Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Omskæring er det nyeste våben i kampen mod aids

Indgreb. Undersøgelser viser, at omskæring af mænd kan halvere risikoen for aids. Derfor anbefaler Verdenssundhedsorganisationen WHO nu omskæring af mænd som et af midlerne i kampen mod den frygtede sygdom. Men eksperter betegner forslaget som helt urealistisk.

Sygeplejersken 2007 nr. 9, s. 24-25

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2007-09-24a
Illustration: Bob Katzenelson

Kan man forestille sig, at millioner af afrikanske drenge og mænd mellem 12 og 30 år stiller sig i kø foran den mobile sundhedsklinik for at blive omskåret?

Det scenarie finder eksperter helt urealistisk. Ikke desto mindre har Verdenssundhedsorganisationen WHO for nylig lanceret omskæring af mænd som et af de nyeste våben i kampen mod aids. Anbefalingen bliver mødt med skepsis. Fagfolk fremhæver bl.a., at forslaget i sin yderste konsekvens kan resultere i vold mod drengebørn.

Baggrunden for det kontroversielle udspil er helt ny viden, som viser, at omskårne mænd har halvt så stor risiko for at blive smittet med hiv som deres ikke-omskårne kønsfæller.

Et kort over udbredelsen af aids i Afrika viser, at sygdommen er mindre udbredt i områder med tradition for mandlig omskæring. Det gælder f.eks. blandt masaierne i Kenya og flere stammefolk i Uganda. For et par år siden iværksatte WHO grundige studier af fænomenet. I Sydafrika, Uganda og Kenya kortlagde forskere forskellen på udbredelsen af hiv-smitte blandt mange tusind omskårne og ikke-omskårne mænd.

Det viste sig, at omskårne mænd har 60 pct. mindre risiko for at blive smittet med hiv, fordi celler i slimhinden under forhuden er særligt sårbare over for hiv-smitte. Resultaterne var så overbevisende, at WHO stoppede undersøgelserne før tid. Det ville simpelthen være uetisk at fortsætte uden at omskære hele kontrolgruppen.

Tre millioner kan reddes

Disse studier var baggrunden for, at et internationalt panel af eksperter sammenkaldt af WHO og FNs særlige organisation, UN-AIDS, for nylig anbefalede mandlig omskæring som et af midlerne i kampen mod aids.

WHO har beregnet, at indførelse af omskæring i de hårdest ramte afrikanske lande vil kunne forhindre tre millioner dødsfald i løbet af de næste 20 år.

Srdan Matic, der er regional rådgiver på WHOs regionale kontor i København, understreger dog, at omskæring under ingen omstændigheder kan stå alene.

"Mændene i de afrikanske undersøgelser fik også intensiv rådgivning om, hvordan de skulle beskytte sig mod aids, og brugen af kondomer var meget udbredt," forklarer Srdan Matic.

Vold mod drenge

Den danske læge og professor Frants Staugård, der i en årrække har arbejdet som aids-rådgiver for WHO i Afrika, hører til dem, der finder den ny anbefaling problematisk.

Han mener ikke, at ludfattige afrikanske lande har ressourcerne til at foretage omskæring på forsvarlig vis. "Omskæring i Afrika har mange steder karakter af vold mod drengebørn. Indgrebet kan være en yderst traumatisk proces med bivirkninger som blødninger og dødsfald i de tilfælde, hvor det udføres på en uprofessionel måde. I mange af de afsidesliggende samfund i Afrika ligger det slet ikke inden for rækkevidde at foretage omskæring på en sundhedsklinik," siger Frants Staugård.

Den svenske professor i børnesundhed, Yngve Hofvander, der har studeret aids-epidemien i Afrika, mener også, at WHO er på tynd is.

"WHO løber en meget stor risiko ved at gå ud med en anbefaling, som skal rettes mod en offentlighed, som for en stor dels vedkommende ikke forstår et nuanceret budskab, og hvor mange mænd i forvejen vægrer sig mod at bruge kondom," lyder det fra Yngve Hofvander.

Han har selv interviewet langturschauffører i Kenya, som havde en ny partner hver nat, men som alligevel undlod at bruge kondom.

Urealistisk

Sundhedsøkonom Anita Alban, der rådgiver afrikanske lande i hiv/aids-spørgsmål, tvivler på, at omskæring af millioner af afrikanske mænd kan føres ud i livet.

"Der er ingen tvivl om, at omskæring har en effekt, men mine afrikanske kolleger er ved at falde omkuld, når de hører forslaget. De mener ikke, det er realistisk at få afrikanske mænd til at stille sig i kø for at blive omskåret. Det ville det jo heller ikke være i Danmark," siger Anita Alban og fortsætter:

"Et af de helt store problemer i de hårdest ramte lande i Afrika er, at helt unge piger mellem 12 og 19 år smittes af mænd mellem 20 og 45 år, Hvis vi virkelig vil forebygge, skal vi have fat i den gruppe mænd. Jeg tror ikke et øjeblik på, at de vil lade sig omskære i et sådant antal, at det gør en forskel."

Den danske organisation Sex og Samfund betragter det til gengæld som et fremskridt, at det overhovedet er lykkedes at finde endnu et våben i kampen mod aids.

For som Bjarne B. Christensen, der er sekretariatsleder i Sex og Samfund, udtrykker det: "Hvad som helst, der kan forbedre indsatsen mod aids, er velkomment. Men samtidig er det vigtigt at holde fast i det hidtidige budskab om brug af kondom. Det skulle nødig være sådan, at man får skabt en myte om, at omskæring alene kan forebygge hiv/aids."
 

SÅ MANGE ER SMITTET

I slutningen af 2006 levede 39,5 millioner mennesker på kloden med diagnosen hiv. Hvert år smittes 4,3 millioner mennesker med hiv.

DET ANBEFALER WHO

Blandt anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen WHO kan nævnes:

  • Lande, hvor hiv-epidemien er et stort problem blandt heteroseksuelle, bør tilbyde let adgang til omskæring, hvis en stor del af befolkningen ikke er omskåret.
  • Omskæringsprogrammer bør først og fremmest rettes mod seksuelt aktive mænd.
  • Omskæring kan ikke stå alene, men er en del af et samlet program for at reducere hiv. Det er fortsat vigtigt at bruge kondomer, udsætte den seksuelle debut og begrænse antallet af seksualpartnere.
  • Omskæring skal udføres af professionelt sundhedspersonale og foregå hygiejnisk.
  • Når omskæring tilbydes mindreårige, skal de informeres om indgrebet og have mulighed for at give samtykke.

Læs mere på www.unaids.org