Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: Dialyse i soveværelset

Hjemmesygehusopgaver. Hjemmesygeplejersker i Århus Kommune har fået nye opgaver i de senere år. Dialyse, parenteral ernæring og andre former for behandling, der normalt hører til på sygehusene.

Sygeplejersken 2007 nr. 6, s. 32-33

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2007-06%20(1)Hjemmedialysen sparer Doris Petersen for tre ugentlige besøg på sygehuset. Foto: Kissen Møller Hansen

Doris Petersen fik tre muligheder forelagt, da det stod klart, at hendes nyrer ikke længere kunne klare deres opgave. Dialyse på sygehuset tre gange om ugen, dialyse hjemme hver dag eller dialyse hjemme hver nat.

Hun valgte hjemmedialyse om natten, så hver aften bliver hun koblet til maskinen, som hjemmesygeplejerske Nina Falsig eller en af hendes kolleger har gjort klar. Den fylder, som den står der ved siden af sengen, og Doris Petersens mand har bygget et ekstra skab til de mange papkasser med væske, som Skejby Sygehus leverer hver 14. dag.

Hver dag tager det hjemmesygeplejersken en lille times tid at sætte væsker op, rense indstiksstedet, kontrollere Doris Petersens vægt og holde øje med hendes blodsukker, for der er sukker i dialysevæskerne, og Doris Petersen har diabetes. Det fylder meget, det hele, men Doris Petersen er godt tilfreds med, at hun ikke skal på sygehuset tre gange om ugen:

"Det er i hvert fald bedre end at komme derud og ligge."

Dialysen er en enkelt lidt usædvanlig opgave blandt dagens mange andre besøg. Medicindosering, sårpleje, opsætning af nødkald og psykisk støtte står der f.eks. på Nina Falsigs liste, den dag Sygeplejersken kører med hende rundt i lokalcentrene Hørgården og Vejlbys område. Men flere nye opgaver er kommet til. De accelererede forløb på sygehusene betyder, at flere patienter kommer hjem med slanger og katetre, og efterhånden er det en del af hverdagen at give subkutane væsker og i.v.-væsker.

Mens Nina Falsig står og gør de seks store poser med dialysevæske klar, er en af hendes kolleger på vej ud til en borger med en tarmsygdom, som forhindrer ham i at optage næring gennem tarmen. Han får parenteral ernæring gennem et Broviac-kateter direkte ind i højre hjertekammer, også en ny opgave for sygeplejerskerne, der blander ernæringen og renser kateteret sterilt et par gange om ugen.

De nye sygeplejeopgaver kræver undervisning og et nært samarbejde med sygehuset, fortæller Nina Falsig. Før man gik i gang med hjemmedialysen, kom en sygeplejerske ud fra Skejby Sygehus og underviste alle hjemmesygeplejerskerne, og Doris Petersen har en kontaktsygeplejerske på sygehuset, som hjemmesygeplejersken kan ringe til, hvis der er noget, der ikke går som planlagt.

Nina Falsig synes, de nye opgaver er spændende. "Ulempen kan være, at det er svært at overtage en kompliceret opgave fra en kollega, der har fri, hvis det ikke er noget, man gør til daglig.

"Men udviklingen er langt hen ad vejen til gavn for patienterne, synes hun. "De kan jo blive hjemme så længe som muligt. Men der er også nogle, der føler, at de kommer hjem for hurtigt."

Læs også  "Sygeplejersker laver hjemmeside om peritonealdialyse"   

Hvad er din bedste oplevelse med en borger for nylig?

"Det er en borger, der har haft brystkræft. Det var et grimt cancersår, og hun var meget blufærdig, ville ikke se på såret og ville helst have, at vi blev ved med at komme hver anden dag, selv da såret var lægt. Men vi fik langsomt trappet ned, og en dag var hun selv klar til at fjerne forbindingen. Nu kommer vi kun en gang om måneden," siger Nina Falsig, hjemmesygeplejerske i Århus Kommune.