkede sig over, at hans kone var beskidt, og at han ikke fandt hende særlig lækker. Jeg gav ham lidt urter og sagde, at han skulle bede sin kone vaske sig selv og sit tøj tre gange om ugen med urterne. Så ville alt blive godt. Men urterne var jo egentlig ligegyldige. Pointen var bare at få konen til at vaske sig ren," siger Andrew Juliamuganzi og griner over snarrådigheden.

Et andet eksempel fra heksedoktorens konsultation er de råd, som han giver til de gra-vide kvinder. Han forbyder dem nemlig at spise græshopper, der er lidt af en delikatesse i Uganda. Til dem siger han, at det vil skade barnet, men den egentlige grund er, at kvinderne skal lade være med at hoppe rundt i bushen for at indsamle græshopperne, da de risikerer at falde på maven og skade barnet. I stedet for at give dem denne (naturlige) forklaring, giver healeren kvinderne et forbud og holder derved myten og tiltroen til hans kræfter i hævd.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke blot fortæller sine klienter sandheden, svarer han: "Tillid til healeren er meget vigtigt for, at det virker. Uganderne er generelt meget skeptiske." 

FAKTA OM SUNDHED I UGANDA 

I 2005 brugte Uganda 7,2 pct. af det nationale budget på sundhedsområdet, mens Danmark brugte 8,5 pct. af statsfinanserne på samme post.

Uganda har ca. 2.000 læger og 14.000 sygeplejersker til en befolkning, der består af godt 28 millioner mennesker.

Til sammenligning har Danmark 15.000 læger og 55.000 sygeplejersker til en befolkning på 5,2 millioner mennesker.

Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

NATURENS EGNE OPSKRIFTER 

Opskrift på te, der hjælper mod diarré:
Pluk en håndfuld hampblade. Tør dem og knus dem i en morter. Brug en teskefuld af hamp-pulveret og drik det som te tre gange dagligt.

Opskrift på pulver, der lindrer hoste:
Tør bladene fra et papajatræ. Put bladene i en beholder og brænd dem til aske. Tilsæt én teskefuld salt til ½ kg aske, bland godt og spis en spiseskefuld dagligt i tre dage.

Kilde: THETA (Traditional and modern health practitioners together against AIDS and other diseases).  

HVAD ER EN HEKSEDOKTOR

 
Ifølge den traditionelle healer Andrew Juliamuganzi fra Kampala kan Ugandas 157.000 traditionelle healere opdeles i fire kategorier.

  1. Urtefolket, der helbreder og lindrer smerter og sygdom ved hjælp af urter. Det er denne kategori, som Andrew Juliamuganzi selv tilhører.
  2. "Bonesetters," der kan sætte led på plads eller kurere brækkede knogler - også via fjernhealing, hvor bonesetteren healer f.eks. en brækket kyllingevinge, og derved helbreder en brækket arm hos en patient.
  3. Spiritisterne (også kaldet heksedoktorer), der primært bruger psykologi. Her kommer patienten til spiritisten med sine problemer, og healeren drømmer svaret. Nogle af spiritisterne ofrer børn i visse dele af Uganda (siger rygterne), og dem kalder Andrew Juliamuganzi for falske healere.
  4. De traditionelle jordemødre, der er gammeldags fødselshjælpere.

Der er fire måder, man kan blive healer på.

  1. Man kan få overleveret viden fra familien, der har arvet den gennem generationer.
  2. Man kan være født healer.
  3. Man kan tillære sig gerningen gennem erfaringer.
  4. Man kan blive uddannet via skoler f.eks. botanik.