Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Den daglige tidsrøver

Uholdbart. Uden vikarer er det en daglig kamp at få hænder nok til patienterne.

Sygeplejersken 2007 nr. 9, s. 19-19

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2007-09-17b
Foto: Simon Knudsen

Telefonen er klistret til øret, mens oversygeplejerske for rehabiliteringsafdelingerne på Frederiksberg Hospital, Laila Nielsen, viser ind på sit kontor. Da hun skænker te, ringer telefonen igen. Vagtplanen for de kommende dage er allerede ved at skride.

"Der kommer én vikar, men torsdag kan vikarbureauet ikke dække," siger Laila Nielsen til kollegaen i røret. "Ja, sådan er det. Man bruger rigtig mange timer som leder på at få planerne til at gå op," fortæller hun, da røret igen er lagt på.

"Og det er blevet sværere at få timerne dækket, fordi vikarbureauerne ikke kan dække dem," siger Laila Nielsen, og betegner situationen som en kamp op ad bakke.

På Frederiksberg Hospital har sygeplejerskemanglen og overbelægningen lukket senge. Men centerchefsygeplejerske på Medicinsk Center, Lise-Lotte Nielsen, understreger, at situationen på Frederiksberg Hospital hverken er værre eller bedre med hensyn til at skaffe vikarer end situationen hos resten af hovedstadens sygehuse.

0907_19_01-2"Sygeplejerskemanglen betyder, at vi ikke kan holde afdelingens normeringer," fortæller oversygeplejerske Laila Nielsen fra rehabiliteringsafdelingerne på Frederiksberg Hospital. Foto: Simon Knudsen

Work, work, work

Konsekvensen af vikarmanglen er enten overbelægning, dobbeltvagter, mistede fridage eller pålagte vagter. 

"Det er hårdt, at bemandingen er så skrabet, og at vi må tage ekstra vagter. Vi bliver mere trætte og syge og er ikke så oplagte som ellers. Det er en ond cirkel," siger Jette Schweitzer, sygeplejerske på Geriatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, der i dagtimerne er normeret til 4-5 sygeplejersker på vagt.

Omsorgen for patienterne bliver heller ikke helt som ønsket, når hænderne ikke rækker. "Den værste oplevelse er, at man ikke kan nå at gøre alt det for patienterne, som man gerne ville," siger sygeplejerske Sandie Maja Hansen på Geriatrisk afdeling, Frederiksberg Hospital.

For at belønne medarbejderne efter en særlig hård periode med mange overbelægninger i starten af året, udbetalte hospitalsledelsen et engangstillæg til personalet. Men det får ikke sygeplejerskerne til at juble.

Som sygeplejerske Katrine Reffstrup fra Geriatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital udtrykker det: "Det afhjælper jo ikke situationen at give os et tillæg. Men det er da en form for anerkendelse, som betyder noget."