Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Misbrugernes opfindsomhed overgår alt

Stoftrang. En patient med et aktivt stofmisbrug vil gøre alt for at skaffe sig stoffer. Og han har 24 timer i døgnet til at regne ud, hvordan han kommer forbi låste døre, forseglede vinduer og årvågent personale.

Sygeplejersken 2007 nr. 24, s. 22-23

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2007-24-22aa
Det gamle pizzanummer: Når patienterne bestiller pizza med et bestemt nummer ude fra byen, er det med stof som ekstra drys.

SY-2007-24-22b
Umuligt at få øje på: På udgang binder man en lillebitte cellofanpose med stof fast til en tand med sytråd og synker den.
SY-2007-24-22c
En leverandør med kontakter til bibliotekets videoudlån gemmer stoffet i et videobånd, og køberen får besked på, hvilken film han skal låne.
SY-2007-24-22d
På en ledsaget udgang kan man samle stof op med svangen af skoen, når det er pakket ind i dobbeltklæbende tape.
SY-2007-24-22e
Samfundssind: Hov, det skal da ikke ligge der. Jeg tager det lige med ind og smider det i skraldespanden.

I perioder har vi været i stand til at dæmme op for misbruget. Men patienterne er altid et hestehoved foran med at finde nye måder at få stofferne ind på."

Bjarne Lehmann taler ud fra 11 års erfaring i retspsykiatrien, de sidste fire år som ledende oversygeplejerske i retspsykiatrisk afdeling R, Sct. Hans Hospital, hvor omkring 80 pct. af patienterne har eller har haft et misbrug under indlæggelsen. Ordet misbrug dækker også over alkoholmisbrug. Men alkohol er sjældent et problem for de lukkede afsnit.

"Stoffer i pulverform er lettere at smugle, og de har en stor virkning i forhold til deres volumen," forklarer Bjarne Lehmann.

Han vurderer, at han har haft kontakt til politiet én eller to gange om ugen, siden Sct. Hans Hospital besluttede, at alt konfiskeret stof skal overdrages til politiet.

Det drejer sig først og fremmest om hash, i de senere år også kokain, der ser ud til at have afløst amfetamin på Sct. Hans Hospital, men ikke i de andre retspsykiatriske afsnit, som Sygeplejersken har haft kontakt til. I Viborg er de foretrukne stoffer hash og amfetamin, i Middelfart er det overvejende hash, patienterne går efter.

Med tape, cellofan og sytråd

De lukkede afsnit på Sct. Hans Hospital er solidt låst af, vinduerne kan ikke åbnes, der er hegn om græsplænen, og alle sprækker mellem altaner og murværk er forseglet med fugemasse.

Men opfindsomheden er overvældende. Alle kroppens åbninger kan bruges til at gemme stof i, og psykiatriloven tillader ikke, at personalet rutinemæssigt undersøger kroppens hulrum, når patienterne f.eks. kommer tilbage fra udgang.

Uden for afsnittet er der rige muligheder, selv om lukkede afsnit efter aftale kan visitere patienter efter udgang. En patient møder en anden fra et åbent afsnit, de trykker hinanden i hånden, og stoffet skifter ejer. Eller stoffet ligger, efter aftale, bag den tredje pakke guldkorn i Fakta, når patienten går på indkøb med personalet.

Stoffet kan også være pakket ind i dobbeltklæbende tape, som er efterladt på terrænet et aftalt sted. Patienten træder ned over tapepakken, så den hænger fast under svangen og kommer med ind. Personalet har været sammen med patienten hele tiden, så han bliver ikke visiteret, når de kommer hjem.

Bjarne Lehmann husker tydeligt den december måned, hvor patienterne i et afsnit pludselig blev vældig engageret i at pynte op til jul. Ikke et øje var tørt, indtil en af gipsnisserne gik i stykker, og det viste sig, at der var støbt stof ind i den. Sct. Hans Hospital kan bidrage med rigtig mange eksempler, alene i kraft af at hospitalet har den største retspsykiatriske afdeling i Danmark.

Men andre afdelinger rundt om i landet kan også fortælle, hvordan de er blevet snydt af patienterne. Hvordan stof var gemt under pappet i en sodavandskapsel, blev bragt ind af patientens gamle bedstemor, eller var gemt i en guitar, som havde været lånt ud til en patient i en anden afdeling.

En afdeling kan fortælle, hvor salige patienterne blev, hver gang de havde hygget sig med pizza ude fra byen. Indtil personalet fandt ud af, at der var hash i pizzaen, når man bestilte bestemte numre.

De velbehandlede organiserer

Man kan spørge, hvordan meget syge skizofrene patienter, der hallucinerer, hører stemmer og ikke kan mærke, hvor de selv holder op og omverdenen begynder, kan organisere køb og indsmugling af stoffer.

Svaret er: Det kan de heller ikke.

"Retspsykiatrien har patienter, som er - og bliver ved med at være - meget syge og nemme at manipulere," siger Bjarne Lehmann. "Men så har vi dem, hvor sygdommen ikke fylder så meget mere, fordi de er relativt velbehandlede, og hvor det er karaktermæssige, sociale, adfærdsmæssige problemer, der træder frem.

Trangen til stof er lige stor i de to grupper. Men den syge skizofrene patient er ikke i stand til at organisere det. Det er hans tanker alt for forstyrrede til. Det kan den anden gruppe gøre. Det er dem, der kan planlægge, afpresse og manipulere."

Bjarne Lehmann har netop forladt Sct. Hans Hospital for at lede opbygningen af opsøgende psykoseteam i retspsykiatrien i Region Sjælland.