Sygeplejersken Årgang 2007 nr. 9

I dette nummer

Baggrund

Alle samtaler er lige vigtige

Engagement. Bare det, at jeg slår ørerne ud og lytter, er med til at give psykisk syge lidt mere menneskelighed i hverdagen, siger sygeplejerske Kirsten Ehrhardt, der er frivillig telefonrådgiver i Psykiatrifonden.

En sygeplejerske på linjen

Frivillighed. Telefonrådgivning kan hjælpe psykisk syge, men det er vigtigt, at de frivillige rådgivere har en god faglig ballast. Derfor er sygeplejersker efterspurgte som frivillige.

Omskæring er det nyeste våben i kampen mod aids

Indgreb. Undersøgelser viser, at omskæring af mænd kan halvere risikoen for aids. Derfor anbefaler Verdenssundhedsorganisationen WHO nu omskæring af mænd som et af midlerne i kampen mod den frygtede sygdom. Men eksperter betegner forslaget som helt urealistisk.

Fag

Plejehjemsbeboere lider fortsat af markant undervægt

Artiklen henvender sig til ledere og sygeplejersker på plejehjem og i hjemmeplejen. Hovedbudskabet er, at undervægt fortsat er et stort problem blandt ældre plejehjemsbeboere - med store konsekvenser for den ældre. Artiklen er skrevet ud fra forfatternes forsknings-projekt på 11 plejehjem i Danmark.

Den optimale defækationsstilling giver succes

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for defækation. Artiklens hovedbudskab er, at man ved at anvende korrekt defækationsstilling kan forebygge afføringsproblemer. Artiklen er skrevet på baggrund af forfatterens erfaringer og viden. Målet med artiklen er, at læseren får kendskab til den korrekte defækationsstilling og den tilhørende anatomi og fysiologi.

Supervision kan forebygge stress

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, der ønsker at forebygge stress. Hovedbudskabet er, at man ved at kende sine symptomer på stress kan gribe ind, før presset bliver for stort. Det kan bl.a. betyde, at man må involvere sin leder for at løse problemer med arbejdsmæssige belastninger. Artiklen er baseret på forfatterens erfaringer som supervisor i hjemmeplejen.

Evidensbaseret praksis i praksis

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for de værdier, der ligger bag evidensbaseret sygeplejepraksis. Baggrunden for artiklen er et konkret arbejde med at indføre evidensbaseret sygepleje på en specifik afdeling, og hovedbudskabet er, at evidens med fordel kan forankres i en humanistisk tradition.

Netstøttet undervisning i praktikken

Artiklen henvender sig til undervisende sygeplejersker med interesse for it. Hovedbudskabet er, at netstøttet undervisning har mange fordele for sygeplejestuderende, sygeplejelærere og kliniske vejledere. Artiklen er baseret på et projekt fra CVU Lillebælt, Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.

Faglig information

De Sygeplejeetiske Retningslinier anvendes i uddannelsen

Artiklen henvender sig til sygeplejelærere, kliniske vejledere og andre sygeplejersker med interesse i etik. Hovedbudskabet er, at De Sygeplejeetiske Retningslinier kan anvendes aktivt i den teoretiske del af sygeplejerskeuddannelsen. Artiklen udspringer af en undersøgelse på fire nordiske sygeplejeskoler

Videnscenter for amning af børn med specielle behov

Hvis du som sygeplejestuderende skal undersøge evidens omkring hud mod hudkontakt til præmature børn eller som sundhedsplejerske vejlede en nybagt mor til at forstærke barnets sutterefleks, er der hjælp at hente på Videnscenter for amning af børn med specielle behov.

I HVERT NUMMER

Tema om vikarmangel

Vikarforbruget er gået for vidt

Indrømmelse. Amterne har været medskyldige i, at vikarforbruget er eskaleret, erkender Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen. Han vil nu oprette interne vikarbureauer på sygehusene.

Konstant i det røde felt

Syg cirkel. Når ikke engang vikarbureauerne kan følge med efterspørgslen efter sygeplejersker, så nedslides de fastansatte, og der bliver brug for endnu flere vikarer. Konsekvensen kan blive sygeplejerskeflugt og privatisering af sundhedsvæsenet, mener en ekspert.